Cultură

BRAȘOV. Noile tehnologii s-au întâlnit fericit cu valorile patrimoniului cultural

  • cetati3D_252395.JPG
  • CastelulBran3D_252397.JPG
 

15 cercetători, doctoranzi şi cadre didactice ale Universităţii au repus în mediul virtual monumente şi obiecte istorice din Braşov, pentru a putea fi vizitate şi apreciate la adevărata lor valoare. Ei au creat piramida care arată cetăţile şi bisericile fortificate din Ţara Bârsei în format 3D, arcul haptic – pe care îl ţii în mână şi tragi în mediul virtual, şi un Cod Penal din 1786, păstrat la Braşov, dar care nu poate fi expus, l-au digitalizat (foto 1). Totul prin proiectul Heritage.

Cetățile județului, în fotografii 3D și holograme

În cadrul acestui proiect, echipele Universităţii au reuşit capitalizarea unui vestigiu aflat în depozitul Muzeului Județean de Istorie din Braşov. Acesta este Constitutio Criminalis Theresiana (cunoscută şi ca Nemesis Theresiana sau numai Theresiana), un cod penal elaborat în Austria în timpul domniei Mariei Terezia, arhiducesă a Austriei, regină a Boemiei, regină a Ungariei. Cartea datează din anul 1768, se află în prezent în depozitul Muzeului Judeţean de Istorie şi nu este accesibilă publicului, în format fizic. Dar în cadrul proiectului eHeritage cercetătorii universităţii au reuşit să o reproducă în mediul virtual, astfel că acum Codul Penal, vechi de peste 200 de ani, poate fi răsfoit de orice vizitator al Muzeului. „Utilizatorul poate să exploreze în acelaşi mod natural cum ar explora o carte existentă, poate obţine informaţii, inclusiv traduceri pe care nu le poate înţelege în mod normal şi de asemenea, poate vizualiza o reconstrucţie tridimensională a instalaţiilor şi elementelor din acea carte, pentru a înţelege mai bine ce este prezentat”, a explicat Florin Gârbacea, membru în echipa proiectului e-Heritage.
Tot în cadrul acestui proiect, cercetătorii au realizat zeci de mii de fotografii bisericilor fortificate din judeţ, iar apoi le-au reprodus în format 3D, cu ajutorul fotogrametriei. Pentru a ajunge la o astfel de reprezentare, cercetătorii au fotografiat din toate unghiurile monumentele, inclusiv cu drona, şi le-au introdus în mai multe calculatoare performante. De exemplu, pentru Cetatea Prejmer, 5 persoane au făcut zeci de mii de poze, din care au fost folosite 10.000. Acestea au fost procesate, timp de o săptămână, de trei calculatoare, iar rezultatul este o imagine 3D, ca o machetă. Toate aceste holograme pot fi acum folosite ca materiale turistice de promovare.

Arcul haptic, prezent fizic, dar cu săgeți virtuale

Un alt produs realizat în cadrul proiectului eHeritage este arcul haptic – o armă de aruncat săgeţi care poate fi controlată fizic, dar senzaţia este transpusă virtual. Cu ajutorul tehnologiei unui arc, al unor ochelari de realitate virtuală, dar şi al dispozitivelor haptice care sunt capabile să recreeze simţul atingerii prin aplicarea forţelor, vibraţiilor sau mişcărilor, utilizatorii îşi pot exersa capacitatea de a trage la ţintă cu arcul, fără a exista riscul unei arme reale. Arcul a avut  multă priză la public, oriunde a fost prezentat, atât la Noaptea Cercetătorilor, cât şi la Bruxelles sau China. „Totul a pornit de la ideea să încerci diferite tipuri de arcuri vechi, care nu mai sunt disponibile. Am măsurat forţa anumitor arcuri pe care le-am găsit şi am implementat-o la acest arc, pentru ca utilizatorii să poată testa diferite modele de arcuri, în realitatea virtuală.În momentul în care ţi-ai pus o cască de realitate virtuală şi ţii în mână un obiect, iar tu vezi rezultatul în realitate virtuală, este foarte incitant şi a captivat atenţia tuturor celor care l-au testat. Unii nici nu mai voiau să plece”, a mai spus Daniel Voinea, doctorand al Universității Transilvania Braşov.

Proiect de aproape un milion de euro

Sistemul de infotainment este un alt produs realizat în cadrul proiectului. Mai exact, cercetătorii implicaţi au realizat un sistem de interacțiune prin gesturi – o proiecţie a unei imagini care poate fi controlată prin simpla mişcare a mâinilor, fără să fie atins vreun dispozitiv de control. Acest sistem a fost montat la Muzeul de Istorie din Braşov, în cadrul expoziţiei de 100 de ani de la intrarea României în primul război mondial. Proiectul eHeritage a început în 1 noiembrie 2015 şi se va încheia în octombrie 2018. Valoarea totală a proiectului este 975.000 de euro, din care suma de 420.000 de euro a revenit Universităţii Transilvania din Braşov. Restul sumei a fost alocată partenerilor din Italia şi Slovenia.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare