Dosare

Casa Barac, în pericol! Un alt simbol al Braşovului e pe cale să se prăbuşească!

Preotul Vasile Oltean: „Daţi un leu pentru muzeu!”

  • IMG_6441_204060.JPG
  • IMG_6444_204063.JPG
  • DSC_2434_203952.JPG
  • DSC_2439_203954.JPG
  • DSC_2445_203955.JPG
  • DSC_2441_203956.JPG
  • DSC_2444_203957.JPG
  • IMG_6442_204061.JPG
  • IMG_6443_204062.JPG
 

Acesta este sloganul sub care preot prof. dr. dr. Vasile Oltean, directorul Muzeului Prima Şcoală Românească din Şcheii Braşovului, speră să strângă aproape 718.000 de euro. Banii sunt necesari reabilitării Casei Barac, imobil din 1773, situat lângă intrarea în curtea Bisericii Sf. Nicolae, în incinta căreia se află şi muzeul. De fapt, este vorba despre un întreg complex muzeal, cu opt muzee (printre care unele unicat: binecunoscuta şcoală, cel al Junilor şi „Ex libris”) şi 30 de camere, unele dintre ele memoriale. Casa Barac, unde se află biroul administrativ, adăposteşte şi arhiva muzeului, o adevărată comoară inestimabilă: 6.000 de cărţi şi 30.000 de documente, multe dintre ele unicat, mare parte necercetate. Cea mai veche carte este un Omiliar din secolul al XI-lea, iar cea mai nouă, din secolul al XVIII-lea, dar cele mai multe au fost scrise/tipărite în secolele XV-XVI. Iar neobositul profesor Oltean mereu mai descoperă ceva, o carte sau un document pierdut în negura timpului, pe care îl prezintă cu bucuria căutătorului de aur care a dat peste un filon.

Plouă în imobilul monument istoric

De-a lungul timpului, Casa Barac – care are două corpuri şi 15 camere – a avut diverse destinaţii: locuinţă pentru slujitorii bisericii, dispensar medical, locuinţa pentru chiriaşi. De mai mulţi ani aici se află fondul de carte şi arhiva Bisericii Sfântul Nicolae, manuscrise preţioase, documente vechi de sute de ani. Manuscrisele trebuie păstrate la o temperatură constantă, marile diferenţe putând să le fie nocive. Greu de obţinut aşa ceva când nici măcar ţiglele nu au fost înlocuite şi adeseori plouă în încăperi. Clădirea monument istoric nu a avut parte până acum de reabilitări sau cel puţin nu în cei 48 de ani de când preotul prof. Vasile Oltean conduce acest complex. „Am fost la un pas de scurtcircuit şi de incendiu, când a plouat şi becurile s-au umplut de apă. Noroc că am observat la timp”, spune profesorul Oltean, care vrea să reabiliteze partea din spate a clădirii, pentru a muta acolo preţioasa arhivă documentară. Sunt multe vrafuri de cărţi şi documente aşezate pe unde s-a mai putut. Unele au început să se degradeze, pentru că şi anexa Casei Barac stă să cadă. „Am tot cârpit cât am putut, însă acum am ajuns într-o stare jalnică. Clădirea anexă, pe care nu o mai folosim de cel puţin 20 de ani, pentru că ne este frică să nu cadă pe noi, e în paragină, neavând bani să o reparăm. Miza noastră este să o reparăm şi să facem depozit de carte veche. Să eliberăm spaţiile din clădirea de bază”, povesteşte pr. prof. Vasile Oltean. În clădirea anexă, spune părintele Oltean, înainte erau organizate expoziţiile temporare.
El a cerut fonduri de la Ministerul Culturii şi, cu sprijinul mitropolitului Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza, a obţinut la finele lunii decembrie suma 200.000 de lei. Bucuria lui a fost scurtă: „În naivitatea mea, n-am ştiu că este atâta muncă birocratică. Mai mult, banii s-au cheltuit cu devizele şi cu plata specialiştilor pentru studii şi expertize şi ne găsim în situaţia în care i-am primit degeaba, că nu avem cu ce să începem efectiv reparaţiile”, mai spune părintele Oltean.

Susţine muzeul din cărţile sale

Lucrările de reabilitare s-ar ridica undeva la aproape 718.000 euro, însă surse de finanţare nu sunt prea multe. Clădirea aparţine Bisericii, astfel că fonduri europene nu pot fi accesate, de la Consiliul Judeţean părintele Vasile Oltean nu poate cere bani pentru că, susţine el, ar fi incompatibilitate, fiind acum consilier judeţean. „Îmi displace profund să fiu în situaţia asta de a cerşi ajutor financiar, dar nu am soluţii”. În prezent, sursa de finanţare este taxa de vizitare a muzeului, de 3 lei pentru copii şi 5 lei pentru adulţi. În luna ianuarie, Muzeul a fost vizitat de aproximativ 100 de vizitatori. Supărarea directorului este şi faptul că autocarele cu turişti nu prea mai poposesc în Piaţa Prundului, pentru că nu prea au unde să parcheze, astfel că numărul vizitatorilor s-a redus. Totuşi, din această taxă, directorul susţine că întreţine complexul muzeal. Adică plăteşte utilităţile, plus salariile: o femeie de serviciu, un muzeograf, un paznic şi directorul. Salarii cu care a întârziat luni bune, a precizat acesta. Iar uneori au fost tăiate şi curentul şi gazul, pentru neplată. Prof. Oltean a scris 34 de cărţi, reeditând multe dintre ele. Le-a donat muzeului, pentru a putea acoperi cheltuielile. Şi ar mai avea 64 de „manuscrise”, dar…

Cum puteţi ajuta

„Acum 25 de ani, am mai făcut aşa o campanie de strângere de fonduri sub  genericul «Daţi un leu pentru muzeu!». Ziarele aveau un colţişor în care se înscriau zilnic sumele strânse. A fost o chestiune formidabilă! Cu banii strânşi am renovat clădirile din spatele bisericii, unde sunt acum muzeele”, spune încrezător profesorul Oltean. Tocmai de aceea, el speră că braşovenii se vor mobiliza şi vor dona bani pentru reparaţii, măcar pentru acoperiş, să nu mai plouă înăuntru. Cei care doresc o pot face în contul RO34BRDE080SV05848350800 – Fundaţia Prima Şcoală Românească. Sau pot merge mai des pe la Muzeul Primei Şcoli Româneşti să plătească taxa de intrare.

 Citiţi şi:
 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button