Cultură

BRAȘOV. Un veșmânt al Cuvioasei Paraschiva, în popas pe drumul spre Vidin

  • 2_221492.jpg
  • 3_221493.jpg
  • 4_221494.jpg
  • 5_221495.jpg
 

Sfânta Cuvioasă Paraschiva (Parascheva), ale cărei moaște sunt la noi în țară, la Iași, are și în Bulgaria, în Serbia și în nordul Greciei, pe unde a ajuns în peregrinările ei, sute de biserici care îi sunt închinate și unde credincioșii o cinstesc cu evlavie.

Până să ajungă la noi în țară însă, moaștele sfintei au fost găzduite de către Biserica Ortodoxă Bulgară, iar acum, după mai bine de șapte secole, având binecuvântarea Preafericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu binecuvântarea Mitropolitului Moldovei și Bucovinei, ÎPS Teofan. și a Mitropolitului Ardealului, ÎPS Laurențiu Streza, un simbol al Sfintei, respectiv veșmintele care i-au acoperit pentru o perioadă trupul vor ajunge în parohia care poartă hramul Cuvioasei din Vidin, Bulgaria. Vinerea aceasta, odată cu sosirea acestor veșminte în țara vecină, în piața mare din Vidin (zonă unde trăiesc și comunități de români), va fi oficiată o slujbă comună a celor două Biserici Ortodoxe surori, care va fi condusă de către Mitropolitul Vidinului, ÎPS Domițian. Gestul pe care Mitropolia Ardealului, condusă de ÎPS Laurențiu Streza, l-a făcut alături de Mitropolia Moldovei și Mitropolia Vidinului constituie o apropiere între cele două biserici așa cum nu s-a mai văzut în ultimele secole.

Transport sub pază militară

În drumul de la Iași spre Vidin, veșmintele Sfintei, care aparțin patrimoniului național, au ajuns și la Brașov, dar departe de ochii publicului, fiind ținute sub pază militară în incinta bisericii ortodoxe din curtea Jandarmeriei Brașov. Din delegația care va pleca joi de la Brașov cu aceste veșminte spre Vidin fac parte reprezentanți ai Mitropoliei Ardealului, demnitari ai statului român, dar și președintele Casei de Comerț Balcanice, dr. Liviu Pandele, care a fost mandatat de către Biserica Ortodoxă Română să aducă veșmintele de la Iași și să pregătească vizita delegației române la Vidin. Actul prin care veșmintele au fost donate poporului bulgar a fost semnate de către Mitropolitul Teofan, în prezența șefului Legației Comerciale a Ambasadei Republicii Bulgaria în România, Ivaylo Marinov, dar și a preotului militar brașovean de la Jandarmeria Brașov, Ion Epaminond Boroș, și a președintelui Casei de Comerț Balcanice. „Teofan, prin harul lui Dumnezeu Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Bucovinei încredințăm prin prezentul document că acest veșmânt a acoperit pentru o perioadă de timp Sfintele Moaște ale Cuvioasei Maicii noastre Parascheva de la Iași”, se precizează în hrisovul semnat de ÎPS Teofan.
Vizita delegației române în Bulgaria va prilejui discuții cu reprezentanți ai statului bulgar cu privire la colaborările viitoare dintre România și Bulgaria.

Moaștele Sfintei sunt din anul 1641 în țara noastră

Cea cinstită în fiecare an la 14 octombrie drept Sfânta Cuvioasă Paraschiva (Parascheva) s-a născut în satul Epivat din Tracia, nu departe de Constantinopol, și a trăit pe vremea marii schisme (a despărțirii Bisericii de la Roma de Biserica Ortodoxă, 1054). Tradiția Bisericii consemnează faptul că Sf. Paraschiva fost crescută de părinții ei în teama de Dumnezeu și în deprinderea rugăciunii, a postului și a milosteniei, a faptelor bune creștinești. După câțiva ani
și-a părăsit părinții, dorindu-și să se retragă „în adâncul pustiei”. S-a reîntors apoi în locurile natale, împăcată cu sine, cu oamenii și cu Dumnezeu, și și-a dat sufletul la doar 27 de ani, iar trupul ei a fost îngropat lângă biserică. După mulți ani, trupul neputrezit al cuvioasei a fost descoperit, iar din biserica Sfinții Apostoli din Epivat, acestea au fost luate de împăratul Asan al românilor și bulgarilor și au fost așezate mai întâi la Târnovo (1238), apoi strămutate la Vidin (1393) și Belgrad (1398) și mai apoi aduse la Constantinopol, în Biserica Patriarhiei. Sfintele ei moaște, făcătoare de minuni, au fost aduse în Moldova, la Iași, la 14 octombrie 1641. astăzi, fiind așezate în Catedrala Mitropolitană din Iași. Sute de biserici de parohie din România sunt închinate ei pentru a le ocroti, una fiind și la Brașov, mai sus de Poarta Șchei (Biserica de la Groaveri, cum e cunoscută).


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button