Dosare

BRAŞOV. Dorel Toma rămâne liber deocamdată

 

Primarul Ghimbavului, Dorel Toma, contabila-şefă Ana Alina Geogean, şi Lucia Dulcinatu, administrator al unei societăţi comerciale, au fost prezenţi astăzi la Curtea de Apel Braşov, unde un complet de judecători urma să se pronunţe în recursul formulat de DNA în legătură cu măsura arestării preventive, propunere respinsă vinerea trecută de Tribunalul Braşov. Instanța a decis să amâne însă pronunțarea pentru vineri, 27 aprilie. Tot atunci se va judeca şi contestaţia depusă de Fluture Goman şi Cristinel Goman, adminstratori de societăţi comerciale, părţi în acelaşi doar, pentru care procurorii DNA au cerut arestarea preventivă în lipsă.
Pe de altă parte, marţi, unul dintre judecătorii din complet a făcut o declaraţie de abţinere, care i-a fost respinsă: „în baza art. 68 Cod procedura penală: respinge declaraţia de abţinere formulată de domnul judecător Alexandru Şerban, membru al completului de judecată JDL (C)14, investit cu soluţionarea dosarului nr. 1363/62/2018 privind pe inculpaţii Toma Dorel, Dulcinatu Lucia şi Geogean Ana Alina Definitivă. Pronunţată în şedinţa din camera de consiliu din data de astăzi, 24 aprilie 2018”, se arată pe portalul instanţelor.
Conform deciziei Tribunalului Braşov, de vineri, Toma Dorel se află sub control judicar şi îi este interzis să exercite funcţia de primar. La ieşirea din sala de judecată, el a declarat că „nu este adevărat ceea ce apare în rechizitoriul procurorilor”.

Puieţi de 30 până la 100 de ori mai scumpi

Procurorii DNA îl acuză pe primarul oraşului Ghimbav din judeţul Braşov, Dorel Toma, că a aprobat achiziţia unor puieţi de mesteacăn cu 1.800 de lei bucata, preţul fiind supraevaluat de 100 de ori, potrivit referatului prin care anchetatorii au cerut arestarea preventivă a edilului şi a altor inculpaţi cercetaţi într-un dosar de corupţie. „Puieţii de mesteacăn au fost achiziţionaţi în perioada 2009-2010 cu preţuri cuprinse între 1.510 lei/bucată fără TVA şi 1.800 de lei/bucată fără TVA, în condiţiile în care preţul pe bucată pentru un astfel de produs practicat de comercianţii de profil (RNP Romsilva) era cuprins între 12 lei/bucată fără TVA şi 48 lei/bucată fără TVA, în funcţie de soi, înălţime şi circumferinţă – preţ supraevaluat de aproximativ 100 ori”, se precizează în referatul întocmit de procurorii Serviciului Teritorial Braşov al DNA. Conform aceleiaşi surse, edilul a aprobat şi alte achiziţii la preţuri cu mult mai mari decât cele ale pieţei. Este vorba de puieţi de salcie şi de tei la preţuri supraevaluate de 30 de ori, stingătoare de incendiu la preţuri supraevaluate de opt ori sau coşuri de gunoi stradale la preţuri supraevaluate de trei ori. „În plus pentru a da aparenţa unor proceduri reale, s-au depus în anumite cazuri la dosarele de achiziţii înscrisuri false, respectiv oferte pretins a fi emise de comercianţi din respectivul domeniu”, se menţionează în referat.
Procurorii mai arată că, pentru a se justifica preţurile mari la care au fost achiziţionate unele produse, acestea au fost facturate pe părţi componente, astfel încât valoarea finală a fost cu mult peste preţul pieţei de la acel moment. În acest mod s-a procedat în cazul achiziţiilor de stâlpi de iluminat stradal, bănci, coşurile de gunoi, panouri de afişaj, indicatoare de intrare în localitate, produse pentru utilarea parcurilor de joacă, containere zincate pentru gunoi, indicatoare rutiere sau staţii de autobuz. „Cu titlu exemplificativ, urmare a aplicării acestor procedee de divizare a produsului pe părţi componente s-a ajuns a se plăti un preţ supraevaluat pentru fiecare bucată din respectivul produs (…). Indicatoarele de intrare în localitate au fost achiziţionate în anul 2009 de la SC (…) SRL pe părţi componente, ajungându-se le preţul de 38.250 de lei fără TVA, în condiţiile în care la comercianţii de profil (…) un astfel de produs s-a comercializat cu preţuri cuprinse între 4.500 de lei cu TVA şi 8.500 lei cu TVA, montajul fiind inclus în preţ, cu asigurarea postamentului turnat de primărie – preţ supraevaluat de aproximativ de cinci ori”, se arată în referat.

Opt persoane în dosar, cinci riscă să-şi piardă libertatea

După percheziţii la sediul Primăriei şi la el acasă, Dorel Toma a fost reţinut de procurorii anticorupţie pe 18 aprilie, sub acuzaţia de săvârşire a şapte infracţiuni de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, toate în formă continuată. În acelaşi dosar au mai fost reţinute (în 18 şi 19 aprilie) patru persoane. Este vorba despre Ana-Alina Geogean, contabilă-şefă în cadrul Primăriei Ghimbav, cercetată pentru abuz în serviciu şi luare de mită în formă continuată, precum şi Lucia Dulcinatu, Sergiu Gunea şi Radu Tănase, administratori ai unor societăţi comerciale, cercetaţi pentru infracţiunile de complicitate la abuz în serviciu şi spălarea banilor. Însă numai pentru primii trei au formulat pe 19 aprilie propunerea de arestare preventivă, dar procurorii anticorupţie au mai dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpaţii Goman Fluture şi Goman Cristinel, pentru care au cerut arestarea preventivă în lipsă, sub acuzaţiile de  complicitate la abuz în serviciu şi spălare a banilor, în formă continuată, precum şi efectuarea urmăririi penale faţă de suspectul Aurelian Geogean, soţul inculpatei Ana-Alina Geogean, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la luare de mită.

Citiţi şi:

BRAŞOV. Dorel Toma a rămas primar doar pe hârtie

BRAŞOV. Primarul Ghimbavului şi alţi doi inculpaţi, puşi sub control judiciar!

Update BRAŞOV. Primarul Ghimbavului şi ceilalţi patru reţinuţi de DNA redevin LIBERI!

BRAŞOV. Primarul din Ghimbav, acuzat de abuz în serviciu în formă continuată! Alături de el mai sunt cercetate şase persoane!

Update BRAŞOV. Primarul Ghimbavului şi alte patru persoane ar fi fost reţinute

Update BRAŞOV. DNA confirmă percheziţiile din Primăria Ghimbav. Sunt vizate fapte de corupţie din anii 2009-2015

Update BRAŞOV. Percheziţii la Primăria Ghimbav şi la domiciliul primarului. Dorel Toma, dus la DNA Brașov pentru audieri


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button