Cultură

[ViDEO] BRAŞOV. Ministrul Apărării, admirator necondiţionat al vânătorilor de munte (galerie foto şi video)

  • IMG_2885_224727.JPG
  • IMG_2889_224728.JPG
 

Ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc (video 2), a participat astăzi la Braşov la ceremonialul militar şi religios desfăşurat în Piaţa Sfatului, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea primei unităţi de vânători de munte din Armata României.

Adresându-se celor peste 300 de militari prezenţi la eveniment, ministrul Apărării a afirmat că arma vânători de munte este „piesa de rezistenţă a sistemului militar naţional” şi a vorbit cald, cu emoţie nedisimulată, deşi a afirmat că nu este „emoţional”, despre momentul de la finele lunii august, când 200 de militari ai Brigăzii 2 Vânători de Munte Sarmizegetusa au fost în marş cu torţe pe traseele grupurilor de acoperire care, în urmă cu un secol, au intrat în Transilvania. „Rar mi-a fost dat să văd aşa un moment de patriotism spontan şi pur ca la trecerea voastră prin Predeal şi la intonarea vibrantelor cântece ostăşeşti”, trăiri cărora li s-au alăturat localnicii şi turiştii de pe Valea Prahovei. a remarcat ministrul. „Cinstirea celor 100 de ani de glorie aliniaţi în spatele vostru vă găseşte şi ca o forţă a prezentului. Vânătorii de munte de azi duc mai departe exigenţele de pregătire intensă, pentru operaţii militare specifice executate în zone dificile, de multe ori în condiţii ambientale extreme. Piesă de rezistenţă a sistemului militar naţional, arma vânători de munte, este şi parte a pachetului de forţe destinat să execute misiuni sub comanda NATO, toate unităţile şi subunităţile parcurgând un minuţios proces de certificare NATO. Cunosc şi apreciez în cel mai înalt grad cât de solicitaţi sunteţi pe linie de pregătire la noi în ţară de omologi din mai multe armate aliate şi partenere, cât de mare e nevoia de voi în teatrele de operaţii şi misiuni internaţionale în care România este angajată azi, şi preţuiesc contribuţia pe care o aveţi de a ne reprezenta pretutindeni şi mereu cu fruntea sus”, a afirmat Motoc.
Ministrul Apărării Naţionale i-a omagiat şi pe militarii care au căzut la datorie. „Ne înclinăm cu respect la memoria celor din această armă nobilă ce-şi dorm somnul de veci în morminte înşirate mai pretutindeni, din Bucovina-Câmpia Ucrainei-Caucaz-Crimeea. Avem în suflet recunoştinţa şi o lumânare care arde şi pentru camarazii căzuţi în teatrele de operaţii din Afganistan”, a mai spus Mihnea Motoc.

Ministrul a punctat că la împlinirea celor 100 de ani vânătorii de munte se prezintă ca un simbol al tradiţiilor militare româneşti şi o armă modernă care priveşte spre viitor. „Ne bazăm pe voi ca garanţie de ultimă instanţă a apărării naţionale, contăm pe voi pentru pregătirea şi sarcinile care vă revin în cadrul solidarităţii şi apărării aliate în ţară şi în teatrele de operaţii ale unei lumii din ce în ce mai nesigure. Pentru toate acestea am ţinut să vin azi aici, la Braşov, să vă felicit personal şi în numele întregii conduceri a Ministerului Apărării Naţionale pentru felul în care onoraţi blazonul vânătorilor de munte al României. Am venit să vă mulţumesc cu toată puterea şi sinceritatea pentru ceea ce faceţi şi pentru ceea ce sunteţi, adică nu numai luptătorii de excepţie pe care-i vedem, ci şi ca oameni de nădejde şi de caracter, cum îi ştim pe vânătorii de munte. Vă stimez pentru că aţi ales această armă şi pentru că o serviţi până la capăt”, a mai spus ministrul Apărării Naţionale.

