Dosare

BRAȘOV. Moment de respiro pentru Căncescu şi Scripcaru! Dosarul „Farmacia” a fost trimis înapoi la DNA Braşov, din cauza erorilor din rechizitoriu!

  • demolarefarmaciespitaljudetean_233214.JPG
 

Procurorii DNA Braşov au cinci zile la dispoziţie pentru a remedia greşelile din rechizitoriul întocmit în dosarul „Farmacia”, în care inculpaţi sunt, printe alţii, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov, Aristotel Căncescu, şi actualul primar al Braşovului, George Scripcaru. În caz contrar, trimiterea în judecată în această speţă va fi anulată. 

Potrivit soluţiei pronunţate marţi la Tribunalul Covasna, de judecătorul de cameră preliminară, au fost admise, în parte, „excepţiile formulate de inculpaţii Căncescu Aristotel Adrian, Matei Gavril, Grama Lucia Cristina, Scripcaru George şi Paraschiv Nicolae privind legalitatea sesizării instanţei” şi, în consecinţă, judecătorul „constată neregularitatea rechizitoriului nr. 233/P/2015 din data de 31 octombrie 2016 al DNA Braşov sub aspectul omisiunii indicării numărului de acte materiale ce intră în conţinutul constitutiv al infracţiunii de «abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit», în formă continuată, pentru care inculpatul Căncescu Aristotel Adrian a fost trimis în judecată, respectiv care intră în conţinutul constitutiv al infracţiunilor de «complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit», în formă continuată, pentru care au fost trimişi în judecată inculpaţii Matei Gavril, Grama Lucia Cristina şi SC Licofrig S.R.L şi data săvârşirii acestora”.

De asemenea, potrivit sursei citate, s-a constatat „omisiunea indicării în concret a textelor legale încălcate în exercitarea atribuţiilor de serviciu, respectiv neindicarea alineatelor şi/sau a literelor articolelor de lege reţinute în actul de sesizare, privind pe toţi inculpaţii trimişi în judecată şi cu privire la toate faptele reţinute în sarcina lor”.

Cu alte cuvinte, s-au strecurat greşeli în rechizitoriu, care afectează termenii de judecare a cauzei. Ca urmare, judecătorul „respinge excepţia privind legalitatea administrării probelor şi cererea de excludere a unor probe formulată de inculpatul Căncescu Aristotel Adrian (…), respinge excepţia privind legalitatea efectuării actelor de urmărire penală şi cererea de excludere a unor probe formulată de inculpatul Matei Gavril” şi dispune „comunicarea de îndată a prezentei încheieri Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DNA Braşov şi părţilor, pentru ca, în termen de cinci zile de la comunicare, procurorul să remedieze neregularităţile actului de sesizare şi să comunice judecătorului de cameră preliminară de la Tribunalul Covasna dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei”. 

Rechizitoriul procurorilor DNA

Amintim că trimiterea în judecată în acest dosar pe care l-am numit „Farmacia” pentru o identificare facilă, s-a făcut de către DNA Braşov la începutul lunii noiembrie. Tribunalul Braşov ar fi trebuit să se ocupe de speţă, însă Aristotel Căncescu a cerut strămutarea cauzei la o altă instanţă, astfel ajungând pe masa judecătorilor covăsneni începînd cu data de 13 ianuarie. 

Aristotel Căncescu a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu, în dosarul privind terenul pe care a fost construită ilegal farmacia din curtea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov (de câteva zile aflată în demolare – foto 2), fiind acuzat de abuz în serviciu în formă continuată.

În acelaşi dosar, procurorii DNA l-au trimis în judecată şi pe Gavril Matei, la data faptei consilier judeţean, fiindu-i adusă aceeaşi acuzaţie, precum şi pentru şi complicitate la abuz în serviciu.

Lucia Cristina Grama, la data faptelor administrator al unei societăţi comerciale, este şi ea trimisă în judecată, acuzată de două infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu. 

De asemenea, primarul George Scripcaru şi Nicolae Paraschiv, fost secretar al municipiului, au fost trimişi în judecată în stare de libertate, alături de alţi funcţionari publici.

În rechizitoriul procurorilor DNA Braşov se arată că „în perioada mai 2013 – octombrie 2014, inculpaţii Matei Gavril şi Grama Lucia Cristina, în baza unei înţelegeri prealabile frauduloase cu inculpatul Căncescu Aristotel Adrian, au făcut demersuri pentru obţinerea nelegală a unei suprafeţe de 110 mp teren în incinta Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov”.

Procurorii susţin că Matei Gavril „identificase anterior oportunitatea deschiderii unei farmacii în curtea Spitalului Judeţean, locaţie care asigura cel mai bun vad comercial pentru o astfel de activitate, cu atât mai mult cu cât conducerea spitalului refuzase până la acel moment să permită amplasarea unei astfel de unităţi”.

Spitalul motivase că prin apariţia acestei farmacii ar fi fost avantajată o singură firmă care ar fi făcut concurenţă neloială.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button