Expres

Amenzi contravenţionale de 10.000 de lei pentru hărţuire

 

O atingere nepotrivită şi o vorbă cu tentă sexuală spusă unei femei sunt fapte care vor fi aspru taxate de acum înainte. Oamenii legii spun însă că astfel de fapte nu vor fi simplu de probat, iar victimele vor trebui să dovedească că au fost agresate pentru ca hărţuitorii să poată fi pedepsiţi.

Definiri vagi, carenţe în legislaţie, precum şi categorii întregi de forme de hărţuire care nu intrau sub incidenţa legii, au făcut ca în România să fie frecvente situaţiile în care femeile nu aveau cui să ceară ajutorul în situaţia în care erau agresate pe stradă, în metrou sau în autobuz. Altfel spus, formele considerate mai uşoare, precum hărţuirea stradală, căreia îi cad victime mii de femei (pipăitul, fluieratul, adresarea de apelative precum „păpuşă”, „pisi”, propuneri cu diverse conţinuturi obscene etc.) reuşeau să scape legii penale, iar pe Codul Civil poliţiştii nu aveau la îndemână instrumente pe care să le aplice în astfel de cazuri. De acum încolo, astfel de practici ar trebui să poată fi sancţionate contravenţional cu amenzi de până la 10.000 de lei.

Legea e totuşi greu de aplicat

Actul normativ vizează orice fel de hărțuire, mai ales cea sexuală și psihologică, nu doar în public, dar și în privat. Polițistul va putea să amendeze pe loc persoana care e surprinsă hărțuind pe cineva, fără să trebuiască deschis un dosar penal pentru asta. Condiţia este că femeia hărţuită pe strada să sune imediat la 112 şi să povestească ce a păţit sau de faţă să fie un agent. Mai exact, să poată dovedi că a fost agresată. Oamenii legii spun că legea va fi extrem de greu de aplicat, pentru că agresiunile sunt dificil de probat. „Este foarte dificil să probezi faptele de hărţuire sexuală şi probele să fie acceptate. Vorbim de subiectivismul probelor şi al celor ce le interepretează. Legea are foarte mult subiectivism în materie de probatoriu. Hărţuirile pe stradă pot fi probate cu martori. Este însă foarte greu, pentru că, în general, oamenii se feresc să aibă de-a face cu justiţia. Mai pot fi probate cu imagini ale unor camere de supraveghere, dar care nu au sonor. Fără sunet, agresorul poate invoca în apărarea lui orice, inclusiv că a fost provocat. La noi nu există educaţie juridică”, a explicat, pentru „Adevărul”, expertul criminolog Dan Antonescu.

Ce se înţelege prin hărţuire

Modificarea Legii 202/2002 privind egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi a fost publicată luni în Monitorul Oficial. Potrivit legii, „este interzis orice comportament de hărţuire, hărţuire sexuală sau hărţuire psihologică definite conform prezentei legi, atât în public, cât şi în privat”. Aceste fapte „constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă contravenţională de la 3.000 lei la 10.000 lei”. Dispoziţiile acestei legi vor fi puse în practică de Ministerul Afacerilor Interne, prin ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei Române, ofiţerii şi subofiţerii din cadrul Jandarmeriei Române, ofiţerii şi agenţii de poliţie din cadrul Poliţiei de Frontieră Române, în zona de competenţă, precum şi de către poliţiştii locali. Potrivit actului normativ, prin hărţuire se înţelege „situaţia în care se manifestă un comportament nedorit, legat de sexul persoanei, având ca obiect sau ca efect lezarea demnităţii persoanei în cauză şi crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau jignitor”. Prin hărţuire sexuală se înţelege „situaţia în care se manifestă un comportament nedorit cu conotaţie sexuală, exprimat fizic, verbal sau nonverbal, având ca obiect sau ca efect lezarea demnităţii unei persoane şi, în special, crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau jignitor”. În fine. prin hărţuire psihologică se înţelege „orice comportament necorespunzător care are loc într-o perioadă, este repetitiv sau sistematic şi implică un comportament fizic, limbaj oral sau scris, gesturi sau alte acte intenţionate şi care ar putea afecta personalitatea, demnitatea sau integritatea fizică ori psihologică a unei persoane“, mai prevede legea. Iniţial, proiectul acestei legi, iniţiat de deputata independentă Oana Bîzgan, prevedea amenzi de până la 100.000 de lei, dar deputaţii, care au avut ultimul cuvânt în procesul legislativ, au redus cuantumul sancţiunilor la 10.000 de lei. Tot deputaţii au extins competenţa aplicării sancţiunilor contravenţionale la jandarmi, poliţişti de frontieră şi poliţişti locali.

Românii sunt toleranţi la… hărţuire

Specialiştii spun că legea e binevenită, în condiţiile în care societatea românească are tendinţa să tolereze actele de hărţuire. „Astfel de comportamente sunt drastic sancţionate în statele civilizate. Din păcate, cultura românului încurajează supremaţia şi aroganţa bărbatului faţă de femeie. Să vorbeşti urât unei femei, să o agresezi, este văzut de mulţi ca un semn de bărbăţie şi nu ca o agresiune. Agresiunea sexuală are multe faţete şi faptul că se pot aplica sancţiuni pe loc ar trebui să descurajeze astfel de fapte”, a explicat, tot pentru „Adevărul”, psihologul Mihai Copăceanu.
La rândul său, Iolanda Beldianu, psiholog, lector dr. la Facultatea de Ştiinţele Educaţiei din cadrul Universităţii Transilvania, ne-a oferit un punct de vedere: „Depinde cum va fi aplicată și pe ce baza se vor stabili criteriile de încadrare. Ca psiholog, ce să zic!? E o problemă pe care fiecare o percepe diferit. Am întâlnit femei care sunt deranjate de acostarile verbale pe stradă, altele le ignoră. Repercusiunile legale pot fi o formulă de educație socială. E drept că poate reacția stradală apărea și că o continuare a modelelor promovate educațional, la școală și în familie. Mai ales acum când vedem care este efectul lipsei de educație la capătul ciclului de școlarizare sau ca efect al normelor de conduită civilizată deprinse în familie. Practic prin lege sunt protejate femeile, ca fiind cele mai expuse la astfel de conduite manifestate în anumite circumstanțe. Ceea ce nu e rău deloc. E o formă de… civilizare. Dacă nici asta nu poți să o faci, să te porți în niște limite de decenţă în plan social, atunci așteptările la nivel familial sau microgrupal sunt mult diminuate”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare