Cultură

BRAȘOV. Teodor Baconschi și Cvintetul Anatoly, într-un eveniment special la „Șaguna”

 

„Dacă vă interesează întâlnirea scrisă dintre un sociolog-poet și un eseist-diplomat-doctor în antropologie religioasă nu puteți scăpa evenimentul de azi, de la Șaguna, orele 17. Pe viu se adaugă celor doi și scriitorii Adrian Lesenciuc și Cezar Boghici. Totul este împachetat în muzica limpede și adâncă a vocilor din Cvintetul Anatoly. Poftiți!”. Invitația vine din partea brașoveanului Laurenţiu-Ciprian Tudor, sociologul-poet, și se referă la lansarea volumului „365 de lămuriri în compania lui Laurenţiu-Ciprian Tudor”, de Teodor Baconschi, recent apărut la Editura Polirom. La evenimentul de lansare, care va fi urmat de o şedinţă de autografe, vor vorbi Teodor Baconschi şi Laurenţiu-Ciprian Tudor, Adrian Lesenciuc, președintele Uniunii Scriitorilor – filiala Brașov, și Cezar Boghici, directorul Colegiului Național „Andrei Șaguna”. Această carte cuprinde un inedit dialog zilnic, anume desfăşurat pe durata Anului Centenar 2018. Cronică implicită a unui rar moment de istorie, volumul atacă simultan temele permanente (legate de identitate, devenire, religie, cultură şi valori), prilejuind comentarii neconvenţionale, la confluenţa dintre inteligenţa tradiţiei şi intuiţia viitorului. Cititorul ei va descoperi deopotrivă frenezia detectivă a celui care întreabă şi portretul secret al celui care răspunde: doi scriitori români ai veacului nostru complicat, care continuă să crediteze fecunditatea gândirii libere, virtutea exprimării limpezi şi darul comuniunii spirituale, se arată în prezentarea volumului. „Teodor Baconschi se află la confluenţa a două tărîmuri. Ca intelectual, el vine din Lumea Veche, a adevărurilor dăltuite în bronzul tradiţiei, cu mîndrie şi umilinţă. Ca scriitor, stilistic, e un avangardist al ideii şi un retorician al exprimării seducătoare, învăluită în catifea şi mătase. Citindu-l, înţelegi de ce exerciţiul spiritual înnobilează în chip spontan şi ireversibil. Scrisul său atrage ca un magnet şi te ţine în prizonieratul ameţitor al culturii înalte, care instruieşte, nelinişteşte, intrigă şi provoacă în egală măsură”, a notat Mircea Mihăieş.
Teodor Baconschi (n. 1963, Bucureşti) este doctor în antropologie religioasă şi istorie comparată a religiilor la Universitatea Paris-Sorbonne (1995). În 1997 a intrat in diplomaţie, reprezentând succesiv România la Vatican, Lisabona şi Paris, iar între 2009 şi 2012 a fost ministru de Externe al României. Dintre volumele publicate: Insula Cetăţii. Jurnal parizian (2005), 111 incursiuni în cotidianul românesc (2009), Facebook. Fabrica de narcisism (2015), Cetatea sub asediu. Însemnări despre credinţă, raţiune şi terorism (2017). La Editura Polirom a mai publicat Mic almanah al marilor oameni (pe care i-am cunoscut) (2018). Laurenţiu-Ciprian Tudor (n. 1973, la Braşov) este poet, eseist şi jurnalist cultural. Este licenţiat în sociologie, are un master în consiliere psihoeducaţională şi experienţă ca formator şi trainer. Din anul 2014 este membru al Filialei Braşov a Uniunii Scriitorilor din România. A iniţiat şi coordonează, împreună cu poetul Adrian Munteanu, Grupul de litere-sunete-şi-culori „Caii verzi de pe pereţi” din Braşov, care organizează, din 2007, evenimente culturale. A debutat publicistic şi editorial în 2003, iar pînă acum a publicat şase cărţi de poezie şi un volum de convorbiri. Este secretar de redacţie la revista literară Libris şi colaborator al revistelor Astra şi Tribuna. Cea mai recentă carte a sa, Licantropia poftei – poemele vîrstei de mijloc, a primit premiul Cartea Anului 2017 din partea Filialei Braşov a Uniunii Scriitorilor din România.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare