Economic

Un tânăr genial din România a ajuns la 20 de ani milionar în America

 

Un tânăr genial din România, Sebastian Dobrincu, a ajuns milionar în America la doar 20 de ani, urmându-şi pasiunea pentru informatică.

Sebi, cum îi spun prietenii, s-a născut în Botoșani, pe 30 august 1998, într-o familie care a ştiut să îi dea aripi să zboare. Mama contabilă şi tatăl antreprenor au ştiut să îl sprijine şi să-l ghideze în aşa fel încît povestea lui să devină una de succes.

Pe când avea doar 5-6 ani, părinții i-au cumpărat un calculator, pe care erau instalate câteva jocuri. Atunci micuţul a început să scotocească prin fişierele existente în calculator şi să descopere tainele din spatele miilor de cifre şi litere care construiau jocul lui preferat.

„Mă fascinau acele coduri, mă fascina cum literele și cifrele puteau să creeze acel joc împreună. Practic, începând din acel moment nu mi-am dorit nimic altceva decât să descopăr cum funcționează toate acestea ca să pot crea și eu”, a povestit Sebastian Dobrincu, pentru Capital.ro.

La 8 ani, părinţii i-au cumpărat prima carte de programare, pe care a devorat-o, iar mai apoi și-a construit primul joc de șah.

Preţul succesului  

La 11 ani, Sebastian Dobrincu a câştigat prima mie de dolari, după ce i-a venit ideea să-i scrie pe Twitter unui american care deținea cel mai mare site de vânzări de yachturi din SUA. Acesta i-a predat proiectul într-un stadiu perfect, iar omul de afaceri a fost impresionat şi i-a cerut contul bancar pentru a-l plăti, neştiind că cel care-l contactase avea doar 11 ani.

„Atunci mi-am dat seama că ceea ce fac eu poate fi monetizat. Inițial, părinții mei nu m-au luat în seamă. Erau bucuroși că nu stau afară toată ziua să bat mingea și că studiez, dar nu și-au imaginat că voi scoate bani din asta. Apoi, au înțeles despre ce este vorba. I-am trimis americanului contul tatălui meu și așa am încasat prima mie de dolari. Mai câștigasem sume mici din modele de design de aplicații pe care le vândusem pe internet cu 20-30 de dolari, dar niciodată atât de mulți bani. Atunci mi-am dat seama că pot face o carieră din asta”, îşi aminteşte Sebastian Dobrincu.

La 16 ani, tânărul a avut primul lui loc de muncă – inginer de software, după ce s-a angajat la un start-up nemțesc, care avea sediu și în România. În scurt timp, a înţeles că olimpiadele îi aduc mai puțin decât acel job, unde acumula cunoștințe noi, experiență și bani.

Olimpic național la informatică, deţinător al multor diplome încă din școala generală, el a intrat la clasa specială a Liceului Internațional de Informatică. Numai că succesul acumulat nu i-a impresionat pe profesorii de la şcoală şi a fost la un pas să rateze Bacalaureatul.

„Devenisem inamicul lor numărul 1. Primeam teste speciale, mă ascultau mai mult, iar apogeul a fost când direcțiunea a decis să nu intru în bac”, povesteşte tânărul.

Plecarea în SUA

Între timp, tânărul a primit invitaţii de la Facebook și Apple şi tot orizontul lui s-a schimbat. Dacă profesorii nu l-au înțeles și i-au sancționat setea de cunoaștere dincolo de manualele școlare, părinţii i-au fost alături şi l-au sprijinit în tot ceea ce a făcut.

„Ei au investit enorm în mine. Și eu și cei doi frați ai mei, suntem rezultatul muncii lor. Nu aș fi putut face nimic fără mentalitatea pe care ei mi-au inspirat-o”, susţine Sebastian Dobrincu.

Drept urmare, a obţinut punctajul maxim la testele SAT, fapt care i-a permis să fie acceptat la orice universitate din SUA, cu bursă. În cele din urmă, s-a înscris la una dintre cele mai prestigioase facultăți de Computer Science din New York.

„De fapt, eu voiam să merg la facultate pentru viză. În SUA este altceva, te poți dezvolta foarte mult în zona IT-ului, iar eu când am fost nevoit să renunț la job la începutul clasei a XII-a pentru a mă concentra pe școală pentru că nu voiam să rămân cu 11-12 clase, mi-am spus că trebuie să construiesc ceva al meu. Nu voiam să lucrez mereu pentru ceilalți. Voiam să creez, să construiesc”, mărturiseşte tânărul.

O companie de zeci de milioane de dolari

În 2016, Sebastian Dobrincu a pus bazele companiei Storyheap, care astăzi este cotată la câteva zeci de milioane de dolari.

„Pe o trecere de pietoni, câteva fete, adolescente se plângeau că trebuie să-și sincronizeze story-urile pe Instagram și Snapchat și că durează mult lucrul acesta. Mi-am zis că dacă ele se plâng, înseamnă că agențiile, artiștii au enorm de lucru și există potențial aici. Aveam un prieten care avea o rețea de social media și așa am început să prospectez piața. Astfel, am aflat că ei pierd 8-9 ore ca să sincronizeze toate aceste story-uri și că pentru statistici folosesc Excel și pierd enorm de mult timp”, povesteşte Sebastian.

Aşa se face că a început să construiască de la zero o platformă pentru care dezvoltase deja un prototip.

„După ce am construit acel prototip, am început să avem clienții noștri la Storyheap. Primeam un feedback foarte bun și eram și foarte ieftini. Ceream 100-200 de dolari pe lună, dar noi le salvam zeci de ore de muncă pe lună. Și ne-am dat seama că putem cere de 100 de ori mai mult. Astea au fost greșeli de început. Mi-am dat seama de cât de mult potențial are ideea și am vrut să dezvolt, dar nu-mi ajungeau banii. Așa că am căutat investitori”, îşi aminteşte tânărul.

Unul dintre investitori i-a pus la dispoziţie 100.000 de dolari, a angajat câțiva designeri și programatori, reuşind să finalizeze proiectul.

Storyheap valorează astăzi zeci de milioane de dolari. Încă de la înființarea ei, a primit oferte cu multe zerouri pentru a o vinde, dar Sebastian şi-a spus că dacă la momentul acela zero valorează 1-2 milioane de dolari, peste 2-3 ani va valora de cel puțin 20 de ori mai mult.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare