Cultură

Duminica Sfintei Cruci

 

A treia duminică, cea de la jumătatea Postului Mare, este închinată Sfintei Cruci, simbolul esențial al creștinismului istoric. Are o importanță deosebită, căci este încărcată de semnificații. Începând cu această duminică a Sf. Cruci, atenţia se concentrează asupra tainei suferinţei lui Hristos, patimilor şi morţii Sale. Crucea, prin simbolistica ei, reprezintă întreaga istorie a mântuirii, a calvarului. Dar este şi asumarea darurilor prin pocăință. Este o taină a crucii la care doar cei angajaţi în acest efort au acces. Semnul Crucii este unul dintre cele mai puternice gesturi ale lumii creștine. Și e încărcat de simboluri. Oricare creștin își face Semnul Crucii, iar acest gest are semnificații nebănuite.

Semnul Crucii este un gest ritual simbolic. Pe de o parte, reprezintă cele patru zări indicate de Crucea de pe Golgota, pe care a fost răstignit Iisus Hristos. Dar se traduce și prin simbolul care îl apropie pe credincios de divinitate, prin dragostea față de Dumnezeu. Semnul Crucii este asociat cu Sfânta Treime, adică Tatăl, Fiul și Sfântul Duh. În acest caz, este un semn de supunere, de evlavie, făcut la începutul și la sfârșitul oricărei rugăciuni sau închinăciuni. Este și un semn de smerenie în fața icoanelor, a sfinților reprezentați în biserici.

Semnul Crucii este încărcat și de alte simboluri. Sfânta Cruce este înțeleasă și drept simbol al încercărilor vieţii, al suferinţelor, durerilor şi eşecurilor prin care trecem. Acestea sunt pietre de hotar ce ne călăuzesc spre mântuire. De aceea, se spune că fiecare om are de dus propria cruce în spate. Semnul Crucii este armă de temut împotriva tuturor relelor de pe pământ. Se spune că e deajuns să-ți amintești ziua săptămânii în care a picat Ziua Crucii în anul respectiv și capeți puteri nebănuite în fața pericolelor, reușești să învingi teama. De aceea se făceau ferestrele cu cercevele în cruce. Acestea aveau rolul de a sfinți casa și de a ține pericolele la distanță.

Basilica.ro a publicat cu acest prilej o colecție de citate ce vorbesc despre semnificația Sfintei Cruci: Patriarhul Daniel: 12 citate de întărire duhovnicească despre Sfânta Cruce.

Potrivit creștinortodox.ro, într-un manuscris de la Ierusalim din secolul XIII, prăznuirea Crucii din a treia duminică a Postului Mare se intitula „Praznicul celei de a treia închinări a Crucii”. El completa sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci din 14 septembrie, care comemora descoperirea sa de către Sfânta Elena, şi cea a procesiunii Crucii din 1 august, care amintea victoria împăratului Heraclie asupra perşilor şi întoarcerea Sfintei Cruci la Ierusalim în anul 630. După unii, această a treia venerare ar avea drept origine transferul de la Ierusalim la Apameia al unui fragment al adevăratei Cruci dat de arhiepiscopul Ierusalimului confratelui sau Alpheios, episcop din Apameia, pentru construcţia unei biserici.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare