Dosare

Corespondenţă specială. Mohamed spune că, astăzi, în Afganistan, este 14 septembrie 1394

  • copil_203939.JPG
  • fete_203941.JPG
  • afgan_203940.JPG
 

Timp de trei săptămâni, jurnalistul braşovean mytex.ro şi Transilvania Expres, Robert Frunzescu, este corespondentul nostru special în Afganistan, acolo unde s-a alăturat militarilor români.

Aproximativ 28.000 de kilometri și 622 de ani despart România de lumea a treia. Aici, unde femeile sunt cumpărate doar pentru că pot naște copii, fetele sunt văzute drept o pedeapsă pentru familie, iar adolescenții sunt obligați să aleagă de la vârste fragede între forțele de securitate afgane sau talibani. Asta, pentru a continua războiul sângeros al intereselor, în care nu se regăsesc, dar care este departe de a se fi terminat.

Dincolo de gardul bazei militare, te așteaptă cu mâinile întinse și privirile pierdute, o țară a copiilor fără niciun viitor. După mai bine de 55 de ani de război, ei au renunțat la visul de a mai răzbate. Continuă să fugă după convoaiele militarilor cu speranța că luptătorii vor ieși, și de această dată, de sub carapacea de kevlar. Militari care le aruncă, încă o dată, o sticlă de apă potabilă și câteva bomboane, pentru care, oricum, urmează să ducă „o luptă crâncenă” cu ceilalți copii din sat.

În schimbul siguranței, cei mai norocoși dintre afgani au ales să „slujească” coaliția, muncind astfel zi-lumină pe sume derizorii, dar cu speranţa supravieţuirii în cel mai sigur loc din regiune, Kandahar Air Field.

Conduși după regulile stricte ale Coranului, probabil singurul lucru care le mai aduce un strop de speranță în sufletul rătăcit și adânc rănit de pierderea celor dragi, afganii așteaptă cu nerăbdare ziua în care războiul va înceta, ziua în care insurgenții nu vor mai traversa granița cu Pakistanul.

Obiceiurile, discrepanța dintre bogați și săraci, satele întregi ridicate din pământ, îndoctrinarea religioasă, toate acestea te transpun perfect într-o zi de 14 septembrie a anului 1394, care, potrivit Calendarului lui Mohamed, este astăzi!


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare