BRAŞOV. După ce a fost condamnată pentru dezastrul de la Codlea, „Regina serelor” şi-a primit sentinţa şi pentru fraudarea fondurilor UE
După ce în toamna anului trecut a fost condamnată definitiv la 10 ani de închisoare, în dosarul privind falimentarea serelor de la Codlea (judeţul Braşov) şi Oradea (judeţul Bihor), Maria Schutz, cunoscută drept „regina serelor” a primit o nouă pedeapsă, ieri, într-o cauză privind fraudarea fondurilor UE cu aproape un milion de lei.
În acest al doilea dosar, inculpata a fost condamnată de Tribunalul Dolj la şase ani de închisoare, apoi instanţa a contopit pedeapsa cu cei 10 ani de închisoare primiţi în septembrie 2015, iar în final au dat pedeapsa de 13 ani şi opt luni de închisoare.
Dacă sentinţa va rămâne definitivă, din pedeapsă va fi scăzută perioada executată (27 septembrie 2015 – 15 noiembrie 2016).
În acest dosar, Maria Schutz este acuzată că, în cursul anului 2008, „l-a determinat, cu intenţie, pe inculpatul Bădoi Ionică să semneze, în calitate de administrator al SC IZAMAR SRL, cererea de plată pe suprafaţă şi declaraţiile de suprafaţă aferente, pe care ulterior le-a înregistrat și depus la APIA – Centrul Judeţean Dolj, cunoscând că acestea nu reflectau realitatea. Concret, 2.000 ha din suprafaţa totală de 3.943,93 ha înscrisă în cererea de plată nu se aflau în exploatarea SC IZAMAR SRL, nefiind deţinute cu titlu valabil de aceasta“, conform rechizitoriului întocmit de procurori.
Ea ar fi convins-o şi pe fina ei, Mihaela Bunciu, inspector superior în cadrul APIA Dolj, să modifice în sistemul informatic suprafeţele declarate de societate prin cererea de plată, diminuând unele parcele. În acest fel, suprafaţa declarată a coincis cu suprafaţa determinată şi, prin urmare, a fost emisă o decizie fără sancţiuni. Procurorii DNA au mai reținut că Mihaela Bunciu a accesat aplicaţia electronică folosind parolele de autentificare ale unor colegi ai săi.
Pe 20 iulie 2008, fina Mariei Schutz a listat raportul de control administrativ, prin care se atesta că datele referitoare la dosarul SC IZAMAR SRL nu prezintă erori în sistemul informatic. Dosarul a ajuns la Alexandru Cercel, desemnat cu efectuarea celui de-al doilea control administrativ, care a confirmat acţiunile Mihaelei Bunciu, „fără să fi verificat corespondenţa dintre valorile suprafeţelor menţionate ca declarate de fermier cu cele consemnate de acesta în declaraţia ataşată cererii de plată“, conform anchetatorilor. În acest fel, SC IZAMAR SRL a obținut, fără drept, fonduri europene în valoare totală de 919.473,61 de lei.
Pentru informaţii despre dosarul privind serele Codlea, CITIŢI ŞI:
BRAŞOV. „Regina serelor” a fost condamnată definitiv!!!
BRAŞOV. „Regina serelor” a fost condamnată, DIN NOU, la Tribunalul Bihor!!!
Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.