Cultură

[ViDEO] BRAŞOV. Colectivul Teatrului Sică Alexandrescu cere daune protestatarilor

  • IMG_4385_227730.JPG
 

Conducerea interimară – care are susţinerea a 68 dintre cei 80 de angajaţi – şi reprezentaţii sindicatului Teatrului „Sică Alexandrescu” au organizat o conferinţă de presă pentru a da o replică acuzelor vehiculate intens în spaţiul public, mai ales pe Facebook, de către autointitulatul „grup de protestari”, circa şase actori (dintre care trei nu mai sunt salariaţi ai teatrului) plus fostul director, regizorul Claudiu Goga, şi fosta directoare interimară şi fostă contabilă-şefă Mariana Hudişteanu. 

Protestatarii au refuzat să joace, de la sfârşitul lunii septembrie, pe motiv că Primăria Braşov a organizat un concurs „trucat” pentru postul de manager,  câştigat de Dan Marius Zarafescu. La trei zile de la numire, acesta a demisionat şi după o săptămână a fost numită interimar actriţa Viorica Geantă Chelbea, care iniţial obţinuse 55 de semnături, apoi 68 din partea celor 80 de salariaţi. Nici aşa, greviştii nu au urcat pe scenă. Cea mai gravă situaţie a fost în 26 octombrie,  când, după ce participaseră la repetiţia generală pentru piesa „Dansând în noapte”, actorii protestatari au refuzat să joace, deşi spectatorii erau deja în foaier. O lună mai târziu, cazul a doi dintre ei, Maria Gârbovan şi Marius Cordoş, a ajuns pe masa Comisiei de disciplină, care a cerut directoarei interimare desfacerea contractului de muncă pentru abateri disciplinare repetate. Ceea ce s-a şi întâmplat. „S-au dat singuri afară! În regulamentul teatrului există un punct care spune aşa: neprezentarea la o repetiţie generală sau spectacol poate fi considerată abatere gravă şi poate merge până la desfacerea contractului de muncă”, a reamintit directoarea. Or, spun cei din conducere şi din sindicat, protestatarii au lipsit de la opt spectacole şi peste 20 de repetiţii. Şi contabila-şefă Hudişteanu, care, deşi era director interimar, a dat Primăriei note explicative despre grevă din poziţia de protestatar, a fost concediată. Anterior, cei doi actori daţi afară primiseră un avertisment scris dat de fosta contabilă-şefă, dar acela nu a fost luat în calcul.

„Au cerut aplicarea legii, apoi au strigat «Abuz!»” 

În prezent, din grupul iniţial de protestatari, doar trei actori mai sunt angajaţi ai instituţiei, conform conducerii Teatrului. Dar aceştia agită spiritele pe Facebook, aruncând tot felul de acuzaţii, la adresa directoarei interimare, în principal. „M-au făcut Ana Pauker, neocomunistă, am auzit despre mine lucruri pe care nu aş fi crezut să le aud vreodată. Sunt jignită, făcută în toate felurile, doar pentru că am acceptat să iau acest directorat pentru scurtă vreme, pentru că vreau ca teatrul acesta să existe, să funcţioneze! Am încercat să comunic cu ei, m-am rugat de ei, ne-am rugat cu toţii de ei, le-am întins mâna, şi la propriu, şi la figurat. Nu am primit decât ură, bălăcăreală, acuze nefondate”, spune actriţa, care este cetăţean de onoare al Braşovului.
„În momentul în care s-a afirmat că trei dintre colegii noştri au fost daţi afară ilegal, s-au făcut abuzuri şi câte şi mai câte, aş avea şi eu o întrebare: unde în lumea asta nu te duci la muncă şi eşti plătit şi chiar recompensat pentru faptul că nu ai venit la muncă?!. Nu le-am cerut decât să facă ce ştiu mai bine, să joace teatru!”, a mai spus Geantă Chelbea, completată de actorul Marius Cisar: „Să nu urci pe scenă că nu îţi place primarul este ca şi cum ai fi chirurg şi ai nu ai opera un pacient, l-ai lăsa să moară, că nu îţi place şeful de la Direcţia Sanitară”.
Alt actor, Gabriel Costea, a ţinut să puncteze: „Colegii noştri care protestează au spus că vor respectarea legii. Şi când li s-a aplicat legea au strigat: «Abuz!». Ada Galeş, care, deşi era debutantă, a primit în primul an de activitate trei roluri principale, striga că i se bagă pumnul în gură, că nu i se respectă dreptul la muncă şi la demnitate. Iar premiul pe care l-a obţinut la Festivalul de Dramaturgie de anul trecut s-a făcut cu încălcarea regulamentului, pentru că piesa este din 1956, nu după 1980”.

Şi Ovidiu Grădinar, reprezentant al sindicatului din teatru, afirmă că protestatarii aduc atingere imaginii, prestigiului instituţiei, dar îi jignesc şi pe cei care îşi văd de treabă şi muncesc.

Potenţialii colaboratori se tem de scandal

Mai mult, potenţialii colaboratori ezită să vină la teatrul braşovean, spune directoarea interimară: „Am încercat să aducem un secretar literar, că nu mai avem, am vorbit cu regizori să vină să monteze piese. Toţi spun că vor veni, dar după ce le limpezesc şi se liniştesc apele”.

Cei din colectivul instituţiei mai au o mare durere, legată de o scrisoare deschisă semnată de conducerea UNITER şi de semnăturile de adeziune pe care nume mari ale teatrului românesc le-au dat protestatarilor. „Sunt nume respectabile acolo, valori incontestabile, dar nu cred că ştiu exact şi complet situaţia şi mă doare că unul nu a sunat să ne întrebe şi pe noi care ne este punctul de vedere, să ne spună că greşim şi de ce. «Celula de bază» a UNITER aici s-a pus, cu Ion Caramitru şi Dan Săndulescu, am fost printre membrii fondatori. Dacă ei cred că noi am înnebunit de ce nu cer şi nouă părerea?”, se întreabă retoric Viorica Geantă Chelbea. „Este foarte trist ce se întâmplă. Am ajuns să fim nevoiţi să ne scuzăm pentru că facem ceea ce e normal”, mai spune ea, reiterând faptul că, deşi nu mai sunt angajaţii instituţiei, doi dintre actori au fost lăsaţi să locuiască în continuare în teatru, inclusiv cu doi câini, având toate condiţiile, fără a plăti un leu chirie sau întreţinere.

Şi protestatarii, şi „neprotestatarii” spun că vor organizarea unui concurs pentru desemnarea unui nou director, însă directoarea interimară nu întrevede prea curând o soluţie: „Mi s-a spus că sunt numită politic, pentru că m-a numit primarul, ceea ce este complet neadevărat. Nu am nici o treabă cu politica! Am demisia scrisă pe masă. Însă nu cred că plecarea mea din această funcţie va rezolva problema. Şi următorul director va păţi la fel”.

Într-un comunicat public în care, printre altele, se dă răspuns punctual scrisorii deschise a UNITER, colectivul teatrului cere grupului de protestatari să despăgubească instituţia cu cei peste 190.000 lei, subvenţia pe care Primăria nu a mai acordat-o pentru perioada în care teatrul nu şi-a desfăşurat activitatea.

Vă prezentăm mai jos comunicatul:

Absent în perioada 2010-2015 de la manifestările importante de profil din ţară, Teatrul „Sică Alexandrescu” a revenit spectaculos în atenţia opiniei publice printr-o aşa zisă „criză”, jucată de 6 actori  pe aleea pietonală din faţa teatrului, în presă, pe facebook şi peste tot unde „autorii” au crezut că pot convinge cu „noua” modalitate de exprimare artistică.
Noi am fi dorit să ne impunem cu rezultatul activităţii din ultimii ani de directorat al d-lui Claudiu Goga, dar sustinătorii domniei sale au considerat că spălarea rufelor din familie în public poate fi mult mai eficientă şi se dovedeşte că au avut dreptate. Din păcate, în necunoştinţă de cauză, nume importante din lumea teatrului românesc şi altele mai puţin cunoscute au gustat acest tip de spectacol, foarte dureros pentru restul colectivului, dar în care… avem şi noi o are REPLICĂ:
1)    Persoanele care au aderat la scrisoarea deschisă de pe facebook sau cele care doresc să facă în continuare acest lucru trebuie să cunoască în primul rând faptul că «vocea curajului» a fost pagina oficială a Teatrului «Sică Alexandrescu” pe facebook, pe care, fără nici un drept, grupul de protestatari, cu sprijinul fostei contabile şefe Mariana Hudişteanu, a furat-o efectiv transformând-o în aşa zisa «voce a curajului» (a obţinut parola, l-a eliminat pe administratorul acesteia şi apoi i-a schimbat denumirea).
2)    De la demisia fostului director Claudiu Goga din 15.11.2015, acesta, împreună cu fosta contabilă şefă Mariana Hudişteanu şi actorii Ada Galeş, Marius Cordoş, Maria Gârbovan, şi Bogdan Nechifor, au boicotat orice încercare a Primăriei Municipiului Braşov de a aduce un nou director la cârma Teatrului „Sică Alexandrescu”. Grupul de 6 protestatari (de profesie) a contestat numirea ca director interimar a d-lui Doru Ana, trei concursuri organizate de Primărie în perioada mai 2015- septembrie 2016, pentru ocuparea funcţiei de manager al Teatrului „Sică Alexandrescu” (concursuri la care d-nul Claudiu Goga nu a participat), precum şi pe câştigătorul ultimului concurs, dl. Marius Dan Zarafescu. Asta în situaţia în care 3 din cei 6 protestatari au contactat la două dintre concursuri membrii comisiei, înainte de concurs, invitându-i la masă, evident în spiritul ospitalităţii ardeleneşti.
3)    Din data de 29 septembrie şi până în prezent, cei 6 protestatari au refuzat să mai joace, fapt ce a dus la suspendarea a opt spectacole şi a peste 20 de repetiţii, făcând în acest timp proteste cu plasturi pe gură, picnic în faţa Teatrului etc.
4)    În luna octombrie anul curent (de la o zi la alta) 55 din cei 80 de angajaţi ai Teatrului au semnat pentru numirea şi susţinerea d-nei  Viorica Geantă Chelbea ca director interimar. Ulterior, numărul semnăturilor a ajuns la 68 din 80 de angajaţi. Viorica Geantă Chelbea este actriţă, cetăţean de onoare al oraşului Braşov şi deţinătoarea unui număr impresionant de premii obţinute la diferite manifestări de profil. Furia protestatarilor s-a îndreptat şi împotriva domniei sale, după cum se poate vedea pe aşa-zisa «voce a curajului» – reamintim pagină oficială a Teatrului furată de Ada Galeş. Limbajul folosit de protestatari în toate acţiunile lor este suburban şi în mod evident nu poate avea ceva în comun cu lumea teatrului sau cultura în toată complexitatea ei. Aceasta îi recomandă şi îi defineşte.

         REFERIRI LA SCRISOAREA DESCHISĂ

În privinţa scrisorii deschise care a adunat un număr impresionant de semnături, ale unor oameni respectabili, dar total dezinformaţi, considerăm că suntem datori să facem următoarele precizări :
RĂSPUNS LA SOLICITAREA NR. 1:
Suntem deschişi oricărui dialog, bazat pe respectarea legilor în vigoare şi cunoaşterea completă a situaţiei invocate, ce se doreşte a fi mediată. În privinţa comunicatului de presă din data de 30 noiembrie 2016 (se pare emis de UNITER) prin care se cere medierea crizei de la Teatrul „Sică Alexandrescu” de către UNITER sau Ministerul Culturii, punct de vedere împărtăşit şi de Ministerul Culturii, precizăm: «Prin atribuţiile sale Ministerul Culturii nu poate finanţa, coordona sau evalua activitatea Teatrului „Sică Alexandrescu”».
În ceea ce priveşte UNITER, menţionăm că apreciem drept nobilă cauza acestei instituţii şi regretăm faptul că din punct de vedere administrativ,  nu există cadrul legal pentru intervenţia sa în organizarea şi funcţionarea Teatrului „Sică Alexandrescu”.
Conform legislaţiei în vigoare, ordonatorul principal de credite, respectiv Primăria Municipiului Braşov, este forul superior care controlează, evaluează şi coordonează activitatea în instituţiile din subordine printre care se afla si Teatrul „Sică Alexandrescu”.
În plus, în virtutea unei raţiuni elementare, protestul ilegal, susţinut încă, de trei angajaţi ai instituţiei, ar fi trebuit să înceteze în momentul numirii d-nei Viorica Geantă Chelbea ca director interimar, prin voinţa majorităţii colectivului.
În acest context, acţiunile de protest organizate de cei patru angajaţi, situate oricum în afara legii, nu mai reprezintă un conflict în cadrul instituţiei. Prin urmare medierea invocată nu are temei legal. Pe de altă parte vă informăm că în momentul de faţă întregul colectiv acţionează pentru a readuce cât mai urgent activitatea Teatrului la normal.

RĂSPUNS LA SOLICITAREA NR.2 :
Regimul contractelor de muncă nu este unul aleatoriu, reglementat de dorinţe, semnături, opinii sau «tabere» din care fac parte semnatarii lor. Regimul contractelor de muncă este reglementat în primul rând de clauzele cuprinse în acestea, de Codul Muncii (Legea 53 din 2003 actualizată), de fişa postului, Regulamentul de Ordine Interioară şi Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Instituţiei. Nimeni nu poate să ceară unui director, fie el şi interimar, să încalce legea şi să continue să plătească o persoană care de două luni refuză să-şi îndeplinească obligaţiile profesionale şi care încalcă sistematic angajamente asumate prin contractul individual de muncă, prin fişa postului sau care încalcă alte reglementări  prevăzute în Regulamentul de Ordine Interioară (întocmit şi aprobat de fostul director interimar, d-na Mariana Hudişteanu).
În contractele de Muncă întocmite de conducerea precedentă, se menţionează faptul că angajatorul are obligaţia de a constata săvârşirea abaterilor disciplinare  şi de a aplica sancţiunile corespunzătoare, potrivit legii şi Regulamentului de Ordine Interioară. Acesta precizează la articolul 57 punctul b) : “constituie abatere deosebit de gravă, care poate atrage destituierea din funcţie sau desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă, chiar dacă cel în cauză nu a mai avut abateri disciplinare, absenţa nemotivată a personalului artistic şi tehnic de scenă de la o repetiţie generală sau un spectacol”
Din cauza  protestatarilor,  în două luni s-au suspendat opt spectacole şi peste 20 de repetiţii, abatere pentru care autorii au mai primit avertisment scris şi  în luna octombire,  din partea fostului director interimar Mariana Hudişteanu (avertisment scris pentru spectacole suspendate!!!)
Desfacerea în aceste condiţii a contractelor individuale de muncă, ale foştilor salariaţi Marius Cordoş, Maria Gârbovan şi contabila şefă Mariana Hudişteanu, este definită de aceştia prin intermediul UNITER  ca «decizie extremă», prin «forţarea limitelor legii».
Subliniem de asemenea faptul că la Braşov nimeni  nu contestă vocaţia artistică a sus-numiţilor, ci constatăm doar că de două luni aceştia nu mai vor să-şi pună calităţile şi puterea de muncă în slujba Teatrului «Sică Alexandrescu».

RĂSPUNS LA SOLICITAREA NR.3 :
Cu toţii dorim organizarea unui nou concurs pentru ocuparea postului de manager al Teatrului «Sică Alexandrescu», dar aceasta cade în sarcina Primăriei Municipiului Braşov. Din informaţiile publice cunoaştem faptul că administraţia locală a demarat procedurile pentru organizarea unui nou concurs, pe care şi noi îl dorim corect şi transparent.  

RĂSPUNS LA SOLICITAREA NR.4:
Revocarea deciziilor prin care au fost desfăcute disciplinar contractele individuale de muncă ale actorilor Marius Cordoş şi Maria Gârbovan şi a contabilei Mariana Hudişteanu, cade în competenţa instanţelor judecătoreşti. În contractele de muncă se precizează „Conflictele în legătură cu încheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau încetarea contractului individual de muncă se soluţionează de instanţa judecătoarească competentă material şi teritorial, potrivit legii”.  

                    
CONCLUZII

–    Teatrul „Sică Alexandrescu” apreciază opiniile emise în deplină cunoştinţă de cauză, ale oricărei persoane căreia îi pasă de ceea ce se întâmplă in aceasta instituţie.

–    Termenul atât de vehiculat de către colegii protestatari „primarul penal” nu are ce căuta într-o discuţtie referitoare la teatru. Dosarele în care este cercetat domnul primar al Braşovului – George Scripcaru, nu au nici o legătură cu Teatrul „Sică Alexandrescu”, iar în fişa postului de actor nu scrie că un actor are dreptul să evalueze un primar sau să înceteze activitatea până la organizarea unui concurs pentru ocuparea postului de manager al instituţiei.

– Colectivul de la Braşov crede în ideea de solidaritate manifestată între oamenii de cultură şi nu numai, în raport cu valorile care ne călăuzesc existenţa. În acest sens precizăm că putem lua în considerare orice adeziune, câtă vreme semnatarul acesteia (din solidaritate cu colegii noştri protestatari) refuză să joace şi suspendă în teatrul în care este angajat opt spectacole.

Salariaţii Teatrului „Sică Alexandrescu” consideră că prin acţiunile întreprinse  protestatarii şi-au pierdut „condiţia de artist” şi au terfelit într-un mod incalificabil şi ireparabil imaginea instituţiei.
„A nu pleca capul”, „a apăra un adevăr în care tu crezi”, „libertatea de expresie” şi „demnitatea unui artist” nu exclud obligaţia artistului  de a-şi respecta publicul, de a-şi îndeplini sarcinile profesionale şi prevederile contractuale conform legilor in vigoare în orice ţară civilizată.

COLECTIVUL TEATRULUI „SICĂ ALEXANDRESCU” CERE ÎN MOD PUBLIC :
–    Grupului de protestatari să restituie parola paginii oficiale de facebook a Teatrului, denumită în prezent «vocea curajului»!
–    Grupului de protestatari să despăgubească urgent Teatrul „Sică Alexandrescu” cu suma de 191.500 lei, care reprezintă prejudiciul adus instituţiei prin greva ilegală desfăşurată din 29 septembrie şi până în prezent. Menţionăm că Primăria Municipiului Braşov a tăiat subvenţia acordată Teatrului „Sică Alexandrescu” pentru perioada în care instituţia nu şi-a desfăşurat activitatea, din pricina grevei ilegale”.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button