Cultură

BRAȘOV. „Ziua Pietrei” cu un concert inedit într-un vulcan

  • vulcan-Racos_254980.jpg
 

La Racoș are loc sâmbătă „Ziua Pietrei” – ediția a II-a, care face parte din proiectul „Vulcanul Racoşului – resursă de dezvoltare culturală”, implementat de Asociaţia Carpaterra şi cofinanţat de Consiliul Judeţean Braşov, prin programul Proiecte Culturale 2018. Anul acesta s-au alăturat ca parteneri şi Primăria Racoş, Composesoratul de Păduri şi Păşuni Racoş şi un sponsor. Calendarul manifestărilor este bogat, iar Castelul Sükösd-Bethlen îşi deschide poarta principală, pentru vizitatori, după aproape 30 de ani. Mai mulţi solişti ai Operei Braşov vor susţine, în premieră, un concert în vulcan. Asociaţia Carpaterra, care organizează evenimentul, vrea astfel să promoveze comunitatea Racoş şi Complexul Geologic chiar rândul localnicilor.. 

Program variat, pentru toate vârstele

Una dintre cele mai spectaculoase activităţi ale festivalului de sâmbătă este spectacolul de muzică clasică, ce va avea loc în vulcanul de la Racoş. Vulcanul, care „doarme” de 500.000 de ani, va deveni scenă pentru trei artişti ai Operei Braşov – soliştii Sonia Hazarian şi Liviu Iftene, pianista Sena Ducariu şi pentru violonista Izabella Dicu, elevă a Liceului de Muzică „Tudor Ciortea”. Recitalul începe la ora 17.00 în vulcan şi va dura o oră. În cazul în care vremea va fi nefavorabilă, concertul se mută în biserica din localitate. „Ziua Pietrei” propune şi alte activităţi care au directă legătură cu comunitatea locală. Pe lângă târgul de produse locale, care va fi deschis pe toată perioada zilei în comună, între orele 10.00 şi 11.30, cei prezenţi la Racoş vor putea vedea şi demonstraţii de dans ale celor trei etnii din localitate, cu grupurile „Rozmarin”, „Mândruţele” şi „Iubăreţii” şi o expoziţie despre istoria arheologică a zonei, în Castelul Sukosd Bethlen, dedicată săpăturilor arheologice desfăşurate la Racoş, la Tipia Ormenişului, între anii 1980 – 2010. De asemenea, la Racoş vor mai fi şi demonstraţii de cioplit şi sculptat, demonstraţii de tir cu arcul în curtea castelului şi două excursii ghidate în Complexul Geologic Racoş. Pentru copii, după ora 14.00, muzeograful Ovidiu Savu (de la Muzeul „Casa Mureşenilor” din Braşov) şi arheologul Florin Costea (Muzeul Judeţean de Istorie Braşov) vor prezenta tot felul de poveşti, legende şi istorii locale, iar Asociaţia Culturală Museion va susţine spectacolul „Micul prinţ”, adaptare după Antoine de Saint-Exupery.

Spectacol de lasere la Castelul Sükösd-Bethlen

Cu ocazia Zilei Pietrei, vizitatorii care vor ajunge la Racoş vor putea vedea şi Castelul Sukosd-Bethlen, un obiectiv de importanţă istorică ce îşi va deschide acum poarta principală, după mai bine de treizeci de ani. „Această poartă principală, dinspre Olt, era poarta nobililor. Nimeni nu a mai intrat pe ea de aproape 30 de ani. Acum, se va deschide pentru vizitatorii care vin la castel”, a anunţat muzeograful Ovidiu Savu, unul dintre organizatori, alături de reprezentanţii Carpaterra. De altfel, Castelul de la Racoş se va transforma în ecran de cinema pentru filmul „Natura din Braşov”, documentarul realizat de Fundaţia Pro Park, ce a fost premiat de curând la un festival de film documentar din Siberia, din aproape 400 de pelicule înscrise. Filmul va rula pe ziduri, de la ora 20.00, iar imediat după, castelul „va lua foc”. „După documentar, tot pe zidurile cetăţii, cei prezenţi vor putea viziona un spectacol de lasere, pe tema vulcanului”, a explicat Cătălin Cantor de la Asociaţia Carpaterra.

Programul evenimentului

 9.00-20.00, Târg de produse locale
10.00–11.30, Demonstratii de dans ale celor trei etnii ale localității. Vor performa ansamblurile „Rozmaring” (Racoș), „Mândruțele” (Mateiaș) şi „Iubăreţii” (Racoş)
10.00-13.00, Proiecții succesive ale filmului 3D „Istoria Geoparcului Perșani”
10.00-16.00, Expoziție în Castel – Istoria Arheologică a zonei. Expoziție dedicată săpăturilor arheologice desfășurate la Racoș – Tipia Ormenișului și piatra Detunată între anii 1980 și 2010
11.00-13.00, Ateliere pentru copii – Vulcanii pe înțelesul celor mici
11.00-13.00, Demostratii de cioplit și sculptat în piatră
11.00-13.00, Tir cu arcul în curtea castelului, cu maestrul Denes Alexandru din Jimbor
11.00-13.00 & 14.30-16.30, Excursii ghidate în Complexul Geologic Racoș
11.30-12.30 & 13.30-14.30, Povești, legende și istorii locale cu arheolog dr. Florea Costea și muzeograf Ovidiu Savu
14.00–16.00, Spectacol de teatru„ Micul print” – adaptare după Antoine de Saint- Exupery- prezentată de Asociația Culturală Museion
17.00–18.00, Recital de operă în vulcanul stins, având printre protagoniști nume cunoscute ale Operei din Brașov: Sonia Hazarian, Liviu Iftene, Sena Ducariu și Izabela Dicu
20.00–21.30, Vizionare de filme în curtea castelului.



Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare