Economic

Cum e cu bacșișul? Fiscul brașovean le explică celor din HoReCa

Cum e cu bacșișul? Fiscul brașovean le explică celor din HoReCa.

Actualizare

Așa-numita „Lege a bacșișului”, intrată în vigoare de la 1 ianuarie, după 7 ani de discuții, dă destule bătăi de cap. Actul normativ va fi prezentat reprezentanţilor din domeniul HoReCa la Prefectura Braşov. Astăzi, de la ora 10.00, în sediul instituției, va avea loc o întâlnire între reprezentanţii Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Braşov, din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, şi reprezentanţii sectorului HoReCa din judeţul Braşov. Scopul este prezentarea şi clarificarea aspectelor de noutate legislativă în domeniul încasării bacşişului şi aplicării TVA de 19% pentru anumite grupe de produse. E vorba despre ape minerale şi ape gazeificate care conţin zahăr sau alţi îndulcitori sau aromatizate sau alte băuturi precum băuturile pe bază de soia.

Ce prevede legea

Cum e cu bacșișul? Conform actului normativ amintit, bacşişul va fi trecut pe nota de plată şi pe bonul fiscal. Astfel, operatorii economici au obligaţia de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacşişului oferit, între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei. Nota de plată trebuie să conţină şi o altă rubrică, în care clientul să poată înscrie suma oferită drept bacşiş, în valoare absolută, dacă acesta optează pentru acest mod de stabilire a valorii bacşişului acordat.
Bacşişul încasat de la clienţi se evidenţiază pe bonul fiscal, indiferent de modalitatea de încasare a acestuia.
Sumele care provin din bacşis vor fi distribuite angajaţilor integral, iar banii din bacşiş vor fi consideraţi venituri cu reţinere la sursă (singura sarcină fiscală stabilită de lege asupra acestor sume este impozitul pe venit de 10% ), fără a fi cuprinse în baza de calcul a CAS şi nici nu intră în zona de aplicare TVA.
Prin excepţie, pentru livrarea produselor la domiciliul clienţilor, operatorii economici nu au obligaţia de a evidenţia bacşişul pe bonul fiscal.
Este interzis operatorilor economici să condiţioneze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordarea bacşişului.
Pentru nerespectarea prevederilor acestei legi, amenzile sunt cuprinse între 2.000 lei la 4.000 lei.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
5 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Raoke
1 an în urmă

Cum sa fie? Nu dai bani statului si gata. Ori ii dai direct ospatarului, numerar, banii, FARA SA-I TREACA PE BON, ori ciu-ciu. Bani statului? De ce? Sa-i dea militaurizatilor: Da, da, poate nu stiti, dar iar s-au marit salariile… Citeşte mai mult »

Willy
1 an în urmă

Ha, ha! Ce probleme are cotarla latratoare putinista. Sta ascuns prin tomberoane si haznale ca sa nu puna Putin gheara pe el iar ospatarii ii dau cu ziarul peste bot, dar el viseaza bacsis.

Raoke
Răspunde la  Willy
1 an în urmă

Boschete, aici se discuta chestiuni care au tangenta cu munca. Asistatii nu au treaba. Ce te bagi? Tu vezi cum e cu botnitele, cu dozele, cu crotalul electronic. Nu-ti mai scapa astia nimic de lins ca sa le lauzi restriciile?… Citeşte mai mult »

Willy
Răspunde la  Raoke
1 an în urmă

Ai scos botul dintre resturi? Te bagi in seama, latri aiurea? Mars!

1 an în urmă

[…] Brașov, Mihai Cătălin Văsii, a organizat astăzi, la sediul Instituției Prefectului, o întâlnire cu reprezentanți ai Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Braș….Au fost prezenți și subprefectul Lucian Pătrașcu, directorul general al DGRFP Brașov, Mihai […]

Back to top button