Expres

BRAȘOV. 53% dintre șomeri sunt greu „ocupabili”

 

În luna octombrie, rata şomajului la Braşov era de 2,2%, care în cifre absolute înseamnă 5.983 de persoane fără un loc de muncă, arată statisticile Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Braşov. Aproape jumătate dintre şomeri, adică 2.702 persoane, sunt femei, au precizat reprezentanţii AJOFM Braşov. Îngrijorător este însă că cea mai mare parte dintre şomeri, adică peste 5.000, sunt neindemnizaţi. Datele din octombrie ale AJOFM Braşov arată că, din cei 5.983 de şomeri pe care îi are în evidenţe, doar 841 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 5.142 erau şomeri neindemnizaţi.

Cei de 25-29 de ani nu ajung în „registre”

Potrivit datelor AJOFM Braşov, din totalul şomerilor braşoveni, cei mai mulţi, adică 1.443, sunt din categoria de vârstă 40 – 49 de ani. O cifră asemănătoare se înregistrează şi la categoria 30-39 de ani, unde sunt înregistraţi 1.336 de şomeri. Există, de asemenea, 994 de şomeri cu vârste de peste 55 de ani şi 901 cu vârste între 50 şi 55 de ani. 860 dintre şomeri au vârste sub 25 de ani. Cea mai bună rată de angajare rămâne astfel la categoria de vârstă 25 – 29 de ani, unde sunt înregistrate în baza AJOFM doar 451 de persoane fără loc de muncă.
Pe de altă parte, aceasta ar putea fi categoria în care sunt, de fapt, puţini înregistraţi la AJOFM, aşa-numiţii NEETs. Tânărul NEET („Not in Education, Employment or Training”) este definit ca fiind acela cu vârsta cuprinsă între 16 şi 25 de ani care nu are loc de muncă, nu urmează o formă de învăţământ şi nu participă la activităţi de formare profesională.

Aproape 50% sunt doar alfabetizaţi

Şomerii absolvenţi de învăţământ primar şi cei fără studii deţin ponderea în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Braşov (49,77%), urmaţi de cei cu studii gimnaziale (25,42%), iar 10,76% au absolvit învăţământul liceal. Şomerii cu nivel de învăţământ profesional/arte şi meserii reprezintă 8,25% din totalul şomerilor înregistraţi, urmaţi de cei cu studii superioare – 5,03%, în vreme ce absolvenţii de învăţământ postliceal reprezintă 0,77%. Problema cea mare este că mulţi dintre aceşti şomeri au şanse minime să se angajeze. AJOFM arată, într-o analiză făcută în luna octombrie, că 3.169 dintre aceste persoane sunt din categoria „foarte greu ocupabile” (fără studii sau cu meserii fără căutare, de exemplu), iar 2.519 sunt din categoria „greu ocupabile”. Doar 150 dintre aceşti şomeri şi-ar putea găsi mai lesne un loc de muncă, ei fiind categorisiţi după standardele AJOFM ca „uşor ocupabili”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare