BRAȘOV. Firmă de deszăpezire, condamnată pentru moartea unui angajat
Curtea de Apel Brașov a pronunțat sentința prin care o firmă de deszăpezire din județ a fost condamnată la o amendă penală de 50.000 de lei și plata unor daune morale de 5.000 de euro, pentru moartea unui angajat călcat de un utilaj în timpul încărcării unui camion cu material antiderapant, relatează Ziare.com.
În dimineața zilei de 30 noiembrie 2014, muncitorul de pe utilaj, care realiza o manevră de mers cu spatele, nu l-a văzut pe șoferul coborât din camionul care aștepta să fie încărcat și l-a călcat, omorându-l. Imediat a fost deschisă o anchetă și muncitorul de pe utilajul de încărcare a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă. De asemenea, firma angajatoare a fost trimisă în judecată pentru ucidere din culpă și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă.
Prima fază a procesului s-a judecat la Judecătoria Brasov, care a decis că nici firma, nici muncitorul de pe utilaj nu sunt vinovați pentru moartea bărbatului călcat de încărcătorul de materiale.
„Supravegherea și dirijarea operațiunilor efectuate de către numitul R.I. de către o terță persoană nu este o modalitate de acțiune despre care să se poată afirma dincolo de orice îndoială rezonabilă că ar fi fost obligatorie, potrivit normelor și instrucțiunilor specifice în vigoare la momentul producerii incidentului. (…) Se constată că toți angajații societății audiați în cauză au declarat că aveau cunoștință de instrucțiunile speciale anterior referite, potrivit cărora era interzisă prezența personalului în zona de încărcare în momentul în care acționa încărcătorul frontal, aceasta regulă fiind respectată de toate persoanele prezente la locul incidentului, cu excepția victimei”, a arătat Judecătoria Brașov.
Sentința Judecătoriei Brasov a fost anulată în parte de către Curtea de Apel Brașov.
„Se observă că dacă exista desemnat un supraveghetor al activității derulate de către încărcătorul frontal, conform celor argumentate anterior, există posibilitatea ca evenimentul care formează obiectul prezentului dosar să nu fi avut loc, accidentul de muncă fiind consecință conjugată a nerespectării de către angajator a propriilor instrucțiuni și a încălcării unei alte dispoziții prohibitive de către victima. Nu se poate spune că prezența victimei în zona de acțiune a utilajului ar fi fost una ce nu putea ar fi putut fi prevăzută de nicio persoană, în nicio împrejurare, în condițiile în care instituirea obligației de a desemna un supraveghetor avea rolul nu numai de a asigura conducătorul unui utilaj că își poate desfășura activitatea neperturbat, fără teama că s-ar putea produce un incident nedorit, ci și acela de a preveni apariția unui risc privind sănătatea și securitatea în muncă, precum pătrunderea unei persoane neavizate într-o zona interzisă“, au arătat judecătorii Curții de Apel Brasov în sentință, care este definitivă.
Foto: arhivă (cu rol ilustrativ)
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.