Dosare

BRAȘOV. Robot de dezinfecție nou-nouț, piesă de muzeu. Dar plătit cel puțin dublu decât face, spune DNA

  • robot infectioase1_292467.jpg
  • aparatura-garaj_292466.jpg
 

În plină pandemie, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Brașov a achiziționat un robot de dezinfecție pe care a dat 789.000 de lei, deși firma importatoare l-a adus în țară cu 180.000 de lei. Trecut prin diferite „mâini”, robotul zace nefolosit, fiindcă e inutil într-o clădire plină de bolnavi. Dezvăluirile apar în ancheta „Spitale de hârtie”, realizată de Paula Herlo și prezentată în emisiunea „România, te iubesc” de la Pro TV.

Achiziția păguboasă face obiectul unui dosar penal deschis de procurorii DNA din această primăvară, în care sunt acuzați, printre alții, fostul manager al spitalului, dr. Ramona Ionescu, și Kadas Iluna Marius Andrei, la data faptelor consilier județean și președinte al comisiei pentru sănătate, protecția copilului și a persoanelor adulte în cadrul Consiliului Județean Brașov; președinte al Consiliului de Administrație al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov. Potrivit comunicatului DNA din aprilie 2021, „în aceeași cauză a mai fost trimisă în judecată SC Chantel Sante SRL, față de care s-a dispus măsura preventivă a interzicerii desfășurării activităților în contextul cărora au fost comise infracțiunile de: complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (2 fapte), dare de mită (5 fapte), instigare la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată (2 fapte)”.

Chantel SRL este firma care a vândut robotul de dezinfecție la preț cel puțin dublu Spitalului de Boli Infecțioase din Brașov.
Dar peste două milioane de lei este prejudiciul adus Spitalului din Odorheiu Secuiesc de fostul manager, Luckacs Anta, care a încheiat nu mai puțin de 60 de contracte cu aceeași firmă, condusă de omul de afaceri Doru Bertea, medic stomatolog, care s-a sinucis la începutul lunii mai, în timp ce se afla în arest la domiciliu.

Ancheta Pro TV arată că aparatul de la Infecțioase a fost importat de o firmă din București la prețul de 180.000 de lei, care l-a vândut alteia cu 240.000 de lei, pentru ca în stocul companiei Chantel Sante să ajungă la 331.000 de lei. Spitalul l-a cumpărat cu 789.000 de lei de la Doru Bertea, dar livrarea a făcut-o altă firmă, care era subcontractor. „Bertea a adăugat 140% adaos doar pentru că a rezolvat licitația, ajutat de oamenii din sistem”, spune Paula Herlo.

Azi, aparatul e piesă de muzeu. Actualul director spune că e imposibil de folosit pentru că spațiile vizate de el ar trebui să fie goale. Aparatul trebuie porgramat pentru a recunoaște configurația încăperii și a acoperi astfel tot spațiul. Or, câtă vreme acolo sunt sute de pacienți cu COVID, robotul șomează.

„Toate holurile sunt în continuă mișcare. Pentru fiecare cameră se face o programare anume. Nicio structură a camerei nu rămâne identică, de fiecare dată trebuie să faci o altă programare și e mult mai eficient să faci nebulizarea clasică ultima. Este foarte greu și degeaba îl duc”, a declarat, pentru sursa citată, Emil Mailat (foto 2), directorul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Brașov.

Spitalul s-a constituit parte civilă în proces și cere recuperarea sumei celor 780 de mii de lei plus TVA. Cei implicați în dosar au fost arestați la domiciliu, iar acum sunt sub control judiciar și au refuzat să facă declarații.

De altfel, firma are interdicție în a mai comercializa aparatură și materiale sanitare. De multe ori, marja mare de profit a unei firme, obținută într-un timp scurt, e semnal de alarmă pentru procurori. Chantel Sante a fost compania cu cel mai mare profit din toată țara în an pandemic. Explicabil, având în vedere că cei mai mulți bani i-a încasat nu de la Brașov, unde are și sediul, ci de la un spital mic, devenit suport Covid, cel din Odorheiu Secuiesc.

Peste 60 de contracte a încheiat fostul manager al spitalului cu firma Chantel Sante. O parte din aparatură stă aici în garaj. Sunt aici, nefolosite, pentru că procurorii au început o anchetă. Ei au stabilit că prejudiciul cauzat spitalului a fost de peste 2 milioane de lei pentru că această aparatură a fost supraevaluată. Mai grav e că în acest garaj se află aparatura cumpărată de fostul director pentru o clădire care nu doar că nu a fost construită, dar n-are nici măcar studiu de fezabilitate”, a explicat Paula Herlo din fața garajului ticsit cu aparatură nouă, nedesfăcută (foto 3).

Sursa foto: Pro TV

Citiți și:

DNA BRAȘOV. Încă un lot de inculpați, la judecată pentru achizițiile frauduloase din spitale din Brașov și Harghita

BRAȘOV. ULTIMA ORĂ. Nume grele, trimise în judecată în dosarul privind achizițiile frauduloase de la Spitalul de Boli Infecțioase


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare