Economic

Guvernatorul BNR: „Dobânda ROBOR este noua vedetă care domină, de un an de zile, o parte din dezbaterea publică”

 

Indicele ROBOR a devenit noua vedetă care domină, de un an de zile, o parte din dezbaterea publică din România.

Afirmația a fost făcută de Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, în deschiderea evenimentului „Banking Compliance Summit 2018”, organizat de Institutul Bancar Român.

„Dar sunt importante chestiunile de colaborare dintre Banca Națională și industria bancară. Colaborarea e legată chiar de compliance și aș discuta-o în contextul acestei noi vedete care domină, de un an de zile, o parte din dezbaterea publică – dobânda ROBOR. Când a apărut, am răsuflat ușurat că scăpăm de obsesia cursului, dar, după un an, de la curs s-a ajuns la obsesia ROBOR. Ce probleme avem aici? În primul rând, ROBOR este un produs al dumneavoastră, al pieței, care a ajuns o problemă a noastră, a Băncii Naționale. Noi îl calculăm (ca să-i dăm credibilitate), pe baza unui regulament de piață aprobat de BNR, dar cu datele dumneavoastră. La fel procedăm și cu cursul – «Cursul pieței valutare de la București calculat de Banca Națională» a rămas «Cursul Băncii Naționale». Și mai auzi: «Banca Națională a cotat…» – sunt 20 de ani de când tot spunem că BNR nu cotează nicio monedă, cel mult intervine pe piață; dumneavoastră cotați, faceți tranzacții. Calculăm și monitorizăm, dar cursul este al pieței. Mai intervenim când apar confuzii și încercăm să explicăm care este realitatea pentru că perpetuarea confuziilor este periculoasă. Acum, o confuzie mare este următoarea: prin operațiuni neștiute apare și dispare lichiditatea din piață. În media se vântură zilnic titluri șocante care pot părea simpatice pentru noi, dar care pot genera un întreg curent de opinie, de tipul – «Banca Națională a luat toată lichiditatea»; «Banca Națională a inundat piața cu lei»”, a arătat Mugur Isărescu.

În acest context, oficialul a explicat și motivul pentru care BNR a împrumutat băncilor 16 miliarde de lei.

„Să vă spun despre ultima inundație: s-au plătit taxe, impozite către stat, așa cum se întâmplă mereu în jurul datei de 25 ale lunii, de vreo 20 de miliarde de lei, acești bani au plecat din bănci, nu au dispărut și s-au acumulat în contul Trezoreriei care este la BNR. A fost o sumă mai mare pentru că au fost și plățile trimestriale. În compensare, prin licitația organizată de BNR, s-au dat 16 miliarde în sistemul bancar. Deci, ce emisiune monetară a făcut BNR, mai ales că durata împrumutului este de numai o săptămână? Dacă nu se explică acest lucru încep fabulațiile: BNR a făcut emisiune, din acest motiv este inflație! Trebuie să lucrăm cu dumneavoastră, ca în dezbaterea publică, să nu rămână asemenea confuzii: că am făcut emisiune, că am inundat piața cu lei”, a subliniat Mugur Isărescu.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare