Nou termen în procesul în care DNA Braşov îl acuză pe Călin Popescu Tăriceanu de mărturie mincinoasă
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie are pe rol, astăzi, un nou termen al apelului în dosarul în care preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a fost achitat în primă instanţă pentru mărturie mincinoasă.
Călin Popescu Tăriceanu a transmis prin avocat că nu doreşte să fie audiat în sala de judecată, deoarece nu mai are nimic de adăugat faţă de ce a spus la instanţa de fond, însă stă la dispoziţia instanţei pentru orice lămurire.
Procurorul de şedinţă a solicitat, la termenul anterior, reaudierea unor martori, printre care Victor Ponta, Dan Motreanu şi Dan Andronic.
Avocatul lui Călin Popescu-Tăriceanu s-a opus reaudierii de martori şi a cerut să fie trimise adrese la DNA pentru a se comunica dacă procurorii au respectat dispoziţiile legale în legătură cu interceptarea clientului său şi a fostei sale soţii Ioana Valmar.
Instanţa a respins atât reaudierea martorilor, cât şi cererea apărătorului de a emite adrese către DNA – Serviciul Teritorial Braşov şi Structura Centrală.
Călin Popescu-Tăriceanu a fost trimis în judecată de DNA pe 7 iulie 2016 pentru mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului, el fiind achitat pe 22 mai 2018 de un complet de la Instanţa supremă format din trei judecători.
Decizia a fost atacată cu apel de procurorii anticorupţie, procesul fiind pe rolul completului de 5 judecători.
Conform DNA, în cadrul actelor de cercetare privind retrocedarea nelegală a unei suprafeţe din pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa, Tăriceanu a făcut sub jurământ, la data de 15 aprilie 2016, declaraţii necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esenţiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat şi nu a spus tot ce ştie în legătură cu împrejurări esenţiale, urmărind prin aceasta împiedicarea/îngreunarea tragerii la răspundere penală a inculpaţilor cercetaţi în dosarul trimis în judecată.
La şedinţa din 25 februarie i s-a pus în vedere intimatului inculpat să se prezinte la instanţă pentru a-şi exprima punctul de vedere, în sensul de a preciza dacă doreşte sau nu să dea declaraţie în această fază procesuală. „În cazul în care nu se poate prezenta la instanţă să depună o declaraţie autentificată din care să rezulte, fără echivoc, poziţia acestuia cu privire la acest aspect”, se menţionează pe site-ul ÎCCJ.
Dosarul „Ferma Băneasa” se judecă la Curtea de Apel Brașov. În acest dosar a avut loc termen vineri, 22 martie, când s-a stabilit un alt termen, pentru data de 5 aprilie, în vederea continuării cercetării judecătoreşti.
Şedinţa de astăzi este programată pentru orele 13.00 – vezi AICI.
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.