Cultură

Praznic împărătesc, la 40 de zile de la Nașterea lui Iisus

 
Întâmpinarea Domnului este o sărbătoare creștină, ortodoxă, catolică și luterană, fixată pentru 2 februarie. Aducerea la Templu a Pruncului Iisus sau Întâmpinarea Domnului mai este cunoscută și sub numele de Ziua Lumânărilor, în special în țările vestice, datorită obiceiului de a binecuvânta lumânările în această zi.

Această sărbătoare, ce cade la 40 de zile de la Nașterea Domnului, se ținea la Ierusalim cel puțin de la începutul secolului al V-lea, „cu aceeași bucurie ca Paștele” (relatarea pelerinei Etheria). La Roma a fost introdusă în jurul anului 650.
„Întâmpinarea Domnului” este un praznic împărătesc (al patrulea al anului bisericesc ortodox, ce a început la 1 septembrie) ce dezvăluie taina întrupării Mântuitorului Isus Hristos. La catolici, pe primul plan stă persoana Fecioarei Maria, care a venit la templu pentru curățirea ei, după Lege. De aceea, sărbătoarea se numește Curățirea Sfintei Marii și e trecută între sărbătorile Maicii Domnului, numindu-se și Sărbătoarea luminilor. Sărbătoarea e așezată la 40 de zile de la Nașterea Domnului, rememorând momentul de acum aproape 2.000 de ani, când Pruncul Dumnezeiesc a fost adus la Templu, ca orice alt întâi născut din neamul lui Israel. Și cum, după Legea lui Moise, femeia care a născut un prunc de parte bărbătească nu avea voie să intre în Templul Domnului timp de patruzeci de zile, la împlinirea acestor zile, mama venea cu pruncul la Templu și aducea jertfă Domnului un miel sau un porumbel pentru a împlini sacrificiul purificării. Evident că Sf. Maria, Fecioara Maică a Domnului, nu avea nevoie de purificare, deoarece ea L-a născut fără stricăciune pe Iisus. Cu toate acestea, ea s-a supus cu smerenie legilor timpului. Dar Iisus nu era un oarecare fiu de israilitean, ci era, în același timp, Dumnezeu adevărat și om adevărat. Jertfa Sa avea caracterul unei ispășiri în numele întregii omeniri. Ea începe acum, în templul din Ierusalim, și se desăvârșește pe Golgota, când Fiul lui Dumnezeu va fi suferit moartea pe cruce pentru mântuirea noastră. Și așa cum i-a fost prorocit, că nu va muri până nu va vedea pe Mesia cel promis, Sf. Simeon s-a aflat acolo pentru a-L întâmpina pe Fiul Domnului. Acolo se află,  pentru Întâmpinarea Domnului, Sfânta Ana, și ea îmbătrânită, dar mereu prezentă în rugăciune și post. Ea vede în Pruncul Iisus Lumina cea adevărată, a dumnezeirii.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare