Cultură

[ViDEO] BRAȘOV. Piața de carte respiră doar când sunt târguri de profil. Urmează Bookfest

 

60 de milioane de euro. Atât însumează piaţa de carte din România, cea mai mică din Europa, potrivit ultimelor statistici internaţionale. Românii cumpără cu mult mai puţine cărţi decât vecinii bulgari, dar mai ales decât slovenii, care au o piaţă de carte de 75 de milioane de euro. Ca să aducă în librării cât mai mulţi români, Asociaţia Editorilor din România organizează, la Braşov, cea de-a V-a ediţie Bookfest, care va avea loc peste o lună, în Aula Universităţii.

Organizatorii evenmentului spun că au pus la cale Bookfest într-un moment în care la nivel naţional asistăm la o criză în educaţie. „Există oraşe întregi, mari, în care lipsesc librăriile sau ele sunt exilate undeva într-o zonă periferică, ceea ce face ca publicul să nu se întâlnească cu cartea decât conjunctural. Bookfestul vrea să vină, şi la Braşov şi în celelalte oraşe, şi să recâştige publicul pentru librării şi pentru carte. Credem că evenimentele pe care le pregăteşte inclusiv această ediţie de la Braşov, sunt suficiente stimulente pentru public să meargă apoi în librării şi să-şi mărească biblioteca de acasă şi pe cea de lecturi”, a declarat Mihai Mitrică (video 1), director executiv al Asociaţiei Editorilor din România AER).

El a adăugat că piaţa din România este cea mai mică din Uniunea Europeană „Putem să ne lăudăm cu un loc fruntaş, dar de la coadă în acest clasament. Suntem la jumătate faţă de piaţa de carte din Bulgaria, cu cei 60 de milioane de euro pe care îi cheltuim, anual, pentru carte, în România. Avem o piaţă de carte de trei ori mai mică faţă de Ungaria. Suntem sub Slovenia, o ţară cu două milioane de locuitori, dar cu o piaţă de carte de 75 de milioane de euro. Nu cred că avem niciun motiv să ne lăudăm cu situaţia în care suntem. Particip la sedinţele Federaţiei Internaţionale a Editorilor, unde cifrele pe care le evocăm noi, şi care, evident, nu se mai regăsesc în nici o altă entitate membră a federaţiei europene, produc consternare. Mai mult decât atât, măsurile pe care Guvernul României le ia de ani buni încoace, cu impact pe această zonă, produc la rândul lor consternare, pentru că nimeni nu pare să-şi dorească să schimbe situaţia în bine, ci dimpotrivă s-o înrăutăţească”, a mai spus Mihai Mitrică video 2), director executiv al Asociaţiei Editorilor din România.
El a adăugat că şi consumul de carte electronică din România este foarte scăzut, undeva la doar 600.000 de euro.

 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare