Cultură

BRAŞOV. Victimele Holocaustului, comemorate la Sinagogă

  • Sinagoga-comemorare (3)_258019.JPG
  • Sinagoga-comemorare (5)_258021.JPG
  • Sinagoga-comemorare (2)_258023.JPG
  • Sinagoga-comemorare (7)_258024.JPG
  • Sinagoga-comemorare (8)_258025.JPG
 

Comunitatea Evreilor din Braşov a comemorat astăzi printr-o ceremonie Ziua Naţională a Victimelor Holocaustului la Centrul Comunitar Sinagoga Beith Israel (Poarta Şchei 29).

Pe 9 octombrie 1941 a început deportarea evreilor din România, în vagoane de marfă încuiate. Acestea au luat drumul Transnistriei şi Auschwitz-ului. Au pierit de epuizare, frig, foame, boli sau de gloanţe, sute de mii de evrei. Între 280.000 şi 380.000 de evrei proveniţi din România au murit în perioada Holocaustului. De asemenea, peste 25.000 de rromi au fost deportaţi, iar dintre aceştia mai mult de 11.000 şi-au pierdut viaţa. Însă, în total, şase milioane de evrei au pierit în Holocaust, în lagărele de concentrare naziste sau pe drumul spre ele. Holocaustul a fost recunoscut de autorităţile române în 2004, pe baza concluziilor formulate de Comisia specială pentru studierea Holocaustului, comisie condusă de laureatul premiului Nobel, Elie Wiesel. 
De altfel, cei 240 de evrei născuţi la Braşov, dintre care 38 de copii, care, în urmă cu 77 de ani, au fost urcaţi în vagoane de marfă şi au fost duşi către lagărele de exterminare de la Auschwitz şi Birkenau, pierind fără urmă, au din mai 2014 un monument spre neuitare, Memorialul Holocaust din curtea Sinagogii. 
Pe lângă membrii Comunităţii din Braşov, la Sinagogă au fost invitaţi elevi de la licee braşovene, care au aflat ce a însemnat Holocaustul în România, dar cea mai importantă lecţie a fost că, pentru a nu se mai repeta asemenea orori, trebuie să nu le uităm pe cele petrecute în urmă cu peste 75 de ani. Comemorarea a cuprins rostirea rugăciunilor şi aprinderea lumânărilor în memoria victimelor Holocaustului. A fost aprinsă câte o lumânare pentru fiecare milion de victime, iar cea de-a şaptea a fost pentru celelalte victime ale nazismului: rromi, persoane cu dizabilităţi sau prizonieri de război. Ceremonia a fost completată cu un program artistic oferit de elevi ai Colegiului Naţional „Andrei Şaguna”. 

În 27 ianuarie este ziua internaţională

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, anual, în 27 ianuarie, a fost decisă prin Rezoluția Adunării Generale a Națiunilor Unite numărul 60/7 din 1 noiembrie 2005. La 24 ianuarie 2005, în cadrul unei ședințe speciale, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a marcat a 60-a aniversare a eliberării lagărelor de concentrare naziste și sfârșitul Holocaustului, care a avut ca rezultat uciderea a 6 milioane de evrei europeni și a milioane de persoane de alte naționalități de către regimul nazist german.
27 ianuarie este data la care, în 1945, cel mai mare lagăr nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau (astăzi în Polonia) a fost eliberat de armata sovietică. Înainte de rezoluția 60/7, se instituiseră zile naționale de comemorare a Holocaustului, cum ar fi Ziua Comemorării Victimelor Național-Socialismului în Germania, stabilită printr-un decret al Președintelui Germaniei, Roman Herzog. Din 2001, 27 Ianuarie fusese și Ziua Holocaustului în Regatul Unit.
În România, Ziua naţională de comemorare a Holocaustului a fost fixată pentru 9 octombrie din motivele arătate mai sus. 


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare