Dosare

Corespondenţă specială. Misiune în Afganistan: „După ce securizăm zona, îți voi deschide ușa și vei călca numai pe urmele mele” – IV

  • militari_masina_203722_203828.JPG
  • militari_203723.JPG
  • transee_203725.JPG
  • moto2_203726.JPG
 

Timp de trei săptămâni, jurnalistul braşovean mytex.ro şi Transilvania Expres, Robert Frunzescu, este corespondentul nostru special în Afganistan, acolo unde s-a alăturat militarilor români.

Zilnic, militarii din cadrul Batalionului 811 Dragonii Transilvani, alături de celelalte contingente și poliția afgană, execută misiuni de menținere a păcii în satele din apropierea Kandahar Air Field, acolo unde mă aflu și eu de mai bine de o săptămână.

Duminică, am părăsit, echipat corespunzător, cea mai sigură zonă din sud-estul Afganistanului, baza militară Kandahar Air Field. Însoțiți de un vorbitor de paștună și darii, a cărui identitate nu poate fi dezvăluită, din motive de siguranță. Ne-am îmbarcat în vehicule blindate și ne-am îndreptat spre vestul bazei militare, acolo unde am făcut o așa-zisă „debarcare”.

„Guardian angel”

În calitate de jurnalist care a părăsit Kandahar Air Field, mi-a fost desemnat un „guardian angel”, militar care s-a ocupat de siguranța mea, din cuvântul căruia nu îți permiți să ieși: „După ce securizăm zona, îți voi deschide ușa și vei călca numai pe urmele mele”. Asta, pentru a nu compromite misiunea sau pentru a nu pune în pericol viețile celorlalți miliari. Ajunși în Kvosh Ab, nimeni nu s-a abătut de la reguli. Ne aflam la aproximativ cinci kilometri de gardul bazei militare, dar totuși în câmp deschis, unde  puteam fi ușor angajați în foc direct de talibani. Afganii se aflau pe câmpuri, lucru care ne-a motivat să mergem mai departe, știind că nu ne pândește niciun pericol.

Kvosh Ab, satul din chirpici

Kvosh Ab este un sat construit numai din chirpici. Casele, gardurile, încăperile special amenajate pentru uscat strugurii, cât vezi cu ochii, totul este construit din chirpici. Diferența, greu de observat, dintre bogați și săraci o face un butoi amplasat pe acoperișul din pământ, cei mai avuți permițându-și luxul de a se spăla.

În picioarele goale pe pământul tare și plin de pietriș

Sucurile, apa îmbuteliată și dulciurile sunt un lux pentru copiii afgani. Întotdeauna când văd mașinile blindate ieșite în patrulă, aceștia se adună pe marginea drumului cerșind, niciodată nefiind îndeajuns ceea ce primesc. Copiii afgani știu că întotdeauna vor primi câte ceva de la militarii români și că, niciodată, oamenii de sub casca și vesta de kevlar, nu îi vor lăsa cu mâinile întinse. Majoritatea umblă în picioarele goale pe pământul tare și plin de pietriș, greu de suportat chiar și într-o pereche de bocanci.

Ora de rugăciune, respectată cu strictețe

Indiferent unde s-ar afla, afganii respectă cu strictețe ora de rugăciune, fără nicio excepție. Întotdeauna cu fața spre vest, de la mic la mare, afganii se așează în genunchi și se roagă lui Mohammed, chiar și pe marginea drumului.

Citeşte şi:

Corespondenţă specială. Jurnalistul braşovean Robert Frunzescu s-a alăturat trupelor militare româneşti din Afganistan – I

Corespondenţă specială. Partea întunecată a Afganistanului: Plantații întinse de marijuana și copii abuzați sexual – II

Corespondenţă specială. Patrulă de noapte în Afganistan. Imagini spectaculoase din Kandahar – III


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button