Expres

BRAŞOV. Apa caldă în sistem centralizat, cel mai devreme, după 15 iunie

 
Braşovenii ale căror locuinţe sunt racordate a sistemul centralizat de termoficare, care a fost reprezentat până acum două luni, în principal, de Tetkron SRL, societatea de transport, distribuţie şi furnizare aflată în subordinea Consiliului Local, ar putea avea apă caldă după 15 iunie, cel mai devreme, dacă aleşii locali vor vota „responsabil şi apartinic”, după cum cere viceprimarul Ciprian Bucur, proiectele de înfiinţare a noului serviciul public de termoficare al Primăriei.

 
Aparatul de specialitate al municipalităţii braşovene a pregătit documentaţia necesară aferentă celor două proiecte de HCL, care vor fi pe masa consilierilor locali la şedinţa de plen de săptămâna viitoare şi care sunt menite să deblocheze situaţia din sistemul centralizat de temoficare. Din 7 aprilie, la robinetele a circa 10.000 de apartamente nu mai curge apa caldă , după ce Engie România (GDF Suez Energy) a sistat furnizarea de gaz metan către producătorului privat de energie termică, din cauza facturilor restante pe ultimele patru luni, iar Bepco SRL nu a mai avut ce livra către Tetkron, distribuitorul de agent termic în sistem centralizat. Blocajul de acum, similar celui din august-octombrie 2015, ar fi putut fi evitat dacă în şedinţa de plen din 6 aprilie cei 19 consilieri locali prezenţi nu s-ar fi abţinut când a fost de votat proiectul de hotărâre privind „acoperirea din bugetul local a pierderilor de natură financiară înregistrate de Tetkron, rezultate din exploatarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică, aferente anului 2015”. Este vorba despre 13,6 milioane de lei, cuantum auditat şi validat drept pierderi tehnologice de exploatare, de anul trecut, de către Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC). Aleşii locali au respins, însă, şi proiectul prin care se anula contractul de concesiune asupra serviciului public de termoficare şi a activelor aferente. Ca urmare, Tetkron a rămas cu tot patrimoniul şi cu dreptul de operare, dar nu are buget aprobat pe 2016 şi nici pierderile acoperite, astfel că nu mai putea funcţiona nici dacă Bepco îi livra în continuare agent termic.
 
Bani de pierderi sunt, nu are cine să-i încaseze
 
Potrivit viceprimarului Ciprian Bucur, plata ajutorului de stat (acoperirea pierderilor de la bugetul local) se poate face, prin lege, doar către societăți care dețin licență de operare la data virării sumelor. Or, Tetkron nu a obţinut de la ANRSC reînnoirea licenţei, care a fost valabilă până în 21 decembrie 2015, tocmai din cauza situaţiei financiare. Astfel, s-a creat un blocaj, nici banii aferenți pierderilor înregistrate de către societate neputând fi plătiți de către municipalitate. „În conformitate cu legislația în vigoare, banii aferenți pierderilor pot fi dați doar unui operator licențiat. Tetkron nu mai este licențiat și are activitatea blocată, fiindcă nu a informat la timp Adunarea Generală a Acționarilor cu privire la consecințele încetării licenței în 21 decembrie 2015. Pe cale de consecință, nu s-a mai putut prelungi contractul de concesiune a infrastructurii încheiat între municipalitate și Tetkron, și fără licență, Tetkron nu mare are obiect de activitate. Primăria are bani pentru a acoperi aceste pierderi, dar nu are cui să-i dea. Doar subvenția pentru diferența dintre preţul de producţie şi preţul de livrare către populaţie a putut fi plătită pe o perioadă de 90 de zile de la încetarea contractului, perioadă de grație prevăzută de legislaţie”, a explicat Bucur.

Două hotărâri de Consiliu Local decisive

Pentru a fi rezolvată situația, în ședința de Consiliu Local de săptămâna viitoare ar urma să fie aprobat un proiect de hotărâre pentru înființarea unui serviciu de termoficare, care să fie subordonat Consiliului Local și care va prelua tot ce făcea Tetkron până acum, transport, distribuție și furnizare., Acesta va trebui să se licenţieze, procedură care, după depunerea solicitării către Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC), durează două-trei săptămâni.

Pentru ca noul serviciu să fie funcţional, trebuie şi preluat şi patrimoniul Tetkron (centrale şi puncte termice, reţeaua de conducte), fiind nevoie de altă HCL privind încetarea contractului 254/27.11.2006, încheiat între Municipiul Braşov şi S.C. Tetkron S.R.L. (de fapt, cu SC CET SA şi novat Tetkron în 2011) privind concesionarea serviciului public de alimentare cu energie termică produsă centralizat din municipiul Braşov, precum și a centralelor şi punctelor termice de cartier, a echipamentelor şi reţelelor termice de transport şi distribuţie aferente. „Proiectul similar a fost respins în 6 aprilie, fiindcă nu au fost suficiente voturi, consilierii PSD și FDGR abținându-se. Din 6 aprilie s-a dat o dispoziție pentru constituirea unor comisii la nivelul Tetkron și municipalității pentru inventarierea bunurilor date în administrare, patrimoniul constând în infrastructură și centrale termice, necesare pentru noul serviciu. Procedurile sunt demarate, astfel că această procedură nu va dura prea mult, după ce se va emite hotărârea de consiliu local în acest sens”, a precizat Ciprian Bucur.

„E foarte important ca toți consilierii să înțeleagă că sunt pași procedurali pentru ca acest serviciu să funcționeze în mod legal. Din discuțiile cu conducerea ANRSC e o procedură de două–trei săptămâni pentru licențiere. În momentul în care se preia patrimoniul, se înființează serviciul, mai este doar procedura de licențiere. Ar mai fi şi procedurile uzuale de angajare, nu se preia automat personalul Tetkron, dar evident că foștii angajați ai societății au un atu, că au experiență”, a mai spus Bucur.

Viceprimarul a făcut un apel către colegii săi din Consiliul Local: „Pe cale de consecință, fac un apel către consilierii locali de a privi responsabil și apartinic pentru a putea soluția situația, astfel încât să putem relua funrizarea de agent termic. Consilierii locali trebuie să uite faptul că suntem în campanie, să se gândească la populație, că numai preluând prin proceduri legale acest patrimoniu, putem relua furnizarea apei calde”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare