Eco

BRAŞOV. Potecă tematică pentru fluturii şi flora de pe Tâmpa

 

Asociația Renaturopa, în parteneriat cu Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Braşov (AMB), Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” și Colegiul Tehnic „Mircea Cristea” Brașov, implementează, în perioada mai-septembrie 2016, în municipiul Brașov, proiectul „Zilele Ariei Protejate Muntele Tâmpa” – ediția a III-a.  

„Muntele Tâmpa este un munte agresat, în primul rând din cauza faptului că se află în mijlocul unui oraș, dar și din cauza comportamentului neadecvat al turiștilor, începând de la aruncarea unor deșeuri, până la producerea unor zgomote care deranjează fauna, în primul rând. Totodată, această urbanizare haotică, care tot urcă pe munte, este tot o agresiune asupra ariei protejate”, a spus coordonatorul proiectului, Oliviu Pop, reprezentant al Renaturopa, astăzi, într-o conferință de presă.

Inițiatorii proiectului doresc realizarea unei poteci tematice pentru reducerea efectelor negative asupra conservării biodiversității respectivei arii protejate. „Dorim să valorificăm biodiversitatea Ariei Protejate Muntele Tâmpa, prin  crearea de poteci tematice în arealul natural amintit, pentru a reduce efectele negative ale activităților antropice asupra stării de conservare a biodiversității ariei. De asemenea, proiectul urmărește organizarea celei de-a III-a ediții a evenimentului «Zilele Ariei Protejate Muntele Tâmpa» și derularea de acțiuni de conștientizare a comunității și turiștilor cu privire la biodiversitatea ariei naturale”, a declarat Ramona Ganea, responsabil de comunicare al proiectului. Ea a precizat că poteca tematică se va inaugura în luna iulie,

975 de specii de fluturi pe Tâmpa

Prin proiectul „Reabilitarea, protecţia şi conservarea biodiversităţii ariei protejate Muntele Tâmpa” a fost realizată o inventariere a speciilor de fluturi şi alte insecte, de către prof. univ. dr. László Rákosi, de la Universitatea „Babeş Bolyai” Cluj-Napoca, demers care a evidențiat că Muntele Tâmpa oferă câteva habitate propice pentru 975 de specii de fluturi diurni şi nocturni, dintre cele circa 4.000 aflate în toată țara. De asemenea, prin Planul de management recent aprobat de Ministerul Mediului, custodele a prevăzut acțiunea de elaborare a propunerii de modificare a Formularului sitului Natura 2000 ROSCI0120 Muntele Tâmpa, prin includerea și speciilor protejate de fluturi, inventariate prin studiile științifice care au stat la baza elaborării Planului de management.
În plus, traseul montan  „bandă albastră”, din Şaua Tâmpei spre Bastionul Ţesătorilor, permite accesul în habitate ce constituie medii de viaţă pentru diverse specii de fluturi, dar fără a beneficia de amenajări specifice pentru eco-turism, singurul loc de popas amenajat fiind în Şaua Tâmpei. În lipsa unor amenajări specifice, turiştii folosesc pentru popas covorul vegetal, inclusiv pentru vetre de foc (deşi interdicţia de a aprinde focul este vizibilă pe panourile de informare de la capetele traseului), ceea ce afectează habitatele specifice fluturilor. De asemenea, din conţinutul panourilor de informare lipsesc informaţii despre prezenţa numeroaselor specii de fluturi și floră, ceea ce a determinat Asociația Renaturopa ca împreună cu custodele Agenția Metropolitană Brașov să prevadă ca pe porțiuni ale traseelor montane „bandă albastră” și „triunghi galben” să fie amenajată o potecă tematică, prin adăugarea de elemente de comunicare descriptivă (ca tehnică de interpretare a biodiversităţii) şi prin amenajări tehnice ale traseului, pentru optimizarea condiţiilor de acces al turiştilor; aceste amenajări vizează inclusiv diminuarea efectelor negative asupra mediului generate de turismul necontrolat. Semnalizarea interpretativă se va face prin: panouri interpretative, prin amplasarea de șabloane de marcare a identităţii potecii tematice, crearea unor puncte de observare de tip popas și difuzarea de materiale informative și de promovare a biodiversității de floră și lepidoptere.
Un al doilea obiectiv al proiectului este amenjarea unui punct de informare video în cadrul ariei protejate, care va îndeplini funcţiuni multiple (promovare, conștientizare, educație ecologică etc), dar cea mai importantă este aceea de a fi principalul punct de informare şi ghidare a turiştilor pe muntele Tâmpa.
Activitățile proiectului vizează și acțiuni de interpretare şi explicare a particularităţilor zonei către localnici și turiști, derularea de sesiuni de educaţie ecologică prin formarea a 30 de Junior Rangers, acțiuni de ecologizare cu voluntari, evenimentul Zilele Ariei Protejate, ediția a III-a – în luna septembrie 2016, precum și continuarea și dezvoltarea programului de voluntariat inițiat de custodele ariei protejate Muntele Tâmpa. În cazul proiectului de față, voluntarii provin din rândul elevilor din instituții de învățământ cu profil ecologic (Colegiul Tehnic „Mircea Cristea”), dar și din rândul comunității brașovene, ceea ce face necesară organizarea unor sesiuni de instruire iniţială de tipul programelor Junior Ranger.
Grupul-ţintă al proiectului este constituit din minim 120 de elevi cu vârste între 10 şi 20 de ani, minim 20 de voluntari provenind din comunitate și din Clubul „Prietenii Muntelui Tâmpa”.

Zilele Muntelui Tâmpa, eveniment interactiv

Conform inițiatorilor, proiectul, în valoare de peste 25.000 de lei, își propune crearea unei poteci tematice dedicate florei și fluturilor de pe Muntele Tâmpa, în lungime de câteva sute de metri, cu plecare de la Bastionul Țesătorilor până în Șaua Tâmpei.
Poteca va fi recunoscută printr-un șablon care va reprezenta un fluture. Aceasta se suprapune pe traseul de „bandă albastră” și se intersectează cu traseul „triunghi galben”, până în Șaua Tâmpei. Pe traseul potecii vor fi amplasate puncte de informare, vor fi create puncte de observare tip popas și vor fi difuzate materiale informative și de promovare a biodiversității de floră și lepidoptere. La telecabina de urcare pe Muntele Tâmpa va fi amenajat un punct de informare video unde se vor derula imagini și informații pentru turiști și localnici cu privire la trasee. Ramona Ganeaa  precizat că poteca tematică se va inaugura în luna iulie.
Activitățile proiectului vizează și acțiuni de interpretare și explicare a particularităților zonei, derularea de sesiuni de educație ecologică prin formarea a 30 de Junior Rangers, acțiuni de ecologizare cu voluntari, precum și continuarea și dezvoltarea programului de voluntariat inițiat de custodele ariei protejate Muntele Tâmpa, Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov.

În cadrul evenimentului interactiv „Zilele Muntelui Tâmpa”, din septembrie, vor fi organizate, printre altele, excursii tematice cu implicarea reprezentanților mass-media și a voluntarilor, o expoziție de panouri tactile și reprezentări grafice ale speciilor protejate, proiecții în aer liber de documentare cu conținut despre natură și biodiversitate.

Proiectul este finanţat de către Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România, prin programul Spaţii Verzi, componenta „Arii Naturale Protejate” 2016, în urma selecţiei naţionale. Valoarea totală a proiectului este de 25.219 lei, din care suma alocată de finanţator este de 19.782 lei, iar cofinanțarea beneficiarului este în valoare de 5.437 lei.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare