Economic

Fiindu-i teamă de impozite, Biserica Ortodoxă ameninţă că va cere retrocedarea tuturor proprietăţilor sale!

 

Biserica Ortodoxă Română se simte lezată de vocile care tot mai des cer, în ultima vreme, impozitarea cultelor religioase. Mai mult, într-un comunicat se arată că Biserica ar fi deschisă pentru o discuţie pe tema impozitării veniturilor ei dacă în acelaşi timp s-ar aborda şi „chestiunea retrocedării sau a compensării tuturor proprietăților bisericeşti confiscate de Statul român“. Concret, Biserica Ortodoxă Română ameninţă că va solicita compensaţii de la Statul român, pentru proprietăţile care nu au fost retrocedate, dacă i s-ar impozita veniturile.

Amintim că în ultimii ani, subiectul despre impozitarea veniturilor Bisericii a apărut des în spaţiul public, existând atât păreri pro, cât şi contra. Patriarhia Română şi eparhiile sale au declarat anul trecut la Ministerul de Finanţe profituri totale de aproape 7,5 milioane de euro, arata gândul.info.

„Presiunea mediatică pentru o eventuală impozitare a veniturilor Bisericii are ca scop o diminuare a susţinerii activităţilor social-educaționale şi social-filantropice ale acesteia şi o diminuare a rolului Bisericii Ortodoxe Române în societate. Biserica este deschisă pentru o discuţie pe tema impozitării veniturilor ei dacă această discuţie este abordată împreună cu chestiunea retrocedării sau a compensării tuturor proprietăților bisericeşti confiscate de Statul român, astfel încât Biserica să poată dispune de resursele necesare pentru întreţinere şi pentru susţinerea operei ei social-filantropice. Până în prezent a fost retrocedată Bisericii Ortodoxe Române numai o mică parte din proprietățile sale confiscate de regimul comunist“, se arată într-un comunicat semnat de Biroul de Presă al Patriarhiei Române.

Patriarhia Română mai arată că veniturile realizate „sunt folosite pentru cheltuieli cu salariile, utilităţile, întreţinerea unui important patrimoniu de locaşuri de cult şi alte clădiri bisericeşti, pentru susţinerea unei semnificative opere social-filantropice şi educaţional-culturale în societatea românească şi în comunităţile de români din străinătate“.

„Cele aproximativ 800 de instituţii şi programe socio-medicale şi educaţionale (cabinete medicale, cabinete de consultanţă, cămine şi centre pentru bătrâni, copii şi alte persoane defavorizate, grădiniţe etc.), pentru susţinerea cărora anul trecut (2014) eparhiile Patriarhiei Române au cheltuit peste 87.000.000 lei, sunt susţinute în imensa lor majoritate tocmai din veniturile obţinute corect şi transparent de eparhiile Bisericii Ortodoxe Române“, se mai arată în comunicat.

Recent, Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, spunea că se poate discuta despre impozitarea veniturilor diferitelor culte religioase la sfârşitul anului, când se va elabora bugetul pe 2016. Teodorovici a precizat că această discuţie nu are loc acum, când se negociază noul Cod Fiscal şi noua lege a salarizării, arata zilele trecute presa centrală.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare