Dosare

BRAŞOV. „Regina serelor” a fost condamnată, DIN NOU, la Tribunalul Bihor!!!

 
„Regina serelor” – cum este supranumită afacerista Maria Schutz, fost manager al serelor de la Codlea – a fost condamnată la 10 ani de închisoare cu executare, la Tribunalul Bihor, unde s-a rejudecat dosarul privind privatizarea frauduloasă a unităţii din judeţul Braşov, dar şi a serelor din Oradea. Amintim că, iniţial, Maria Schutz fusese condamnată la 12 ani de închisoare cu executare, de către magistraţii Tribunalului Bihor, apoi Curtea de Apel Oradea a dispus, în februarie 2014, rejudecarea cauzei în primă instanţă.
Astfel, vineri (7 august), Maria Schutz a primit o nouă condamnare la Tribunalul Bihor, respectiv pe cea de 10 ani de închisoare. Ca pedeapsă complementară, s-a dispus interzicerea unor drepturi (de a fi ales în autorităţile publice sau în alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunilor), pe o perioadă de 5 ani. 
 
În acelaşi dosar, Corneliu Popa şi Mihai Ciobanu au fost condamnaţi la câte 6 ani de închisoare. În schimb, s-a dispus încetarea procesului penal cu privire la infracţiunea de complicitate la bancrută frauduloasă faţă de inculpatul Ion Dascălu.
 
Inculpaţii, obligaţi să le plătească despăgubiri colosale unor părţi civile 
 
Pe latură civilă, magistraţii bihoreni au dispus ca inculpaţii condamnaţi să plătească, în solidar cu Societatea Agricolă Worldser Ţuglui, 3.100.882,55 de dolari părţii civile Agenţia Domeniilor Statului, o parte din bani reprezentând valoarea investiţiilor nerealizate de societate, iar cealalaltă parte fiind penalităţile aferente (aproximativ 800.000 de dolari). Despăgubirile civile reprezintă prejudiciul cauzat cu ocazia privatizării S.C. Orser S.A..
În plus, Mihaela Schutz şi Societatea Agricolă Worldser Ţuglui au de plătit 3.457.110,1 lei în favoarea părţii civile SC ELECTROCENTRALE SA ORADEA cu titlu de despăgubiri civile, 14.803.588 lei în favoarea părţii civile ANAF – Direcţia Generală a Finanţelor Publice Oradea şi 36.651.176 lei în favoarea părţii civile ANAF -Direcţia Generală a Finanţelor Publice BRAŞOV. 
 
Pe de altă parte, instanţa a decis să lase nesoluţionată acţiunea civilă exercitată de Agenţia Domeniilor Statului cu privire la despăgubirile civile solicitate în cazul privatizării Serelor Codlea. A rămas nesoluţionată şi acţiunea civilă formulată de Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Braşov, „ca urmare a intervenirii prescripţiei”. 
Acţiunile civile formulate de SC Orser SA Oradea, societate în insolvenţă, reprezentată de Romexpert IPURL RO Oradea şi de Sere Codlea, societate în insolvenţă reprezentată de GENERAL GROUP EXPERT SRL, au fost respinse. 
 
Sechestru menţinut
 
Potrivit site-ului Tribunalului Bihor, instanţa a mai dispus „anularea facturilor fiscale pentru care s-a solicitat şi obţinut alocaţie de la bugetul statului la SC SERE CODLEA SA Braşov” şi „restabilirea situaţiei anterioare datei de 29 septembrie 2000 pentru SC SERE CODLEA SA Braşov şi datei de 10 octombrie 2002 pentru SC ORSER SA Oradea, sens în care dispune anularea tuturor contractelor de vânzare-cumpărare prin care au fost înstrăinate toate activele celor două societăţi comerciale”.  
Magistraţii au hotărât să menţină sechestrul asigurător luat în decembrie 2007 asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor Maria Schutz, Corneliu Popa şi Mihai Ciobanu. În cazul inculpatei, s-a pus sechestru, până la concurenţa sumei de 19.978.604,608, pe acţiuni deţinute la mai multe societăţi de investiţii, pe un apartament din Craiova, pe un autoturism marca Renault şi pe conturile bancare deschise pe numele ei.
Inculpatului Corneliu Popa i s-au pus sub sechestru, până la concurenţa sumei de 18.671.331,508 de lei, pe acţiuni deţinute la mai multe societăţi de investiţii financiare şi pe mai multe autovehicule: un Seat Toledo, un Mercedes Vito, un BMW X 5 şi o motocicletă marca GSMOON. 
În fine, în cazul lui Mihai Ciobanu se menţine sechestrul, până la concurenţa sumei de 18.671.331,508 de lei, asupra acţiunilor deţinute şi asupra sumelor de bani „existente şi viitoare” din conturile sale.
Decizia poate fi contestată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. 
 
Decizia instanţei poate fi accesată AICI
 

BRAȘOV. „Regina serelor”, rejudecată la Tribunalul Bihor


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button