Cultură

BRAŞOV. Junii şi-au inaugurat noul sediu împodobit

  • IMG_9413_211079.JPG
  • img-9414.jpg
  • IMG_9418_211081.JPG
  • img-9425.jpg
  • img-9432.jpg
  • IMG_9435_211086.JPG
  • IMG_9436_211087.JPG
  • IMG_9441_211088.JPG
  • IMG_9451_211090.JPG
 

La aproape o lună după ce au primit cheile sediului Uniunii Junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovul Vechi, în clădirea recent reabilitată de municipalitate de pe Prundului 1, junii au făcut astăzi deschiderea festivă a spaţiului care este în bună măsură şi unul expoziţional, destinat publicului larg. În acelaşi imobil, ca o completare firească se află şi Centrul de Informare Turistică.

Primarul George Scripcaru a tăiat panglica inaugurală, într-o scurtă ceremonie, la care a luat parte şi prefectul Ciprian Băncilă, dar au fost prezenţi, la invitaţia Junilor, şi câţiva candidaţi la Primăria Braşov. „Cred că aceste două funcţiuni, Centrul de Informare Turistică şi sediul Uniunii Junilor, au sens împreună în acelaşi spaţiu şi nici nu puteam da altă destinaţie acestei clădiri. Infrastructura turistică şi posibilitatea de a obţine informaţii au devenit o necesitate importantă pentru Braşov. În această clădire pe care am redat-o comunităţii am creat această facilitate pentru turişti, iar Junii Braşovului îşi pot face cunoscute istoria, cultura şi tradiţiile, care sunt parte din cultura Braşovului, pentru că pe lângă sediul asociaţiei, aici va funcţiona şi un muzeu al junilor. Sper ca această clădire să fie cât mai bine utilizată, să aibă cât mai mulţi vizitatori şi să le fie utilă atât turiştilor, cât şi braşovenilor, cel puţin 50 sau 100 de ani de acum încolo. În perioada următoare vom extinde numărul funcţiunilor, pentru că intenţionăm să deschidem şi un birou pentru Poliţia Locală, iar la mansardă va fi sediul uneia dintre organizaţiile active din domeniul civic, Asociaţia Împreună pentru Dezvoltarea Comunităţii”, a declarat primarul George Scripcaru.

„Suntem în faţa unui vis împlinit, pe care îl avem de câţiva ani, acela de a avea un sediu reprezentativ, care să ne ofere mai multă vizibilitate. Uniunea Junilor este înfiinţată doar din 2011 şi încă nu toate grupurile sunt membre de drept, dar sperăm să ajungem şi în acel punct. A fost o luptă destul de grea, pentru că spaţii în Braşov nu prea mai sunt, iar cererea este foarte mare, însă cu ajutorul autorităţilor locale am reuşit. Există tot felul de activităţi specifice celor şapte grupuri de juni şi Uniunii, activităţi care trebuie să se desfăşoare, iar acest sediu ne oferă şi posibilitatea organizării de colocvii, întâlniri şi expoziţii care ne aduc mai aproape de publicul larg”, a declarat Vasile Bideţ, preşedintele Uniunii Junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovul Vechi. Grupurile de juni au amenajat deja două săli de expoziţie, cu fotografii şi cu picturi, dar şi cu obiecte, inclusiv piese din portul tradiţional din Şchei, şi doresc să extindă colecţia permanentă.

Centru de Informare Turistică

Imobilul de pe strada Prundului este convenabil şi pentru că se află mai aproape de Aleea Tiberiu Brediceanu, care oferă locuri de parcare special amenajate pentru autocare. Noul Centru de Informare Turistică (care de fapt s-a mutat din Muzeul de Istorie) se află la parterul clădirii şi le oferă turiştilor informaţiile necesare, începând de la hărţi şi pliante despre obiective turistice şi până la numere de telefon ale unor instituţii sau informaţii despre cum trebuie să procedeze în situaţii de necesitate, cum ar fi pierderea bagajelor sau a documentelor. Centrul oferă şi informaţii despre zona Braşovului, promovând obiectivele turistice, evenimentele şi tradiţiile din localităţile din jur, dar și ce tururi turistice sunt la dispoziție în județele vecine (cum ar fi cel de la bisericile fortificate). „Majoritatea materialelor tipărite pe care le va oferi centrul sunt disponibile în principalele limbi de circulaţie internaţională, inclusiv maghiară şi japoneză, şi au fost concepute în cadrul unor proiecte cu fonduri nerambursabile, cu sprijinul unor istorici. Dincolo de aceste materiale, colegii noştri din Primăria Braşov, care vor fi prezenţi aici, vor putea oferi toate informaţiile de care un turist are nevoie”, a mai precizat primarul. În plus, centrul va of
Centrul de Informare Turistică va funcţiona zilnic între orele 10.00 şi 17.00, de luni până vineri. Pentru început, centrul va fi deservit de un angajat al Primăriei, însă pentru perioada cu flux mare de turişti, municipalitatea va căuta o soluţie astfel încât să îi asigure funcţionarea şi în zilele de week-end. Municipalitatea a montat deja şi şapte indicatoare care să îi direcţioneze pe turişti către noul centru.

Imobilul, construit în perioada interbelică, fusese părăsit de mai bine de zece ani, după ce a găzduit sediul mai multor instituţii publice, dar şi al unor partide. Iniţial, aceasta a avut un proprietar privat, dar a fost donată Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate din acea vreme. După ce a preluat-o în administrare, Primăria Brașov a demarat lucrările de reabilitare din anul 2014, fiind investite, în total, 683.632 de lei, inclusiv TVA.


Acest material este proprietatea site-ului Mytex.ro si poate fi preluat pe site-ul dvs doar cu citarea sursei prin afisarea linkului catre articolul din site-ul mytex.

Google Ads Whatsapp Channel

Articole asemănătoare

0 0 voturi
Evaluarea articolului
Abonaţi-vă
Anunțați despre
0 Comentarii
Păreri in linie
Vezi toate comentariile
Back to top button
Creare Site Web Optimizare SEO Creare Site Prezentare