Delicte

BRAŞOV. Consumul de alcool şi cerşetoria, două fenomene greu de stăpânit

 

Deşi mai toată lumea blamează comportamentul frivol, în afara bunului simţ şi al normalităţii, mulţi cetăţeni sau trecători pasageri prin urbe, pentru că turişti nu le putem spune, au impresia că le este permis orice, strigând în gura mare că e este democraţie. Astfel, agasează locuitorii prin consumul de alcool pe domeniul public, mai ales în cursul nopţii, activitate care generează de cele mai multe ori conflicte în stradă. Alţii, sunt insistenţi şi cerşesc, de cele mai multe ori nejustificat, respectiv pentru că nu ar avea alternativă pentru surse de venit. 

Toate aceste fapte contrare unui comportament în limitele normalităţii sunt prevăzute în Legea 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, de a cărei aplicabilitate se ocupă şi Poliţia Locală Braşov.

Astfel, cei care consumă băuturi alcoolice în locuri publice altele decât cele cu destinaţie specifică, precum restaurantele sau barurile, pot fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei. De la începutul anului până în prezent, Poliţia Locală Braşov a aplicat 436 de astfel de sancţiuni, în cuantum de 69.460 de lei, potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, Anca Lăutaru. 

Şi cei care fac scandal, în majoritatea cazurilor în urma consumului de alcool, au fost amendaţi dacă au fost prinşi sau i-a reclamat vreun cetăţean. În primele opt luni ale acestui an, au fost întocmite 36 de procese-verbale, valoarea sancţiunilor contravenţionale cifrându-se la 8.100 de lei.

Cât priveşte cerşetoria, amendată în aceleaşi limite, deci cu până la 500 de lei, poliţiştii locali au contorizat în acest an 338 de procese-verbale, sancţiunile totalizând 49.000 de lei.

„Activitățile Poliției Locale Brașov pe zona de cerșetorie se desfășoară zilnic, pe întreaga perioadă a anului întrucât specificul turistic al orașului atrage persoane care se îndeletnicesc și realizează venituri importante din această activitate. Aceste acțiuni se concretizează zilnic și în sancțiuni aplicate pentru cerșetorie, iar persoanele vizate, așa cum prevede legea, sunt apoi, fie îndreptate a se deplasa către localitatea de domiciliu sau îndepărtate din zonă în cazul în care au avut domiciuliul în Brașov, fie conduse cu acordul acestora la Centrul de persoane fără adăpost unde pot beneficia de o igienizare și o masă caldă”, ne-a comunicat sursa citată.  

Din păcate, în cazul multora, aceste razii nu-i descurajează pe cerşetori şi, după ce sunt spălaţi, hrăniţi şi odihniţi la Centru, a doua zi sunt iar „la datorie”, cu mâna întinsă. 

Anca Lăutaru a menţionat: „Întrucât nu există alte pârghii legale pentru soluționarea acestor probleme, așa cum am prezentat anterior, zilnic, polițiștii locali sunt obligați să reia această procedură legală. În altă ordine de idei, facem cunoscut faptul că, pentru aceia care se folosesc în mod repetat de minori ori persoane cu dizabilități pentru săvârșirea acestei fapte sunt predate către secția de poliție pe raza căreia sunt depistați, în vederea întocmirii unui dosar penal, întrucât această faptă constituie infracțiune”. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare