Expres

BRAŞOV. Un poliţist de la Investigaţii Criminale, participant cu vechime la Cursele Spartane, ce au luat naştere în SUA

  • IMG-20170621-WA0002_238038.jpg
  • IMG-20170621-WA0005_238039.jpg
  • IMG-20170621-WA0008_238040.jpg
  • IMG-20170621-WA0000_238041.jpg
 

O echipă formată din patru români, printre care se numără şi poliţistul braşovean Alexandru Sima, va participa la mijlocul acestei luni la „Spartan Race Slovacia”, una dintre cursele cu obstacole destinate „spartanilor” moderni, care doresc să învingă sedentarismul. Evenimentul, care va avea loc pe 15 iulie, este „sold out”, conform organizatorilor.

După trei ani în care au acumulat experienţă la asemenea evenimente, cei patru componenţi ai echipei, Alexandru Sima, Alexandru Pătraşcu, Ionuţ Uzlău şi Ioan Şurariu, se pregătesc acum pentru cea mai grea dintre categorii, „Ultra beast 42+”.

„Spartan Race” sau „mudruns” („alergări prin noroi”), cum le numesc unii, au apărut în 2010, în Statele Unite ale Americii, şi presupun o serie de curse cu obstacole pe teren accidentat, pe diferite grade de dificultate. Astfel, există Spartan Sprint (între 5 km şi 10 km, cu minim 20 de obstacole), Spartan Super (între 13 km şi 18 km, cu minim 25 de obstacole), Spartan Beast (între 20 km şi 25 km, cu minim 30 de obstacole) şi Spartan Ultra Beast (peste 42 km şi minim 60 de obstacole).
Distanţele diferă de la competiţie la competiţie, în funcţie de dorinţa organizatorilor, dar trebuie să se încadreze în aceste limite. Din SUA, „Spartan Race” a ajuns să fie organizat în peste 14 ţări, printre care se numără Canada, Coreea de Sud, Mexic, Cehia, Ungaria, Italia şi Slovacia.

Pentru prima dată la categoria „Ultra Beast 42+”

În vârstă de 38 de ani, Alexandru Sima lucrează din 2001 în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). „Am lucrat la toate structurile de intervenţie, iar în prezent sunt la Investigaţii Criminale, la Braşov”, a povestit poliţistul.

De Spartan Race a aflat întâmplător, în urmă cu trei ani, şi a decis – alături de Alexandru Pătraşcu, Ionuţ Uzlău şi Ioan Şurariu – să se înscrie la o astfel de cursă, pentru a vedea dacă face faţă, dat fiind faptul că nu a practicat atletismul, ci sport de contact.

„Ne-am uitat la proiectul cu Spartan – Sunt zeci de curse derivate din circuitele militare, cu obstacole – şi am decis să participăm la echipe, la amatori. Există grupa «Elit» care are primul start (n.r. fiind mulţi participanţi, într-o zi sunt mai multe starturi) şi intră pe aparate uscate (în cazul în care nu plouă)”, a explicat Alexandru Sima.

Prima competiţie la care a fost prezent cu echipa sa a avut loc în 2015, iar de atunci a „bifat” curse în Ungaria, Cehia şi Slovacia. La ultima dintre ele, echipa s-a clasat pe locul 31 din peste 200 de echipe participante. Dar, niciuna nu a fost din categoria „Ultra Beast”, aşa că celor patru români le-a rămas această provocare, căreia vor avea să-i facă faţă pe 15 iulie.
„Am participat o dată la Spartan Sprint, de două ori la Spartan Super, o dată la beast şi urmează Ultra Beast”, a explicat braşoveanul.

Antrenamente pe Tâmpa

Cum doi dintre membrii echipei se află în Bucureşti, în timpul săptămânii fiecare se antrenează separat, dar în weekend-uri se reunesc la Braşov şi se pregătesc pentru cursă pe Tâmpa. „Ne luăm o singură zi liberă de la antrenamente”, a mărturisit Alexandru Sima. El şi unul dintre coechipieri s-au antrenat inclusiv cu ocazia Maratonului DHL – Ştafeta Carpaţilor, care a avut loc în judeţul Braşov în cursul lunii trecute.
Revenind la Spartan Race, poliţistul ne-a povestit că în timpul competiţiilor la care a participat s-a întâlnit şi cu alţi români, recunoscându-se pe traseu: „Ne auzeam vorbind română, altfel nu ai timp să stai la poveşti. Au fost şi femei participante. Femeile sunt incredibile, fac faţă cu brio la obstacole”.
Despre respectivele obstacole, poliţistul ne-a povestit că sunt unele standard şi unele… surpriză. Spre exemplu, concurenţii au cauciucuri, groapă cu nămol sau cu apă, secţiune de drum cu pârâu (cu obstacole în apă), de urcat echivalentul Tâmpei cu greutăţi de 25 de kilograme în spate, bârne etc.. „În Ungaria, am prins apa de 5 grade Celsius”, şi-a amintit braşoveanul.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare