Cultură

TRADIȚII. Fără certuri de Blagoveştenie!

 

Creştinii aparţinând Bisericilor Apostolice prăznuiesc în 25 martie (anul acesta se suprapune cu Floriile pentru catolici) Buna Vestire (Blagoveştenia), când Dumnezeu, prin glasul Arhanghelului Gavriil, anunţă Sfintei Fecioare Maria că a fost aleasă să-L nască pe Iisus. Sărbătoarea, situată în imediata apropiere a echinocţiului de primăvară, când sosesc rândunelele şi începe cucul să cânte, e numită în calendarul popular românesc şi Ziua Cucului sau Blagoveştenia.

În calendarul nostru popular, Buna Vestire este cunoscută sub denumirea de Blagoveştenie/Blagoveştenii sau Ziua Cucului, fiindcă acum cucul începe a cânta. Tradiţia spune că primul „cu-cu!” trebuie să fie aşteptat de toţi oamenii în haine curate, veseli, cu stomacul plin şi cu bani în buzunare. În această zi, se fac multe ritualuri de purificare a casei, de alungare a insectelor dăunătoare din livezi prin afumarea cu tămâie. Se aprind focuri în grădini şi se scot din lăzi straiele şi ţesăturile la aerisit. Ziua e favorabilă pentru „aflarea norocului” şi a rodului pomilor fructiferi, pentru previziuni meteorologice. Există superstiţia că aşa cum va fi vremea în ziua de Blagovestenie, aşa va fi şi de Paşte, iar dacă în această zi este frunza verde în natură, va fi un an cu belşug. Dacă ziua de Bunăvestire este o zi cu ceaţă, primăvara va fi călduroasă. Pentru ca roadele să fie bogate în livezi, pomii se ameninţă cu toporul şi se stropesc cu ţuică. La sate, se face un foc în curte, în faţa uşii, şi lângă el sunt puse pâine, sare şi o cofă cu apă, ca să se încălzească îngerii, să mănânce şi să bea apă.
Tradiţia mai spune că oamenii nu au voie să se certe în această zi. Cine se ceartă de Buna Vestire păcătuieşte cu păcat mare şi va avea necazuri tot anul.

Citiți și:

Buna Vestire, cea mai bună veste din istoria omenirii


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button