EXCLUSIV. BRAŞOV. Fosta directoare CEC Bank, Florentina Tăvălică, achitată într-un dosar privind acordarea ilegală de credite unor „clienţi privilegiaţi”
Fosta directoare CEC Bank, Florentina Tăvălică – „ridicată” de polițiști în luna noiembrie a anului trecut, după ce a fost condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită – a obţinut achitarea într-un alt dosar de corupţie în care fusese trimisă în judecată. Sentinţa nu este, însă, definitivă.
Tribunalul Braşov a decis, săptămâna trecută, s-o achite pe inculpată pentru 38 de infracţiuni de „abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”. Instanţa a dispus şi achitarea unei alte directoare CEC Bank – Nicoleta Afrodita Renţea şi a celorlalţi inculpaţi din dosar: Monica Vrînceanu, Daniel Simon Sava, Sorin Staicu, Alin Cosmin Sava, Ildiko Gyongyosi, Gabriela Prepeliţă, Rodica Sburlan, Eugenia Boboc, Laurenţiu Mihăilă, Vasile Dumitru Vereş.
Potrivit anchetatorilor, în perioada octombrie 2006 – 31 decembrie 2012, unitatea bancară condusă de Tăvălică şi Renţea a acordat credite cu nerespectarea procedurilor şi normelor bancare unor clienți privilegiați, printre care se numără și firmele conduse de inculpaţii Daniel Simon Sava şi Sorin Staicu.
„Acest lucru a fost posibil prin crearea, de-a lungul timpului, a unui sistem de control total și supunere a angajaților din sucursală, având la bază teama acestora de a nu-și pierde locul de muncă și de a intra în conflict cu cele două inculpate din conducere. Mai mult, în scopul de a nu se înregistra restanțe la plata ratelor creditelor contractate de clienții privilegiați, li s-a sugerat acestora accesarea unor credite pe firme sau persoane fizice care în aparență să nu facă parte din același grup. În aceste condiții, cele 38 de credite care formează obiectul prezentei cauze, a căror documentație prezenta vicii, era incompletă ori documentele depuse cuprindeau date care sfidau logica, au fost aprobate de îndată, în aceeași zi la care s-a depus documentația, sau în ziua următoare”, a informat DNA.
Florentina Tăvălică, Nicoleta Afrodita Renţea, Daniel Simon Sava şi Sorin Staicu au fost reţinuţi pe durata a 24 de ore din data de 29 aprilie 2015 până la data de 30 aprilie 2015.
Săptămâna trecută, pe lângă achitarea inculpaţilor, instanţa a decis să lase nesoluţionată acţiunea civilă formulată de partea civilă CEC Bank împotriva acestor patru inculpaţi.
De asemenea, a decis să menţină măsurile asiguratorii instituite asupra conturilor bancare aparţinând inculpatului Daniel Simon Sava până la concurenţa valorii de peste 21,6 milioane de lei şi asupra altor conturi bancare ale lui, până la concurenţa sumei de aproximativ 4 milioane de lei.
Se menţine măsura asiguratorie şi asupra unor părţi sociale din capitalul social al societăţilor sale comerciale până la concurenţa valorii de peste 21.6 milioane de lei.
Se menţin şi măsurile asiguratorii instituite asupra bunurilor inculpatului Sorin Staicu, până la concurenţa valorii de aproximativ 4 milioane de lei.
Pe de altă parte, a fost respinsă acţiunea civilă formulată de CEC Bank faţă de ceilalţi inculpaţi. În cauză există drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Încă un dosar al fostelor directoare CEC Bank se judecă la Tribunal
Tot la Tribunalul Braşov se mai judecă un dosar de corupţie al fostelor directoare CEC Bank Florentina Tăvălică şi Nicoleta Afrodita Renţea. Acest dosar se află pentru a doua oară la Tribunal, după ce Curtea de Apel Braşov a dispus rejudecarea acestuia. În fapt, la prima judecare a cazului, Florentina Tăvălică fusese condamnată la 3 ani, 6 luni şi 20 de zile de închisoare, pentru două infracţiuni de abuz în serviciu, dar s-a formulat apel, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Braşov, unde s-a dispus desființarea sentinței și trimiterea cauzei spre rejudecare primei instanțe, respectiv Tribunalului Brașov. În acest dosar mai fuseseră condamnaţi, iniţial, Nicoleta Afrodita Rențea (3 ani, 6 luni și 20 de zile de închisoare), Monica Vrînceanu (la 2 ani şi 8 luni de închisoare pentru abuz în serviciu), Nicolae Neagoe (la 4 ani şi 20 de zile pentru abuz în serviciu în forma complicităţii şi cinci infracţiuni de uz de fals) şi Luminiţa Maria Buliga (la 4 ani, 4 luni şi 20 de zile pentru abuz în serviciu în forma complicităţii, înşelăciune şi patru infracţiuni de fals material în înscrisuri oficiale).
După reluarea cazului la Tribunalul Braşov, la un termen înregistrat pe 1 martie s-a admis cererea de abţinere formulată în cauză de judecător Cristina Gabriela Ciolacu, iar pe 11 martie s-a admis şi cererea de abţinere formulată de judecătorul Bogdan Benegui.
Următorul termen în dosar va avea loc pe 16 aprilie.
Cauza care a trimis-o după gratii pe Florentina Tăvălică
Florentina Tăvălică a fost „ridicată” de polițiști pe 21 noiembrie 2018, după ce a fost condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită. În acest dosar, brașoveanca în vârstă de 62 de ani şi Nicoleta Afrodita Rențea au fost deferite justiției, fiind acuzate că ar fi acordat, cu încălcarea normelor bancare, 12 credite, provocând băncii o pagubă de 7 milioane de lei.
În același dosar a fost trimis în judecată și Mugur Babciuc, administratorul unei societăți comerciale, pentru complicitate la infractiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (9 acte materiale) și fals în înscrisuri sub semnatură privată în formă continuată (7 acte materiale).
El a fost achitat pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice. De asemenea, instanța a decis să înceteze procesul penal pornit împotriva lui pentru fals material în înscrisuri sub semnătură privată.
CITIŢI ŞI:
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.