Economic

MFP. Deficit bugetar de 11,9 miliarde de lei, înregistrat în primele șapte luni din 2018

 

Execuția bugetului general consolidat pe primele șapte luni ale anului 2018 s-a încheiat cu un deficit de 11,9 miliarde lei, respectiv 1,26% din PIB, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor Publice (MFP).

În perioada ianuarie-iulie 2017, deficitul a fost de 5,1 miliarde lei, respectiv 0,63% din PIB. Prin urmare, deficitul bugetar s-a dublat față de anul trecut.

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 160,8 miliarde lei, reprezentând 17,0% din PIB, sunt cu 13,9% mai mari, în termeni nominali, față de aceeași perioadă a anului precedent.

Cheltuielile bugetului general consolidat sunt în sumă de 172,8 miliarde lei, cu 18% mai mari față de aceeași perioadă din anul 2017.

„Cheltuielile de personal sunt cu 25,1% mai mari față de aceeași perioadă a anului precedent, creșterea fiind determinată de majorările salariale acordate în temeiul Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Cheltuielile cu asistența socială au crescut față de anul precedent cu 13,1%, fiind influențate, în principal, de majorarea cu 9% a punctului de pensie de la 1 iulie 2017, ajungând la 1.000 lei, respectiv cu 10% de la 1 iulie 2018, ajungând la 1.100 lei, de creșterea nivelului îndemnizaţiei sociale pentru pensionari de la 520 lei la 640 lei, precum și majorarea și modificarea modalității de stabilire a indemnizației lunare pentru creșterea copilului și stimulentul de inserție”, subliniază MFP.  

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a declarat, recent, la Antena 3, că execuția bugetară la șapte luni arată „foarte bine”, fiind înregistrat un record de colectare de la înființarea ANAF.

„Execuția arată foarte bine și ANAF a făcut un pas important în direcția pe care am impus-o și anume de a crește partea de colectare. Am spus că mă orientez foarte mult și foarte atent la TVA, accize, taxe vamale, în special aceste trei elemente, și țin foarte mult ca până la final de an 2018 planul pe care legea 2/2018, Legea bugetului, a fost aprobată să fie respectat la leu. Este un record în colectare, de la înființarea ANAF până în prezent. E recordul absolut. Mai mult, deficitul la 7 luni de zile este 1,26%, adică suntem exact în parametrii pe care Parlamentul, Guvernul, i-a anticipat, i-a aprobat, așa că nu trebuie să fie niciun element de risc”, a subliniat Eugen Teodorovici.

În acest context, oficialul a precizat că Executivul „nu va spune niciodată nu sau că nu se poate la tot ce înseamnă bani pentru investiții”. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button