Politic

Ziua Armatei, celebrată în Piața Unirii

Ziua Armatei, celebrată în Piața Unirii

Zeci de brașoveni li s-au alăturat astăzi ostașilor și reprezentanților autorităților locale care au marcat Ziua Armatei în Piața Unirii din Brașov.
La fel ca în ultimii ani (până nu de mult se făcea la Cimitirul din Șprenghi), aici a avut loc un ceremonial militar și religios și o depunere de coroane în memoria eroilor care s-au sacrificat pe câmpul de luptă.

La ceremonia organizată de Instituția Prefectului și Garnizoana Brașov au luat parte prefectul judeșului Brașov, Mihai Cătălin Văsii, comandantul Garnizoanei Brașov, general de flotilă aeriană Marius Șerbeszki, președintele Consiliului Județean, Constantin Todorică Șerban, primarul municipiului Brașov, George Scripcaru, comandanți de mari unități și unități din Garnizoana Brașov, reprezentanți ai altor instituții publice din județ, cadre militare în rezervă și în retragere, public.

Ceremonia a debutat cu întâmpinarea persoanei oficiale – prefectul județului – urmată de salutul drapelului de luptă, intonarea imnului național al României și oficierea serviciului religios.

În alocuțiunea rostită cu acest prilej, prefectul Mihai Cătălin Văsii a spus: „Sărbătorim astăzi Armata României – instituție fundamentală a statului – și cinstim faptele de vitejie ale ostaşilor români care au servit patria cu onoare şi credinţă. Este o zi a recunoștinței și respectului pe care le avem pentru soldații noștri, pentru veteranii de război, pentru cadrele militare în rezervă și în retragere și pentru eroii care s-au jertfit pentru unitate națională, libertate, pentru independenţa şi suveranitatea României. Glorioasele fapte de arme ale ostașilor români au contribuit decisiv la făurirea istoriei acestui neam. Armata României reprezintă o adevărată şcoală a patriotismului, demnităţii și onoarei. Iar ziua de astăzi este o ocazie de a-i onora pe cei ce au servit și pe cei ce servesc patria sub tricolor, de a-i onora pe eroii noștri și sacrificiul lor. De asemenea, este de datoria noastră să ne asigurăm că și generațiile viitoare vor prețui acest sacrificiu. Cinstind Armata României, cinstim instituția care a reîntregit, a apărat și apără ființa națională și integritatea teritorială a României. Astăzi, de Ziua Armatei României, mulțumesc și sunt recunoscător tuturor militarilor români, în special celor din Garnizoana Brașov, și le urez multă sănătate, putere și curaj, precum și succes în carieră și împliniri în viața personală. Mulțumesc de asemenea familiilor acestor militari, care le sunt alături și îi sprijină în nobila lor misiune.

Aduc omagiul meu veteranilor de război, cadrelor militare în rezervă şi în retragere, precum și memoriei celor care s-au jertfit pe câmpul de onoare pentru neam și țară.

La mulți ani Armatei României și militarilor ei!”.

După slujba de pomenire a erorilor, dar și pentru binecuvântarea militarilor, au fost depuse coroane de flori în memoria celor căzuți pe câmpul de onoare, iar în încheiere a avut loc defilarea detașamentului de militari.

„Cele mai bune gânduri și mulțumiri pentru Armata Română, care reprezintă siguranță și încredere pentru toți românii. În contextul geopolitic actual și de securitate, cu atât mai mult Armata Română trebuie să fie apreciată, sprijinită. Trebuie să-i apreciem pe militarii români, familiile acestora – pentru că de multe ori sunt situații când trebuie să plece de lângă cei dragi – și să ne bucurăm împreună cu ei pentru această zi minunată pentru armata României. Ne aducem aminte și de cei care s-au jertfit de-a lungul timpului pe câmpurile de luptă pentru ca România să fie astăzi ceea ce este. La mulți ani, Armata Română! La mulți ani militarilor din Garnizoana Brașov!“, le-a transmis primarul George Scripcaru militarilor brașoveni.

Ziua Armatei Române a fost instituită prin decret în 25 octombrie, aceasta fiind data la care, în 1944, au fost eliberate ultimele orașe de sub ocupația hortysto-fascistă, Satu Mare și Carei.

Însă, acest moment nu a reprezentat şi încetarea luptelor duse de Armata României, care a continuat războiul antifascist alături de puterile Naţiunilor Unite pentru eliberarea Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei.

Peste 525.000 de soldați au luptat atunci. Zeci de mii nu s-au mai întors de pe front, alții au rămas cu sechele fizice.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
2 Comentarii
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Barbu Gh.
9 zile în urmă

Ce armată…?
La noi, cànd zici armată, zici măCiucă, zici hOprea. Asta e armata noastră: ciucă, hOprea!

Român
Răspunde la  Barbu Gh.
9 zile în urmă

Este vorba despre Respectul cuvenit Armatei care a tinut Țara aceasta întreaga.Mii și mii de eroi care au sacrificat TOT pentru România. Noi existăm datorita Lor! Muile psd pnl udmr usr reper etc dar mai ales pizdele SUA și UE… Citeşte mai mult »

Back to top button