Cultură

BRAȘOV. Ziua lui Eminescu, sărbătorită cu public

 

15 ianuarie – ziua de naştere a lui Mihai Eminescu este și Ziua Culturii Naţionale. Chiar dacă a fost redusă participarea pblicului la maxim 30% din capacitatea spaţiului, instituţiile de cultură din Braşov au pregătit diverse activităţi. Evenimentele vor avea loc cu respectarea normelor sanitare în vigoare.

Poezie, muzică și dans la „Mureşeni”

Muzeul Casa Mureşenilor îi aşteaptă pe braşoveni la un eveniment special, începând cu ora 12.00. Vor fi recitări de poezie, un recital de pian susţinut de elevii Maria Valeriu şi Sebastian Valeriu (Liceul de Muzică „Tudor Ciortea”), precum şi un program de dans realizat de Antonia Binder. Evenimentul este organizat împreună cu Liga Scriitorilor din România, filiala Braşov.

Două evenimente la teatru

Teatrul „Sică Alexndrescu” a ales, pentru ziua culturii, un program segmentat. Dimineaţă, de la orele 11.00, va fi un atelier de teatru de improvizaţie pentru copii, cu actorii TSA, Claudia Elena Suliman şi Mădălin Mandin, în Sala Studio ,,Stela Popescu”, urmat de un tur ghidat în clădirea teatrului, cu accent pe spaţiile cheie, de la ora 11.45. Numărul de locuri este limitat. De la 13.30, vor fi recitări de versuri din opera poetului Mihai Eminescu, cântece, eseuri şi prezentări, în Foaierul Teatrului. Intrarea este liberă.

Trei evenimente la Opera Brașov

Artiştii de la Opera Braşov vor celebra cultura cu lucrarea românească foarte îndrăgită şi deosebit de populară: „Crai Nou”, compusă de Ciprian Porumbescu, pe textul piesei poetului Vasile Alecsandri. Spectaolul începe de la 18.30. Premiera acesteia  avut loc în urmă cu 140 de ani, în Sala Festivă a Gimnaziului Român (astăzi Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”), pe o scenă improvizată. În distribuţie, soliştii Operei Braşov: Maria Catrina, Mădălina Bourceanu, Marian Reşte, Alexandru Aghenie, Mihai Irimia, Lorand Cristian. Solişti balet: Chisako Ota, Dorin Mirea. La pupitrul Orchestrei Operei Braşov se va afla maestrul Mircea Holiartoc. Regia artistică este semnată de Anda Tabacaru.

În aceeaşi zi, de la ora 17.00, în Foaierul Operei Braşov, are loc decernarea premiilor Filialei Braşov a Uniunii Scriitorilor din România. De la ora 17.30, tot în Foaierul Operei, se va desfăşura o dezbatere pe tema romanului „Balada”, de Adrian Lesenciuc, la care vor lua cuvântul preotul Constantin Necula, scriitor, şi Anda Tabacaru, regizor artistic.

„Reduta poetică”

Centrul Cultural Reduta deschide seria evenimentelor anului 2022 cu „Reduta poetică”, azi, de la ora 19.00. Anul acesta, organizatorii au decis să includă în spectacol texte ale unor autori braşoveni consacraţi, care din păcate nu mai sunt printre noi (Gheorghe Crăciun, Alexandru Muşina, Andrei Bodiu, Claudiu Mitan), dar şi lecturi ale unor tineri autori care s-au format în cadrul şcolii poetice de la Braşov şi care, fiecare în felul lor, duc mai departe tradiţia acesteia (Dósa Andrei, Ioana Zenaida Rotariu, Robert Gabriel Elekes, Denisa Păun). Textele autorilor care nu mai sunt printre noi vor fi citite de actorul Andrei Netejoru. Toate lecturile vor fi acompaniate muzical de trupa braşoveană Bulz Brotherz şi de producătorul de muzică braşovean George Pandrea. Intrarea este liberă.



Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button