Cultură

[ViDEO] BRAŞOV. Rugăciunea pentru unitatea creştinilor, fără Biserica Ortodoxă, după 10 ani

 

După 10 ani de tradiţie, pentru prima dată, Biserica Ortodoxă Română nu participă la Octava de Rugăciune pentru unitatea creştinilor. Creştinii ortodocşi însă sunt aşteptaţi să se roage împreună cu credincioşii celorlalte şase culte istorice din Braşov. Octava de Rugăciune se va desfăşura în perioada 18-25 ianuarie, la diferite lăcaşuri de cult din oraş.

Slujbele sunt programate de la ora 18.00, în fiecare seară în alt lăcaş de cult, iar cel care va predica va fi un preot aparţinând unei confesiuni diferite de cea a bisericii în care se ţine rugăciunea. În acest an, tema generală vorbeşte despre împăcare şi a fost stabilită de Germania, de unde a pornit, cu 500 de ani în urmă, Reforma lui Luther.
„Iubirea lui Christos ne îndeamnă şi poate mai mult ne constrânge într-un sens bun al cuvântului, la a ne iubi între noi, la a ne împăca între noi şi aici nu discutăm doar de împăcarea între Biserici, culte, ci până la urmă de împăcarea între oameni, etnii, între reprezentanţii diferitelor vârste”, afirmă preotul greco-catolic Emil Moldoveanu (video 3), de la Biserica Română Unită cu Roma (de pe Zizinului 24A).
„În fiecare seară se va vorbi despre o altă temă, înglobată în tema generală. Vor fi subteme, toate preluate din această Epistolă a II-a către Corinteni şi toate legate de împăcare şi de viaţa creştină”, a precizat Adriana Florea (video 1), preot la Biserica Evanghelică (Biserica Neagră).

Are şi scop caritabil

„Octava de rugăciune pentru unitatea creștinilor” este un eveniment ce are loc la nivel mondial de mai bine de un secol, se desfăşoară anual în perioada 18-25 ianuarie, iar la slujbe participă preoţi şi credincioşi aparţinând tuturor cultelor creştine (cu excepţia celor neoprotestante). Întrecut doar de Reşiţa la numărul de biserici (opt), la Braşov, evenimentul avea o semnificație aparte, deoarece rugăciunile sunt rostite şi cântate în limbile română, maghiară şi germană și există şapte culte creştine istorice, Biserica Ortodoxă Română, Biserica Romano-Catolică, Biserica Română Unită cu Roma (greco-catolică), Biserica Reformată, Biserica Evanghelică-Lutherană (maghiară), Biserica Evanghelică C.A. (germană) şi Biserica Unitariană. Pentru a completa octava, avea loc rugăciunea credincioșilor, în cadrul căruia câte doi mireni aparținând fiecărui cult istoric rostesc rugăciuni și se cântă imnuri religioase, tot sub îndrumarea preoţilor. 2017 este primul an, din 2007, când Biserica Ortodoxă nu participă la Octava de Rugăciune, prezente fiind doar celelalte şase biserici istorice din Braşov. Credincioşii ortodocşi care vor însă să participe la rugăciuni o vor putea face, fiind aşteptaţi cu dragoste de preoţii şi de creştinii din celelalte culte istorice.
„Aşteptăm ca pe viitor Biserica Ortodoxă Română să ni se alăture în continuare, ca şi anii trecuţi. Suntem cu inima deschisă şi încredinţaţi că lucrurile vor merge bine şi pe viitor”, a spus Christian Plajer (video 2), prim-preot al Bisericii Negre.

Reprezentanţii Protopopiatului Ortodox Braşov au explicat că în acest an, al XI-lea de când se desfăşoară şi la Braşov Octava de rugăciune, ţinând cont de hotărârile Sinodului din Creta, nu vor participa, pentru „a nu tulbura pe unii credincioşi”.
Ca şi în alţi ani, săptămâna de rugăciune pentru unitatea creştinilor are şi un scop caritabil. Toate fondurile adunate din donaţiile benevole ale credincioşilor vor fi direcţionate către Centrul pentru Persoane fără Adăpost.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare