Cultură

BRAŞOV. Un rus şi un român, invitaţii Filarmonicii din această săptămână

 

Melomanii braşoveni sunt aşteptaţi joi, 7 februarie, de la ora 19.00, la Concertul Simfonic ce îl are ca dirijor pe renumitul maestru rus, Mark Kadin. Solistul invitat al serii este pianistul braşovean Horia Mihail, ce va interpreta o lucrare scrisă de J. Haydn – Concert pentru pian şi Orchestră în Sol Major, lucrare ce va fi audiată în prima parte a concertului. Tot în prima parte, va putea fi audiată Uvertura „Der Schauspieldirektor” K.V 486, lucrarea de deschidere a concertului. În a doua parte, publicul meloman se va putea delecta cu Simfonia a VI-a în Fa Major op. 68 „Pastorala”, scrisă de L. van Beethoven. Biletele se găsesc la casieria Sălii Patria, iar preţul unui bilet este de 20 lei.

Celebrul dirijor revine după 15 ani

Celebrul dirijor rus este fascinat de Braşov şi spune că îi place să lucreze cu membrii orchestrei din oraşul nostru. „În primul rând, aş vrea să vă spun că sunt fericit că mă aflu la Braşov. Aici am dirijat orchestra în urmă cu 15 ani, deci pot spune că oraşul îmi este cunoscut, la fel şi această orchestră de muzicieni talentaţi. Este o orchestră extrem de profesionistă, cu aptitudini deosebite, cu care îmi place foarte mult să lucrez, mai ales că nu avem nevoie de multe cuvinte ca să înţelegem fiecare ce vrea celălalt”, a declarat cunoscutul dirijor. Cariera lui Mark Kadin a prins contur şi în afara Rusiei, dirijorul fiind invitat la pupitrul unor ansambluri de pe patru continente: Orchestra Simfonică Radio a Slovaciei, Orchestra Naţională Radio a Bulgariei, Orchestra Filarmonicii din Sofia, London City Chamber Orchestra, Orchestrele Simfonice din Roma, Queensland, Cipru, Gavle (Suedia), Costa Rica, Yucatán, Filarmonica din Gyeonggi (Coreea de Sud), din Xiamen (China), Orchestra statului Paraná (Brazilia), Orchestra Filarmonicii din Macedonia, Orchestra Filarmonicii Morave, Orchestra de Stat din Istanbul, Orchestra Filarmonicii „Arthur Rubinstein” din Łódź, Orchestrele Filarmonicilor din Lublin şi Białystok. 
De la debutul cu Teatrul Bolşoi, din 2003, Mark Kadin a fost invitat să dirijeze numeroase teatre de operă din Rusia (Voronej, Saratov, Kharkiv, Rostov, Volgograd etc.), înscriindu-şi în repertoriu titluri ca La Traviata, Carmen, Evgheni Oneghin, Elixirul dragostei, Boema, Italiana în Alger, Bărbierul din Sevilla, Lacul lebedelor, Frumoasa din pădurea adormită, Spărgătorul de nuci, Giselle şi altele. 
Mark Kadin, unul dintre cei mai apreciați dirijori ruşi, este în prezent directorul muzical al Orchestrei Simfonice Naţionale Radio din Bulgaria.

Profil de artist de top

Pianistul Horia Mihail este unul dintre cei mai apreciaţi pianişti români ai momentului. Îndelungata sa experienţă a început în oraşul natal, Brasov, unde, la numai 10 ani, a interpretat alături de Orchestra Filarmonicii braşovene Concertul în Re major pentru pian şi orchestră de Joseph Haydn. De atunci, a fost aplaudat atât în recitaluri solo pe scene din România, Italia, Anglia, Belgia, Franta, Germania, Irlanda si Statele Unite, cât şi în concerte în care a fost acompaniat de orchestre renumite precum Topeka Symphony, Boston University Symphony, University of Illinois Symphony sau Boston Pops. John Williams, Keith Lockhart sau Maxim Verngherov, sunt numai câtiva dintre dirijorii sub a căror bagheta a evoluat. Horia Mihail a fost câştigătorul premiului I la toate competiţiile la care a participat. 
După studiile finalizate în Statele Unite ale Americii, sub îndrumarea unor pianişti precum Ian Hobson sau Anthony di Bonaventura, Horia Mihail s-a întors în 2002 în România, unde, alături de violonistul Alexandru Tomescu şi de violoncelistul Răzvan Suma a înfiinţat formaţia de muzică de cameră „Romanian Piano Trio”. Împreuna cu aceştia a organizat începând din 2006 turneul national „MusicOn” care s-a bucurat de o însemnata apreciere. Turneul „Stradivarius” este un alt eveniment în a cărui organizare s-a implicat artistul, alături de violonistul Alexandru Tomescu, câştigătorul viorii Stradivarius Elder-Voicu. 
Horia Mihail a ocupat funcţia de profesor asociat atât în cadrul Universităţii de Muzică din Boston, cât si în cadrul Facultăţii de Muzică a Universităţii „Transilvania” din Braşov. Aceste funcţii i-au prilejuit o importantă cunoaştere a tinerilor muzicieni, ceea ce îi îndreptăşeşte prezenţa în juriul Concursului de pian „Dinu Lipatti”.
„Din nou un concert de excepţie şi nu vorbim doar prin calitatea programului – aici facem referire la lucrări ale lui Beethoven, Mozart şi un concert pentru pian şi orchestră al lui Haydn, care va fi interpretat de către solistul Horia Mihail – ci şi de dirijorul care se va afla la pupitrul orchestrei simfonice de această dată, un om cu experienţă, un om care nu este la prima colaborare cu orchestra simfonică şi cu care a legat o relaţie nu doar profesională, ci una dincolo de profesie şi de meseria de muzician”, a dezvăluit la RTT purtătorul de cuvânt al Filarmonicii Braşov, Alexandra Grancea.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare