Cultură

[ViDEO] BRAŞOV. „Lucrurile bune trebuie savurate, nu să te saturi de ele”

  • IMG_0372_231691.JPG
  • IMG_0373_231692.JPG
  • IMG_0374_231693.JPG
  • IMG_0379_231694.JPG
  • IMG_0380_231695.JPG
  • img-0386_2.jpg
 

Este doar unul dintre lucrurile pe care le-au învăţat copiii… de toate vârstele care au trecut pragul Muzeului Civilizaţiei Urbane a Braşovului, unde a avut loc toată ziua un atelier de bomboane de ciocolată, susţinut de Alex Pandrea (video 2 și 3), un „chef patiser pasionat de ciocolată”, după cum s-a prezentat.

„Lecţia” a început cu păstaia arborelui din care se extrag boabele de cacao. Din acestea se obţin masa de cacao (pulberea pe care o ştim) şi untul de cacao – cele mai importante ingrediente, de la care nu trebuie să se facă rabat, pentru un produs de calitate. „Ingredientele de bază pentru ciocolată ar fi următoarele, masa de cacao – într-o proporţie mai mică sau mai mare, deci când vorbim de 50% masă de cacao, este dat de pudra de cacao, după care substanţa grasă – untul de cacao, care este de dorit să fie 100% din partea grasă. Zahărul este prezent, dar trebuie consumat cu moderaţie pentru că este cel mai răspândit drog, dă o mare dependenţă. Cu cât gradul de ciocolată mai neagră este mai mare, cu atâta zahărul scade, este invers proporţional, în cea cu lapte şi în cea albă, zahărul este într-o cantitate foarte mare, iar în cea neagră scade şi lipseşte laptele praf, un alt ingredient. Reclamele cu laptele proaspăt care curge în ciocolată sunt frumoase, dar neadevărate, nu se poate folosi lichid”, a detaliat tânărul, dar experimentatul ciocolatier.
Apoi el le-a oferit celor prezenţi câte un „bănuţ” de ciocolată belgiană brută, îndemnându-i să nu se grăbească în a o devora, ci să savureze: „O ducem spre nas şi o mirosim. Miroase a ciocolată. Aţi fi simţit asta dacă o băgaţi direct în gură? Nu. Responsabil de acest miros este untul de cacao”, le-a explicat Alex Pandrea.
În savurarea bomboanei de ciocolată trebuie să implicăm toate simţurile, spune ciocolatierul, aşa că după ce o mirosim, ne uităm la ea, să nu aibă pete albe sau imperfecţiuni. Apoi gustăm din ea. O gustăm, nu o mestecăm. Câte un pic. „Muşcaţi un pic şi nu o mestecaţi. Lăsaţi-o un pic pe limbă, frecaţi limba de cerul gurii şi lăsaţi să se topească. Asta înseamnă să savurezi ceva. Ciocolata este unul dintre cele mai bune lucruri din lume, dar nu o mănânci să te saturi, o savurezi, ca orice alt lucru bun, la care nu te repezi să-l consumi”, a mai spus tânărul.

Poate ajuta la… slăbit

Produsul neprocesat a fost apoi amestecat într-o maşină specială şi turnat în forme, care trebuie încălzite înainte. Tava cu forme trebuie să stea la frigider, apoi sunt scoase şi servite. Dar, la fel, savurate cu atenţie. Cei prezenţi, de la copii la bunici, au fost foarte impresionaţi şi încântaţi de ce au aflat.
Ciocolată nu trebuie să mâncăm până simţim că ne vine rău, ci doar până simţim că senzaţia se estompează. Şi, dacă vrem să gustăm mai multe tipuri de ciocolată, începem cu cea mai dulce până la cea mai neagră. Altfel, ultimele tipuri de ciocolată vor fi atât de dulci, încât nu o să mai vrem să degustăm. O dată învăţată lecţia savurării, ciocolata este de ajutor şi în menţinerea siluetei. „Ciocolata, dacă vă vine să credeţi, mâncată corect şi atunci când trebuie, poate ajuta în cure de slăbit”, a încheiat Alex Pandrea.
Muzeul Civilizaţiei Urbane găzduieşte în această perioadă expoziţia „Bonbons, Caramels, Chocolat – Istoria ciocolatei la Braşov”, în cadrul căreia a fost organizat şi acest atelier.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare