Braşoveanul Marius Oprea vorbeşte despre crimele Securităţii!
Istoricul braşovean Marius Oprea va vorbi, mâine, despre crimele comunismului. De la ora 18:30, la The Gallery (București), va avea loc o nouă ediție a „Galeriei Întâlnirilor“. Va fi proiectat filmul documentar „Patru feluri de a muri“, în regia lui Nicolae Mărgineanu, iar istoricul Marius Oprea va dezbate despre crimele fostului regim comunist. Scenariul documentarului este semnat tot de Marius Oprea.
În „Patru feluri de a muri“ se arată acțiunea de căutare a celor 13 persoane dispărute din fostul sediu al Securității Cluj, dar și de alte crime înfăptuite de Securitate, informează un comunicat oficial.
Amintim că braşoveanul Marius Oprea este specializat în arheologie și istorie medie românească. Este doctor în istorie cu tema „Rolul și evoluția Securității (1948-1964)“. Între anii 1995 și 1997, a fost consilier personal al senatorului Constantin Ticu Dumitrescu, în problema elaborării legii pentru deconspirarea Securității. Din aprilie 2006 a devenit președinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România, instituție pe care a și înființat-o. În prezent, acesta coordonează programele de cercetare ale Biroului de Investigații speciale al Institutului de Investigare a crimelor comunismului.
Recent, Oprea a anunţat că propune o lege prin care să fie cu condamnate persoanele care au provocat suferinţe în comunism. Acesta spune că justiţia din România este „oarbă“ în ceea ce priveşte condamnarea torţionarilor. Printre altele se arată că veniturile pe care lucrători sau colaboratori ai Securității le primesc în continuare de la buget sunt „exagerat de mari“. Noua lege își propune „să îndrepte această inechitate și să completeze astfel reparațiile materiale și morale cuvenite victimelor regimului totalitar comunist“.
Este vorba de „Legea privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter comunist şi a promovării cultului persoanelor vinovate de instaurarea și funcționarea regimului comunist și a aparatului său represiv în România, precum și restrângerea unor drepturi ale acestora“.
Citiţi şi:
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.