Dosare

BRAȘOV. Este readus pe tapet cazul ofițerului SRI decedat în timp ce se afla în arest la Penitenciarul Codlea

 

Odată cu „debarcarea” generalului Florian Coldea de la conducerea SRI, fiind suspendat din funcția de prim-adjunct al SRI în urma dezvăluirilor omului de afaceri Sebastian Ghiță, încep să fie readuse în discuție și alte cazuri cu implicarea unor angajați ai acestui serviciu și care au rămas „suspendate” sau fără o finalizare clară.

Este și cazul ofițerului SRI Sorin Crivăț, mort în condiții suspecte în anul 2007 în Penitenciarului Codlea, dar despre care s-a spus atunci că ar fi murit din cauze naturale.

Acesta fusese arestat în 21 decembrie 2006, în urma unui denunț, într-un dosar în care era acuzat de trafic de influență. S-a spus atunci că ar fi primit 30.000 de euro mită în calitate de fost șef al Corpului de Control al ministrului Integrării și șef al structurii de securitate al OPSPI din MEC. Mita nu a fost dovenită până la momentul desului lui Sorin Crivat, în perioada în care era judecat pentru trafic de influență. S-a vorbit atunci, pe surse, de sasinare prin „metode specifice”, dar soluția oficială a fost deces în urma unui stop cardiorespirator. 

Acum, Chris Terhes, președintele Coaliției Românilor pentru Combaterea Corupției, a postat pe pagina sa de facebook o informație care seamănă a acuzație la adresa lui Valentin Șelaru, devenit judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, secția penală, fost asistent al șefei DNA, Laura Codruța Kovesi și fost șef la DNA Brașov. Terhes scrie că Șelaru ar fi fost implicat în dosarul ofițerului SRI Sorin Crivăț, mort în condiții suspecte în arest, la doar 32 de ani, pe care el îl reținuse pe când era șef la DNA Brașov.

Mai mult, Terhes spune că „SRI este capul statului paralel mafiot din România. SRI nu putea ajunge să fie capul mafiei fără sprijinul unei părți din Justiție și a unei părți din presă”.

Sursa citată a amintit și de declarația surprinzătoare din anul 2015 a făgărășencei Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, în fața judecătorului Valentin Șelaru, care-i analiza propunerea de arestare preventivă.

Bica a spus atunci, citată de presa națională: „Nu doresc să devin patetică, urmare a celor declarate în fața judecătorului de drepturi și libertăți. Sper să nu am situația deținutului Crivăț de la Penitenciarul Codlea, care, arestat fiind, și-a găsit inexplicabil sfârșitul la 32 de ani, doar pentru ca a vorbit de SRI“. 

Într-un articol publicat de „Lumea Justiției” (pe site-ul luju.ro), în 23 decembrie 2011, s-a scris că „arestarea lui Crivăț se pare că a fost necesară pentru că el lucra cu SRI-ul, aflase multe lucruri incomode, era ofițer acoperit și participase la niște misiuni în țări africane de unde culesese date și informații legate de o întreagă rețea infracțională privitoare la afaceri petroliere în care erau implicate nume grele din spectrul politic din România”.

Crivăț a murit în martie 2007, fiind găsit decedat în celulă. Autopsia făcută la Brașov a arătat că ofițerul a făcut stop cardiorespirator, însă familia lui a suspectat că fiul lor a fost otrăvit. Abia fusese audiat la primul termen al procesului care se derula la Curtea de Apel Brașov. 

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button