Dosare

BRAȘOV. Extremiștii maghiari condamnați pentru terorism, eliberați din Penitenciarul Codlea

 

Tribunalul Braşov a aprobat, printr-o sentinţă definitivă, eliberarea condiţionată a celor doi extremiști maghiari, Beke István şi Szőcs Zoltán, condamnaţi cu acuzaţia de terorism, a anunţat deputatul Terza-József Kulcsár de la Partidul Civic Maghiar (PCM), luni, pe pagina sa de Facebook, după ce a fost informat despre acest lucru de către familiile celor doi, transmite MTI, citat de G4Media,

Ulterior, pe portalul Tribunalului Brașov a fost publicată și soluția pe scurt, dar numai pentru Szőcs Zoltán, cei doi având numere consecutive de dosare, dar pentru ambii fiind programată pentru luni ședința de judecată: „În baza art. 4251 alin. 7 pct. 1 lit. b) C.pr.pen. respinge, ca nefondată, contestaţia formulată de contestatorul Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov împotriva sentinţei penale nr. 939 din 10.06.2021 a Judecătoriei Braşov privind persoana condamnată SZOCS ZOLTAN în prezent deţinut în Penitenciarul Codlea. Menţine dispoziţiile hotărârii atacate. Cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată prin punerea minutei la dispoziţia inculpatului şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, astăzi 19.07.2021”.

Este de aşteptat ca István Beke şi Zoltán Szőcs să fi fost eliberaţi din închisoarea de la Codlea în cursul zilei de luni.

Cei doi au putut solicita eliberarea condiţionată începând din mai 2020. De atunci, au înaintat patru astfel de cereri, iar în urma conduitei exemplare de care au dat dovadă, comisia competentă din cadrul închisorii a propus de fiecare dată eliberarea.

Cu toate acestea, în cazul lui István Beke, până acum instanţele au respins fiecare cerere. Judecătoria Braşov a dispus de două ori eliberarea lui Zoltán Szőcs, însă după recursul parchetului, Tribunalul Braşov şi-a schimbat sentinţa.

În data de 4 iulie 2018, István Beke şi Zoltán Szőcs, doi activişti din Transilvania ai Mişcării de Tineret 64 de Comitate (HVIM), au fost condamnaţi, de către Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie, la câte cinci ani de închisoare cu executare, cu acuzaţia de terorism şi instigare la terorism.

István Beke şi Zoltán Szőcs au fost prezentaţi în faţa instanţei după ce DIICOT concluzionat, în baza convorbirilor telefonice interceptate purtate de aceştia şi a unor petarde descoperite în locuinţa celui dintâi, că ar fi plănuit să detoneze o bombă artizanală la parada militară care a avut loc în piaţa centrală din Târgu Secuiesc, de 1 decembrie 2015, de Ziua Naţională a României.

În urma condamnării lor definitive, aceştia au apelat de mai multe ori la căi extraordinare de atac, însă toate cererile lor au fost respinse de către instanţele din România.

Citiți și:

Judecătoria Brașov a aprobat eliberarea condiționată a doi condamnați pentru terorism

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
1 Comentariu
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
1 an în urmă

[…] de aproximativ 1,5 milioane de lei, cu finanţare asigurată de la bugetul de stat.În prezent, la Penitenciarul Codlea se află 517 persoane private de […]

Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare