Economic

Deciziile luate de Guvern transmit un semnal de nesiguranță în rândul investitorilor străini

 

Guvernul a adoptat, în ședința din 31 ianuarie 2017, o ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală. Decizia a stârnit un val de indignare în România, iar oamenii și-au exprimat nemulțumirea organizând mișcări ample de protest în București și marile orașe ale țării.

Oamenii de afaceri străini consideră că relațiile economice ale României cu partenerii internaționali vor avea de suferit din cauza hotărârilor luate de Executiv, transmițând un semnal de nesiguranță în rândul investitorilor. În acest context, Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România) se teme că modificările aduse Codului Penal vor avea un impact negativ asupra relațiilor economice bilaterale româno-germane.

„Modificările aduse Codului Penal și Codului de Procedură Penală prin Ordonanță de Urgență pun, în opinia companiilor germane din România, sub semnul întrebării voința noului Guvern de a continua fără compromisuri lupta împotriva corupției. O limitare a principiilor statului de drept și pericolul reapariției corupției vor avea evidente efecte negative asupra dezvoltării economice a țării. Aceste acțiuni transmit un puternic semnal de nesiguranță în rândul investitorilor germani și pot influența negativ strânsele relații economice dintre România și Germania”, susține Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană.

Mai mult decât atât, România este în pericol de a-și pierde imaginea pozitivă „recâștigată cu greu în ultimul an”. „Acest lucru este cu atât mai regretabil, cu cât România își slăbește astfel poziția sa ca amplasament investițional stabil și de încredere, mai cu seamă în contextul politic delicat la nivel global”, subliniază AHK România.

Pe de altă parte, Consiliul Investitorilor Străini (FIC) este de părere că România va pierde oportunitatea de a atrage investiții noi, din cauza deciziei luate de Guvern de a adopta o serie de modificări la Codul Penal.

Prin urmare, mesajul transmis potențialilor investitori străini și organismelor internaționale este unul negativ. „Încrederea investitorilor în calitatea mediului de afaceri din România, ar putea fi pusă sub semnul întrebării, iar reconstruirea acestei încrederi ar presupune un efort suplimentar şi, de asemenea, un interval de timp foarte mare”, arată Consiliul Investitorilor Străini.

Pentru România, lupta împotriva corupției trebuie să rămână, însă, o „prioritate” dincolo de ciclurile electorale. „FIC a susţinut mereu predictibilitatea şi transparenţa procesului legislativ şi a apreciat rezultatele luptei anticorupţie. FIC consideră că lupta împotriva corupţiei şi reformele structurale trebuie să rămână o prioritate constantă a fiecărui Guvern al României, dincolo de ciclurile electorale. Aplicarea principiilor statului de drept şi ale economiei de piaţă, precum şi respectarea legilor sunt ingrediente esenţiale pentru un mediu favorabil dezvoltării economice pe termen lung, care să aducă prosperitate populaţiei”, relevă Consiliul Investitorilor Străini.

Mediul de afaceri are nevoie de încredere, transparență și predictibilitate, iar lupta împotriva corupției nu trebuie să înceteze dacă România vrea să continue procesul de dezvoltare început în ultimii ani.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare