Expres

Legea bacșișului trebuie adaptată la realitate

Legea bacșișului trebuie adaptată la realitate. Prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, a organizat astăzi, la sediul Instituției Prefectului, o întâlnire cu reprezentanți ai Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Brașov și cu cei ai sectorului HoReCa din județ.
Au fost prezenți și subprefectul Lucian Pătrașcu, directorul general al DGRFP Brașov, Mihai Adrian Hârlab, și șeful Serviciului Asistență pentru Contribuabili din cadrul DGRFP Brașov, Daniela Fleșaru.
Întâlnirea a avut drept scop prezentarea și clarificarea aspectelor de noutate legislativă în domeniul încasării bacșișului și aplicării TVA de 19% pentru anumite grupe de produse.
Întrebările reprezentanților HoReCa s-au concentrat pe clarificarea unor situații concrete cu care se confruntă după apariția Legii bacșișului. Cei din HoReCa braşoveană și-au prezentat nemulțumirile și neclaritățile.E vorba despre Legea nr. 376 din 23 decembrie 2022, pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 28/1999, privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.
Reprezentanţi ai restaurantelor, cafenelelor şi barurilor din Braşov, participanţii au invocat neclarităţi privind cuantumul bacşişului. Ei nu știu dacă ar trebui sau nu să impună unul clienţilor. Totodată, reclamă procedura de contabilizare a acestuia, care, susţin ei, majorează timpul pe care un barman sau un chelner vor trebui să-l aloce încasării notei de plată. Noua lege cere două astfel de documente – unul în care clientul va trebui să bifeze dacă doreşte să lase bacşiş şi, eventual, cuantumul acestuia şi bonul fiscal.

Prefectura va centraliza propunerile de modificare a legii


Legea bacșișului trebuie adaptată la realitate. Instituţia Prefectului Judeţului Braşov va centraliza propunerile de modificare a noii legi care reglementează bacşişul, a afirmat prefectul Cătălin Văsii.

„Există nenumărate nemulţumiri şi anumite aspecte care trebuie reglementate, dar există o lege care trebuie respectată. De la acest principiu pornim. Discuţiile pe care azi le-am avut se vor materializa, probabil, în anumite propuneri de modificare a legislaţiei, astfel încât ea să vină în concordanţă cu viaţa reală, ceea ce se întâmplă concret în acest domeniu. Sunt anumite aspecte, cazuri particulare care nu se vor putea rezolva, dar cele care vizează o problemă generală vor fi preluate şi propuse spre modificare. Semnalul pe care trebuie să-l dăm de aici, de la Braşov, principalul judeţ turistic al ţării, este că suntem în măsură să aplicăm legislaţia existentă, dar şi că putem să propunem modificări pentru îmbunătăţirea acesteia şi cred că acest lucru a reieşit din discuția de azi”.

Prefectul Cătălin Văsii

Acesta a menţionat, totodată, că noua lege a fost cerută statului tocmai de către cei din HoReCa. Pentru a se reglementa fiscal această chestiune şi, până la urmă, pentru protecţia propriilor angajaţi.

„Întâlnirea de astăzi cu reprezentanții sectorului HoReCa din județul Brașov face parte din seria pe care am inițiat-o încă din 2020, în ideea de a aborda teme propuse de acești agenți economici. Eu cred foarte mult în puterea dialogului și mai cred că este necesar ca sectorul HoReCa din județul nostru să profite de expertiza şi disponibilitatea unor instituţii locale, pentru a primi îndrumare, pentru a clarifica unele situaţii, pentru informaţii în privinţa legislaţiei. Este foarte important să accentuăm faptul că aceste instituții au și atribuții de consiliere, nu doar de control. Și, aşa cum am constatat la întâlnirile precedente, unele întrebări îşi găsesc răspunsul foarte repede la nivel local dacă există deschidere de ambele părţi”, a declarat prefectul județului Brașov, Mihai Cătălin Văsii.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
4 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Raoke
1 an în urmă

Cum le mai stie si le mai zice vasaii asta. Ca un om mare, nu degeaba are el zece facultati, doctorate si.masterate. Acum, sa fim seriosi, uitati-va la ce PM avem, o suina militarizata speciala si va dati seama de… Citeşte mai mult »

Willy
1 an în urmă

Bacsisul se lasa la ospatari nu la asa zisii patroni de bodegi. Deci cu ospatarii trebuia sa se stea de vorba. Dar… daca adevaratii beneficiari ai ciubucului sunt altii… Au stat sa se sfatuiasca intre ei. Cei carora nu le… Citeşte mai mult »

Raoke
Răspunde la  Willy
1 an în urmă

Diribau, nu ne povestesti cum ai picat testul ”psihopupu”? Pe atunci nu se purtau botnite si-au vazut aia ca ai probleme cu retentia salivei. De aceea esti un asa mare sustinator al botnitelor acum?

1 an în urmă

[…] Legea bacșișului trebuie adaptată la realitate […]

Back to top button