În avanpostul ecologismului montan

Ministrul i-a elogiat pe vânătorii de munte, menţionând că valoarea lor strategică i-a făcut pe sovietici să le desfiinţeze arma după război. „Vânătorii de munte sunt cu adevărat legătura cea mai rezistentă cu tradiţiile în care am crescut. Munţii sunt 40% din teritoriul nostru, locul unde ne repliem, unde ne adunăm forţele, este locul unde stăm. Stăpâni ai Carpaţilor şi ai trecătorilor, vânătorii de munte au scris pagini majore din istoria militară a României. În ţară, valoarea strategică a acestei arme a făcut ca ea să fie desfiinţată de sovietici imediat după război, în 1946. Ultimul război mondial îi găseşte pe vânătorii noştri de munte în lupte crâncene din Crimeea până în Caucaz şi înapoi în Munţii Tatra şi reuşesc să apere onoarea ţării în cele mai vitrege condiţii.(…)
Ca iubitor al muntelui cum s-a declarat, Motoc a afirmat că îi admiră necondiţionat şi a subliniat faptul că ei sunt în avanpostul ecologismului montan. „Pentru felul în care ştiţi să faceţi faţă mereu necondiţionat şi la înălţime tuturor provocărilor, bănuiesc că vă imaginaţi că fiecare dintre noi ceilalţi ne dorim în forul interior să fim ca voi. Mă pot gândi şi la cel puţin două ipostaze în care sunteţi în mod cert sursă de inspiraţie pentru întreaga noastră societate. Mai întâi, mult înaintea activismului ecologic, voi sunteţi primii care ne învăţaţi şi arătaţi zi de zi cum să ne preţuim şi apărăm munţii şi pădurile. Apoi, pe lângă misiunile de luptă oamenii ştiu că se pot bizui pe dvs şi pentru asistenţă umanitară şi pentru misiuni de căutare-salvare în mediul montan înalt”.
Ministrul a mulţumit şi familiilor vânătorilor de munte, care înţeleg constrângerile, privaţiunile vieţii militare şi le sunt alături.

Drapelul Naţional adus în ştafetă de reconstituire a marşului din 1916

La ceremonie au participat comandanţi şi înalţi ofiţeri, prefectul Ciprian Băncilă, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Veştea, primarul George Scripcaru, ofiţeri din armate NATO, veterani de război, parlamentari, dar şi Juni ai Braşovului. În Piaţa Sfatului, au fost prezenţi militarii Brigăzii 2 VM „Sarmizegetusa” din Braşov, ai Brigăzii 61 VM „General Virgil Bădulescu” din Miercurea-Ciuc, ai Bazei de insrtuire pentru vânători de munte „Bucegi” din Predeal şi ai Batalionului 26 VM „Avram Iancu” din Brad, precum şi reprezentaţi ai grupurilor de reconstituire istorică: Asociaţia 6 Dorobanţi din România şi Regimentul 43 Infanterie din Cehia.
Pentru cinstirea memoriei vânătorilor de munte, Statul Major al Forţelor Terestre a organizat reconstituirea marşului de la Bucureşti la Târgu-Neamţ, efectuat în 1916 de primul batalion înfiinţat prin transformarea Şcolii de schiori din Bucureşti, prin Ordin al Marelui Cartier General. Marşul s-a desfăşurat pe parcursul a nouă etape. A început la Bucureşti, pe 25 octombrie, de Ziua Armatei, unde militarii au primit Drapelul Naţional ce a fost purtat pe întreg itinerariul şi predat, în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor din fiecare localitate de pe traseu, următorului detaşament. În ultima etapă, subunitatea de cercetare a Brigăzii 2 VM „Sarmizegetusa” a preluat drapelul de la Sfântu Gheorghe, pe care l-a adus în Piaţa Sfatului şi l-a înmânat ministrului Apărării Naţionale. La ceremonial, Imnul Naţional a fost intonat nu doar de către fanfara Academiei Forţelor Aeriene „Henri Coandă”, ci şi de către militari şi de cei prezenţi. O altă surpriză a reprezentat-o intonarea Imnului vânătorilor de munte, dar şi a celebrului cântec (la care s-au alăturat şi preoţii care au oficiat slujba de pomenire şi pe cea de binecuvântare) „Treceţi, batalioane române, Carpaţii!”, îndemnul mobilizator pentru Războiul de Reîntregire, care a adus Marea Unire din 1 Decembrie 1918.

Drapelele de Luptă decorate cu Virtutea Militară

Cu ocazia centenarului, ministrul Apărării a decorat Drapelele de Luptă a două mari unităţi – Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” Braşov şi Brigada 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” din Miercurea-Ciuc, cărora le-au fost conferite, printr-un decret al al preşedintelui României, Klaus Iohannis,  Ordinul Virtutea Militară în grad de ofiţer cu însemn pentru militari, în semn de apreciere a înaltului profesionalism şi a rezultatelor remarcabile obţinute de personalul unităţii în îndeplinirea misiunilor specifice încredinţate, precum şi pentru modul ireproşabil de executare a misiunilor în teatrele de operaţii.
Tot cu ocazia ceremonialului care a marcat centenarul Vânătorilor de munte, patru militari au fost înaintați în grad înainte de termen.
Ceremonialul militar şi religios s-a încheiat cu defilarea vânătorilor de munte, timp în care Piaţa Sfatului a fost survolată de avioane de mici dimensiuni.
De asemenea, în zona Parcului Titulescu a fost organizat un stand cu tehnica şi principale echipamente din dotarea vânătorilor de munte.

 

Citiţi şi:

BRAŞOV. Vânătorii de Munte încep astăzi festivităţile la Centenar (galerie foto)


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare