Cultură

Miercurea Cenuşii deschide Postul Mare în Biserica creştină de Apus

  • miercureacenuii1.jpg
  • miercureacenuii2.jpg
 

Biserica Romano-Catolică, dar şi celelalte biserici creştine de Apus celebrează astăzi Miercurea Cenușii, una dintre zilele de peste an care strâng cei mai mulți credincioși în biserici. Deși nu este o zi de sărbătoare obligatorie, mulți oameni nu ar lăsa să treacă această zi fără să ajungă la biserică pentru a li se presăra pe cap sau a fi marcați pe frunte cu semnul crucii cu cenușă. Chiar și oamenii care merg rar la biserică peste an fac efortul de a ajunge în Miercurea Cenușii. Aceasta este o zi de post și abstinență, de mare tristețe, în care creștinii se căiesc de toate păcatele pe care le­-au săvârșit peste an, punându­-și simbolic cenușă în cap, de unde numele de Miercurea Cenușii.

Conform tradiției, cu această zi începe cel mai însemnat și cel mai lung post de peste an, Postul Mare (numit Lent) al Paștelui. Așa cum fac de secole, înainte de a intra în post, credincioșii romano-­catolici au petrecut, zilele trecute, la Lăsatul Secului (Mardi Gras), cu măști, dansuri, mâncare și băutură din belșug, îngropând simbolic, prin carnaval, iarna și păcatele pe care le-­au făcut de­-a lungul anului liturgic, de la ultimul Paști. Creștinii romano­-catolici primesc apoi, astăzi, în biserici (iar unii copii, la școală), de la clericii lor, dar și din partea Sanctității Sale Papa Francisc, binecuvântarea înaintea intrării în Postul Mare. În prima zi de post sever, se oficiază și binecuvântarea cu cenușă, de aici și numele zilei. Cenușa provine din ramurile sfințite anul trecut de Duminica Floriilor și apoi arse, care se presară în formă de cruce pe capul omului (mai recent, se face doar însemnarea pe frunte, în firmă de cruce), cu avertizarea pentru convertire: „Memento homo quia pulvis es et in pulverem reverteris” – „Adu-ți aminte, omule, că din pământ ești și în pământ te vei întoarce”. Acest rit face o trimitere profundă la vremelnicia trupului omului, punându-l față în față cu moartea, simbolic, tocmai pentru a-i arăta că totul este trecător și, în virtutea acestui lucru, are menirea de a se depărta de delăsare, uitare, păcat. Miercurea Cenușii este o zi de post deplin și un fel de angajament de purtare virtuoasă. Pentru cei care nu pot participa la liturghia din Miercurea Cenușii, în prima duminică a postului, adică în 14 februarie, anul acesta, se oficiază din nou binecuvântarea cu cenușă. Apogeul postului va fi atins în Vinerea sfântă din Săptămâna Paștilor, când Biserica suferă cu Cristos Cel Răstignit.
În acest an, Biserica Romano-­Catolică a stabilit celebrarea Paștelui în 27 martie, o dată cu cele protestante (reformate, evanghelice, unitariene etc), dar cu cinci săptămâni mai devreme decât Biserica Ortodoxă.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button