Cultură

[ViDEO] BRAŞOV. Sunteţi invitaţi la „Bacalaureat”

 

Regizorul ieșean Cristian Mungiu nu și-a ales niciodată subiecte comode. Fie că a vorbit despre emigrare („Occident”), avort („4 Luni, 3 Săptămâni și 2 Zile” distins cu Palm D’Or la Cannes) sau religie („După Dealuri”), Cristian Mungiu și-a transmis mesajul nepărtinitor, direct asumându-și atât laudele, cât și criticile pentru modul său de prezentare. Nici „Bacalaureat” nu face excepție. În acest film, regizorul ne vorbește despre sistemul școlar, despre celebra „șpagă” românească și nu în ultimul rând despre natura umană, în speță cea părintească, și limitele ei.
Așadar, ne aflăm la sfârșitul anului școlar, într-un orășel de provincie – numerele de înmatriculare ale mașinilor sunt de Brașov, însă numele localității nu este dezvăluit. Aici facem cunoștință cu doctorul Romeo Aldea (Adrian Titieni) și cu familia sa. Personajul nostru duce o viață destul de complicată: trebuie să se împartă între soția sa, amanta sa, mama sa, dar și fiica sa, care termină clasa a XII-a și care, la insistențele sale, se va înscrie la o universitate din străinătate. Viața i se va complica și mai tare atunci când fiica sa, Eliza (Maria Drăguș), este atacată de un grup de golani – incident ce o marchează fizic și psihic pe aceasta. De unde bacalaureatul era doar o simplă formalitate pentru elevă de nota 10 ca Eliza, acum absolvirea acestuia devine o mare problemă.
„Bacalaureat” este un film impecabil realizat care nu te lasă să te plictisești nici o secundă. Tot filmul pare o cursă disperată contra cronometrului, prin ritmul alert al acțiunilor personajului principal și prin dialogul tăios dintre acesta și restul personajelor. Însă această cursă nu este aceea a vreunui erou ce are ca misiune salvarea omenirii, ea este cursa unui om obișnuit care-și sacrifică propria moralitate pentru ceea ce el crede a fi o cauză mai bună. Maria Drăguș, Vlad Ivanov și toți ceilalți se achită de sarcinile actoricești cu brio, însă adevăratul star al acestui film este Adrian Titieni și a sa disperare care radiază fără opreliște dinspre ecran înspre public.
Sunteţi aşteptaţi astăzi, 12 ianuarie, de la ora 20:00, la librăria Șt. O. Iosif, pentru prima proiecție a acestui an de la Cinemateca Libris: „Bacalaureat”, un film de Cristian Mungiu.
Intrarea este liberă.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare