Economic

Brașov. Agenții economici mici sunt cei mai afectați de scandalul Holzindustrie Schweighofer

 

Industria forestieră din România a fost zguduită puternic, în ultima vreme, de scandalul în care a fost implicată compania Holzindustrie Schweighofer acuzată că a prelucrat și comercializat lemn provenit din tăieri ilegale. În luna mai, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a declanșat un control la această firmă pentru a verifica respectarea prevederilor legale referitoare la provenienţa, transportul, depozitarea, prelucrarea primară şi comercializarea materialelor lemnoase, inclusiv importul acestora. În urma controlului, în care au fost identificate o serie de nereguli precum suspiciuni privind existenţa mai multor operatori economici care au furnizat material lemnos provenit din tăieri ilegale, inadvertenţe privind modul de recepţie şi înregistrare a materialelor lemnoase, recepţionarea de material lemnos fără a fi raportat în SUMAL sau existenţa de material lemnos recepţionat cu documente din care nu rezultă clar provenienţa, Ministerul Mediului a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) pentru ca procurorii să facă cercetări care să stabilească dacă aspectele prezentate întrunesc elementele constitutive ale unor infracţiuni.

Imaginea sectorului forestier are de suferit

Ecourile scandalului nu s-au încheiat încă, iar imaginea sectorului forestier din România continuă să aibă de suferit din această cauză. „Imaginea sectorului forestier din România este afectată de acest scandal, dar activitățile din acest domeniu nu au de suferit. Este o problemă a companiei Holzindustrie Schweighofer pe care sigur o rezolva. Legea este lege. Dacă ei au încălcat legea se va demonstra, dacă nu au încălcat legea se va demonstra. Industria forestieră își vede mai departe de treabă”, ne-a declarat Nicolae Țucunel, președintele Asociației Forestierilor din România. De altfel, domeniul forestier se confruntă, în momentul de față, cu o serie de probleme. Printre acestea se numără subfinanțarea, lipsa acută a utilajelor performante, dar și corupția. „Sunt foarte multe firme, cele mai multe de altfel, care muncesc din greu. Noi ne dorim eliminarea actelor de corupție. Dacă actele normative nu vor fi făcute în conformitate cu Codul Silvic și regulile liberei concurențe, dacă pierdem momentul, peste câțiva ani, problemele vor fi mai mari și mai grave, iar corupția va jubila”, a explicat oficialul ASFOR. Activitatea firmelor din domeniul forestier produce 7 miliarde de euro anual. În acest sector de activitate lucrează 150.000 de angajați.

Afectați de scandal

Agenții economici care activează în industria lemnului din județul Brașov spun că sunt afectați în mai mică sau mai mare măsură de acest scandal, iar părerile legate de subiectul Holzindustrie Schweighofer sunt împărțite. Cei mai afectați sunt, în special, agenții mici. „Acest scandal afectează pe toți agenții economici din România. Cei mai afectați suntem noi agenții mici, care nu avem puterea de a ne lupta cu o companie atât de mare cum este Holzindustrie. Din păcate, jumătate din agenții economici sunt în faliment sau în pragul falimentului. Și eu am avut o afacere de 3 milioane de euro în acest domeniu, dar a trebuit să renunț la ea”, ne-a spus reprezentantul unei firme brașovene, care se ocupă de prelucrarea și exploatarea lemnului. Agenții economici mici depind, însă, de cei mari, și astfel se crează un cerc vicios. „Suntem prea mici pentru a-i scoate de pe piață. Nu am fost afectați direct de scandalul Holzindustrie. Cert este că, în momentul de față, agenții mici depind de cei mari pentru a putea supraviețui și pentru a putea vinde produsele pe care le produc. Ar fi bine să putem valorifica lemnul și să avem forță de muncă suficientă. Este foarte greu să găsim mână de lucru calificată. Cei mai mulți dintre cei care vin să se angajeze în acest domeniu nu au calificarea necesară”, ne-a explicat reprezentantul unei firme brașovene care are ca obiect de activitate exploatarea și transportul forestier. Agenții economici speră ca astfel de scandaluri precum este cel legat de compania Holzindustrie Schweighofer să nu mai apară pentru că efectul este unul devastator și firmele mici pot ajunge foarte ușor în pragul falimentului.

Citiți și:  

Holzindustrie Schweighofer. Acuzaţii de trafic de lemn!

Holzindustrie Schweighofer. Defrişările ilegale, în vizorul Parchetului

Asociaţia Neuer Weg a fost dată în judecată de Schweighofer

În timp ce Holzindustrie se mândrește cu Certificarea PEFC™, proprietarii de păduri spun că „85% din lemnul folosit nu e certificat“

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button