Cultură

ONU. Ziua Internațională de comemorare a victimelor Holocaustului

  • IMG_0369_229869.JPG
 

Marcarea Zilei internaționale de comemorare a victimelor Holocaustului, la 27 ianuarie, a fost decisă prin Rezoluția Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite numărul 60/7 din 1 noiembrie 2005. Rezoluția 60/7 respinge orice negare a Holocaustului ca eveniment istoric, fie integral sau parțial, și felicită statele care s-au angajat în mod activ în conservarea siturilor care au servit ca lagăre de exterminare naziste, lagărele de concentrare, lagăre de muncă forțată și închisori în timpul Holocaustului, potrivit ONU. 27 ianuarie este data la care, în 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau (astăzi în Polonia) a fost eliberat.
Rezoluția Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite 61/255, adoptată la 26 ianuarie 2007, condamnă orice negare a Holocaustului și îndeamnă toate statele membre fără rezerve să respingă orice negare a Holocaustului.

România, la conducerea Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului

Anul acesta, în 23 ianuarie, Misiunea Permanentă a României a lansat, la sediul ONU, expoziția fotografică intitulată „Educație și Memorie. Holocaustul din România”, realizată în colaborare cu Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”. Expoziția prezintă activitățile organizate în țară, în contextul deţinerii de către România în perioada martie 2016 – martie 2017 a preşedinţiei Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA).
Vernisajul expoziției a lansat seria de activități de comemorare a Zilei internaționale de comemorare a victimelor Holocaustului organizate la sediul ONU, în perioada 23-27 ianuarie 2017, și având în acest an ca temă „Holocaust Remembrance: Educating for a Better Future”, a informat un comunicat al organizatorilor, citat de Agerpres.
Expoziția „Educație și Memorie. Holocaustul din România” include o scurtă istorie a Holocaustului din România, cu marcarea pogromului de la Iași, din 1941, precum și istoriile personale curajoase ale unor români desemnați Drepți între Popoare pentru sprijinul oferit comunității evreiești în acea perioadă întunecată a istoriei contemporane.

În intervenția sa, ambasadorul Ion Jinga a subliniat importanța păstrării vie în memorie a tragediei Holocaustului. La 72 de ani de la închiderea lagărului de la Auschwitz, mulți dintre supraviețuitori nu mai sunt printre noi: „Datoria noastră este de a face tot ce este posibil pentru ca experiența lor să nu fie uitată, ci să fie cunoscută tinerilor, pentru ca astfel de orori să nu se mai repete niciodată”.
Reprezentantul Permanent al României la ONU a evocat memoria lui Elie Wiesel, supraviețuitor al Holocaustului și laureat al Premiului Nobel pentru Pace, născut în Sighetul Marmației. Elie Wiesel s-a implicat în crearea instituțiilor naționale pentru memoria Holocaustului și construcția consensului național pentru asumarea adevărului istoric: „Trebuie să îi onorăm moștenirea și să continuăm lupta împotriva uitării”.
Pe durata mandatului de președinte la IHRA, România a pus un accent deosebit pe rolul educației. „Am dorit să promovăm un model de recunoaștere, reconciliere și onorare a trecutului. Într-o lume digitală și globalizată, educarea tinerilor în spiritul valorilor fundamentale ale umanității este cea mai bună reacție la provocările contemporane la adresa acestor valori”, a arătat ambasadorul Ion Jinga, potrivit sursei citate.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare