Economic

Influenţa Industriei Cazinourilor Asupra Economiei Din România

La nivel global, avem aproximativ 1.6 miliarde de amatori de jocuri de noroc, şi 4.2 miliarde de persoane care joacă cel puţin odată pe an la cazinouri. Acest număr colosal de pasionaţi de jocuri rezultă în sume considerabile care se rotesc în industria iGaming. Spre exemplu, în ciuda faptului că jocurile de noroc sunt interzise în China, industria jocurilor este evaluată la peste $24 de miliarde, în timp ce SUA se află pe locul al doilea cu în statistici cu $23.5 miliarde.

Industria Jocurilor de Noroc în România

Industria de jocuri de noroc este una foarte bogată şi în România. În momentul în care căutaţi cazinouri online veţi avea parte de o listă lungă de opţiuni – accesaţi rotirimagice.com pentru cele mai bune recomandări pentru platforme de jocuri. Cu excepţia loteriei de stat, jocurile de noroc au fost interzise în perioada comunistă, însă odată ce regimul a căzut în urma Revoluţiei din 1989, cazinourile şi-au reînceput activitatea.

Pentru o bună perioadă de timp, mediul online a fost o zonă gri când venea vorba de cazinouri. Totuşi, odată cu înfiinţarea Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc în 2013, industria a început să fie bine reglementată, instituţia fiind singura care poate emite licenţe de funcţionare. 

Acest lucru face ca România să fie un stat care a implementat legi solide privind legalitatea cazinourilor – spre deosebire de alte ţări europene unde industria iGaming este încă o zonă incertă. ONJN este menit să protejeze jucătorii împotriva fraudelor, iar în acelaşi timp legislaţia rezultă în sume importante care se vor îndrepta spre bugetul de stat.

Taxele ONJN Pentru Licenţa de Funcţionare

Pentru obţinerea unei licenţe de funcţionare, pe lângă documentele necesare în momentul aplicării, există diverse taxe pe care operatorii sunt nevoiţi să le plătească anual pentru a putea funcţiona legal. Spre exemplu, conform legislaţiei, pentru jocul de bingo desfăşurat într-o sală de joc, operatorul este nevoit să plătească 5,000 EUR anual. Această sumă poate părea oarecum modestă, însă lucrurile pot deveni extrem de costisitoare.

Operatorii sunt nevoiţi să plătească 100 EUR pentru fiecare aparat slot autorizat în 2023, şi 4,000 EUR pentru fiecare masă de joc. Suma creşte considerabil pentru operatorii de jocuri la distanţă, aceştia contribuind cu 500,000 EUR anual. Noua legislaţie privind taxarea cazinourilor online şi offline a fost introdusă în Octombrie 2023, iar guvernul României estimează că va colecta 450 de milioane de lei în 2024 în urma acestor taxe de licenţă.

Taxe Pentru Depuneri şi Retrageri

Pe lângă taxele impuse pentru licenţe, guvernul a adoptat în 2019 şi o taxă de viciu care se referă la sumele depuse de către jucători în conturile de joc. Taxa de viciu este de 2% pentru fiecare depunere. Astfel, dacă optaţi să depuneţi 1,000 RON în contul de joc, veţi avea parte de o taxă de 20 RON. Totuşi, există situaţii rare în care cazinoul va acoperi această taxă.

Jucătorii sunt taxaţi şi în momentul în care realizează o retragere de la cazinoul preferat. În momentul în care aceştia retrag din contul de joc o sumă mai mică de 10,000 de lei, guvernul va reţine 3%. Taxa creşte în momentul în care suma este între 10,000 RON şi 66,750 RON, aceasta fiind de 300 de lei, plus o reţinere de 20%. Dacă suma retrasă este de peste 66,750 RON, taxa este de 11,650 RON, împreună cu o reţinere de 40%.

În trecut, mulţi jucători nu declarau câştigurile pe care le realizau la cazinouri, ceea ce a rezultat în sume importante înregistrate drept pagube de statul român. În prezent, aceste taxe sunt percepute automat, beneficiul major fiind că jucătorii nu vor mai fi nevoiţi să declare personal câştigurile realizate, scutind un drum la ANAF.

Concluzie – Situaţia În Prezent

În acest moment, există aproape 700 de operatori înregistraţi în România, şi mai bine de 12,000 de agenţii – în această categorie se încadrează locaţiile pentru loterii, cazinourile, sălile de bingo şi casele de pariuri. La nivel online, există aproape 400,000 de conturi înregistrate la operatori de jocuri. De aici putem deduce că popularitatea cazinourilor, atât din mediul online cât şi offline, rezultă în sume importante care sunt adăugate la bugetul de stat. 

Cifra de afacere a operatorilor din România, conform ANAF în anul 2021, a fost de aproape 2 miliarde de euro. La nivel naţional, în industria de iGaming există 22,000 de salariaţi, aceştia fiind, de asemenea, contribuabili importanţi, taxele salariale putând să contribuie un total de 110 de milioane de euro la buget.

Atunci când tragem linie, industria jocurilor de noroc este una nu foarte bine văzută de anumite persoane, luând în calcul factorul de risc privind dependenţa de jocuri. Totuşi, din punct de vedere economic, cazinourile au un impact major asupra bugetului local, contribuind sume colosale, atât prin aplicarea pentru licenţe cât şi prin taxe şi impozite.

P


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button