Cultură

ISTORIA BRAȘOVULUI. Hei, tramvai…

  • palatulfinantelorprimaria.jpg
  • tramvai_2.jpg
  • ptasfatului1900aprox.jpg
 

În 1892, Brașovul înregistra o premieră în transporturi: construirea și darea în exploatare a primul tramvai mecanizat (motor cu aburi) de pe teritoriul actual al României. Era denumit de localnici „Cărăbuș” și circula între Brașov și Satulung (unul dintre satele care au format Săcelele). Conform arh. Gruia Hilohi, coautor al unei lucrări dedicate acestui subiect, linia ferată, în lungime de 17 kilometri, a fost construită în doar doi ani (oare cât ar dura astăzi finalizarea unui asemenea proiect?), ocazie cu care, în 1891, a fost dărâmată Poarta Vămii (aflată în zona actualului Rectorat). Motivul doar parțial adevărat era că locomotiva cu aburi nu avea loc să treacă prin arcadele porții.

Stația de plecare era în Bartolomeu, iar traseul urca Strada Lungă, ajungea în Piața Sfatului, iar de acolo întorcea pe Strada Vămii (numită și Klostergasse – str. Mănăstirii, Mureșenilor de astăzi), de unde vira la dreapta, trecea pe Promenada de Jos (Bulevardul Rudolf, actualul Bulevard al Eroilor),prin fața Palatului Finanțelor (sediul de acum al Primăriei), unde exista stația Promenada, și își continua drumul spre pe Strada Fântânii (Bd. 15 Noiembrie de azi), Gara Mare, Noua, Dârste, Satulung.

Din 1922, tramvaiul n-a mai circulat pe Strada Vămii și în Piața Sfatului, iar din 1933 nu s-a mai folosit tronsonul Bartolomeu-Promenada de Jos. Anul 1960 a însemnat sfârșitul „căii ferate suburbane Brașov – Satulung”.

Au trecut 27 de ani și comuniștii care au desființat tramvaiul în Brașov au ajuns la concluzia că n-ar fi rău dacă ar fi reintrodus. Drept urmare, în 1987 s-a inaugurat linia 101, pe traseul Rulmentul – Gară – Saturn. În 2006, însă, Primăria a desființat-o, în pofida faptului că între 2004 și 2005 Regia Autonomă de Transport, din subordinea aceleiași Primării, finalizase lucrări ample de reabilitare a liniei de tramvai. Investiția a fost vândută de o firmă la fier vechi…

(credit foto 1,2,4 – Facebook: Calea Ferată Suburbană Brașov-Satulung)


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare